Πρόσκληση της NASA για τη συμβολή στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής μέσω smartphone

 

Οι επιστήμονες της ΝΑSA δημιούργησαν ένα νέο εργαλείο το οποίο προσφέρει στους χρήστες τη δυνατότητα να φωτογραφίζουν δέντρα με το smartphone τους για το καλό του πλανήτη! Το μόνο που χρειάζεσαι για να συμμετέχεις είναι μια συσκευή smartphone και την εφαρμογή GLOBE Observer της NASA, η οποία παρέχει το εργαλείο GLOBE Trees για να μπορεί εύκολα να υπολογιστεί το ύψος των δέντρων. Οι μετρήσεις αυτές αποστέλνονται στη NASA με σκοπό οι ερευνητές να εκτιμήσουν την υγεία των δασών ανά τον κόσμο και την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που μπορούν να απορροφήσουν.

Το πρόγραμμα Global Learning and Observations to Benefit the Environment (GLOBE) ξεκίνησε το 1995. Είχε σκοπό να προωθήσει τη διδασκαλία και τη μάθηση της επιστήμης, να ενισχύσει τον περιβαλλοντικό γραμματισμό και να ενισχύσει τις επιστημονικές δραστηριότητες. Μαθητές και εκπαιδευτικοί συγκέντρωναν δεδομένα για πάνω από 20 χρόνια, πριν την επέκταση της πλατφόρμας το 2016 με την εφαρμογή GLOBE Observer.

 

 

Το GLOBE Trees αποτελεί ακόμα μία προσθήκη σε μια διευρυμένη σουίτα mobile εργαλείων. Τα εργαλεία αυτά προσφέρουν τη δυνατότητα να καταγράφονται τα σύννεφα, το ενδιαιτήματα των κουνουπιών και το τοπίο γύρω μας. Σύμφωνα με τη NASA, αυτή η αποστολή θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει τους επιστήμονες που εργάζονται σε άλλες αποστολές, όπως η εκτόξευση του δορυφόρου Ice, Cloud and land Elevation Satellite-2 (ICESat-2).

Το ICESat-2 φέρει ένα μεμονωμένο όργανο, το Advanced Topographic Laser Altimeter System (ATLAS). Αυτό στέλνει 60.000 παλμούς φωτός ανά δευτερόλεπτο στην επιφάνεια της Γης, για να μετρήσει την αλλαγή του επιπέδου των θαλάσσιων πάγων, του ωκεανού, των εσωτερικών υδάτων και φυσικά των δέντρων.

Μπορείς να συμβάλεις κι εσύ στη μελέτη της κλιματικής αλλαγής του πλανήτη μας, κατεβάζοντας την εφαρμογή GLOBE Observer για Android ή για iOS.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη