Προστάτεψε το κινητό σου από υπερθέρμανση

Τα σύγχρονα κινητά είναι στην ουσία πολύπλοκοι ισχυροί υπολογιστές με όλο τους το υλικό να είναι «πακεταρισμένο» σε μικρό χώρο μαζί με μία μπαταρία. Αυτό μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υπερθέρμανσης, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες κι ακόμη περισσότερo όταν γίνεται συνδυαστικά με πολύωρη χρήση. Η υπερθέρμανση της συσκευής δεν είναι κάτι απλό και μπορεί να προκαλέσει σοβαρές δυσλειτουργίες ή ακόμα και βλάβη στο smartphone, κάτι που σίγουρα κανένας δεν το θέλει, ειδικά αν έχει επενδύσει ένα σεβαστό ποσό για την αγορά του.

Γι’ αυτό είναι συνετό να ακολουθήσεις τις παρακάτω χρηστικές συμβουλές και καλές πρακτικές ώστε να αποφύγεις ανεπιθύμητες καταστάσεις.

 

Μην φορτίζεις το κινητό σε ακατάλληλες ώρες και μέρη

Καλό είναι να το φορτίζεις σε κλιματιζόμενους χώρους ή κοντά σε σκιά ή ανεμιστήρα και όχι σε εξωτερικούς χώρους και ειδικά κατά τις μεσημεριανές ώρες όπου οι θερμοκρασίες είναι οι μέγιστες. Προσπάθησε, κυρίως αν έχεις Power Bank, να μην το βλέπει ο ήλιος κατά τη φόρτιση και γενικά μην το έχεις εκτεθειμένο και σε άλλους παράγοντες πέρα από τον ήλιο όπως είναι το θαλασσινό νερό και η άμμος. Επίσης, προσπάθησε να έχεις την φόρτιση μεταξύ 30% με 80% ώστε να μην έχει αρνητικές επιπτώσεις στην μπαταρία. Παραδόξως, η πλήρης (100%) φόρτιση δεν ενδείκνυται γενικά, αλλά ειδικά για τις μέρες με καύσωνα. Επίσης, μην παρατάς το κινητό σου στο αμάξι και μην το έχεις κοντά σε άλλες ηλεκτρονικές συσκευές (π.χ. laptop) ώστε να μην δέχεται επιπλέον θερμικά φορτία.

 

Προσοχή στους third-party φορτιστές και μπαταρίες

Υπάρχουν κάποιοι μη γνήσιοι φορτιστές και μπαταρίες, που δεν πληρούν όλες τις προδιαγραφές, ανεβάζουν τη θερμοκρασία του κινητού και επηρεάζουν συνολικά τη λειτουργία του. Βεβαιώσου, ότι χρησιμοποιείς τα συνιστώμενα accessories και ανταλλακτικά για να μην έχεις θέμα.

 

Ακατάλληλες θήκες

Δυστυχώς κάποιες θήκες αντί να προστατεύουν ενισχύουν το πρόβλημα της υπερθέρμανσης, οπότε δοκίμασε να μην τις χρησιμοποιήσεις ειδικά εάν το κινητό «καίει». Γενικά, η αφαίρεση της θήκης μειώνει σε πολλές περιπτώσεις την υπερθέρμανση. Βέβαια, να έχεις κατά νου ότι χωρίς θήκη υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για γρατσουνιές και σπασίματα. Είναι ένα μικρό trade off.

 

Ενεργοποίησε την εξοικονόμηση ενέργειας

Μία εξαιρετική λειτουργία είναι και η επιλογή για (υπερ)εξοικονόμηση ενέργειας. Αρχικός σκοπός της λειτουργίας αυτής είναι η εξοικονόμηση μπαταρίας, αλλά επειδή μειώνει την υπερβολική χρήση πόρων (hardware) του συστήματος τελικά μπορεί να ρίξει και τη θερμοκρασία όλης της συσκευής. Δηλαδή, συχνά πυκνά μπορείς να μεταβαίνεις σε αυτήν την κατάσταση λειτουργίας. Εξάλλου, είναι μία ιδανική επιλογή αν σκοπεύεις να μείνεις ώρες πολλές σε μία παραλία και σε ενδιαφέρει να μην μείνεις από μπαταρία.

 

 

Σε περίπτωση έντονης υπερθέρμανσης απενεργοποίησε τη συσκευή

Οι extreme καταστάσεις απαιτούν γρήγορη και άμεση αντιμετώπιση. Έτσι, αν το κινητό υπερθερμανθεί περισσότερο από κάθε άλλη φορά απενεργοποίησέ το άμεσα! Σαφώς, αυτή πρέπει να είναι και η αντίδραση αν διαπιστώσεις διαρροή από την μπαταρία ή αλλαγή του όγκου της.

 

Προσοχή στις απαιτητικές εφαρμογές

Γενικά κάποια apps και λειτουργίες ταλαιπωρούν παραπάνω το κινητό σου αξιοποιώντας στο έπακρο τη δύναμη του επεξεργαστή και του υλικού συνολικότερα. Για παράδειγμα, τέτοια προγράμματα είναι τα videogames, η παρακολούθηση 4K βίντεο και μερικά προγράμματα τηλεδιασκέψεων. Το πρόβλημα εντείνεται αν αυτό γίνεται για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (π.χ. αν παίξεις ένα βιντεοπαιχνίδι για παραπάνω από 30 λεπτά). Επιπρόσθετα, μερικές εφαρμογές όπως αυτή του Facebook μπορεί να είναι αρκετά απαιτητικές για κάποια κινητά. Οπότε, καλό είναι να τις χρησιμοποιείς λιγότερο και αν είναι δυνατόν σε μέρη με κλιματισμό ή πιο ιδανικές συνθήκες περιβάλλοντος.

 

Κλείσε κάποιες από τις εφαρμογές που λειτουργούν στο παρασκήνιο

Στην ίδια λογική, πρέπει να κλείνεις τα απαιτητικά apps που τρέχουν στο background. Έτσι, θα αποδεσμεύσεις μνήμη, έργο από την CPU και θα μειώσεις την ανάγκη σε ενέργεια (άρα θα διατηρηθεί και περισσότερο η μπαταρία). Εξάλλου, δεν είναι απαραίτητο να έχεις δεκάδες προγράμματα ταυτόχρονα ενεργά, ειδικά αν δεν τα χρησιμοποιείς εκείνη την στιγμή.

 

Μείωσε τη φωτεινότητα

Δυστυχώς, αν ανεβάσεις τη φωτεινότητα της οθόνης θα επηρεάσεις αρνητικά και τη χρήση της μπαταρία άρα και τη θερμοκρασία. Προσπάθησε λοιπόν να έχεις τη φωτεινότητα χαμηλά και διάλεξε ένα καλό αντανακλαστικό γυαλί προστασίας για την οθόνη ώστε να βλέπεις καλύτερα μέσα στον ήλιο.

Άφηνε το κινητό πάνω σε σκληρές επιφάνειες

Ο κανόνας αυτός δεν ισχύει μόνο κατά την φόρτιση, αλλά συνολικά. Αυτό γίνεται γιατί οι μαλακές επιφάνειες (όπως είναι το στρώμα, ο καναπές κτλ) απορροφούν και κρατούν την εκλυόμενη από το κινητό θερμοκρασία. Επίσης, καμία φορά δεν επιτρέπουν τη ροή του αέρα για δροσιά. Δηλαδή, προτίμησε επιφάνειες όπως το τραπέζι, το γραφείο ή ακόμα και το πάτωμα.

 

 

Μέτρο με τη χρήση του διαδικτύου

Η υπερβολική χρήση του Wi-Fi, αλλά και άλλων ασύρματων τεχνολογιών όπως για παράδειγμα του Bluetooth, μπορούν επίσης να οδηγήσουν σε υψηλές θερμοκρασίες και προβλήματα. Πέρα από το θερμικό αποτέλεσμα της κεραίας είναι και οι εφαρμογές που ζητούν και αξιοποιούν μέρος της διαθέσιμης σύνδεσης. Δηλαδή, πολλά apps που μπορεί να γίνουν απαιτητικά, άρα και «βαριά» για την συσκευή.

 

Κλείσε και λίγο το κινητό στις διακοπές

Γενικά, δεν έχει νόημα η συνεχής χρήση και η αδιάκοπη λειτουργία μίας συσκευής. Μία επανεκκίνηση ή μία απενεργοποίηση πάντα βοηθάει. Επίσης, μπορείς να χρησιμοποιήσεις βοηθητικά και άλλες συσκευές για διάφορες εργασίες όπως τον υπολογιστή ή το ebook reader (π.χ. Kindle).

 

Εξέτασε την ιδέα της αποτοξίνωσης

Το καλοκαίρι είναι η ιδανική περίοδος για χαλάρωση, εξωτερικές δραστηριότητες, άθληση, αλλά και η εποχή που μπορείς να κάνεις και πράγματα για τα οποία δεν έχεις συνήθως αρκετό χρόνο (όπως για παράδειγμα το διάβασμα ενός βιβλίου). Άρα σου δίνεται μία μοναδική ευκαιρία να μην το παρακάνεις με τις ηλεκτρονικές συσκευές (κυρίως με το κινητό) και να «αποτοξινωθείς» κατά μία έννοια από την τεχνολογία! Δηλαδή, βγες λίγο offline, κλείσε λίγο τις ηλεκτρονικές συσκευές και κάνε κυριολεκτικά διακοπές από όλα (έστω για κάποιες μέρες).

 

Τέλος, να σημειωθεί ότι όλα τα παραπάνω tips και συμβουλές ελαχιστοποιούν τις πιθανότητες του να υπερθερμανθεί ή να προκληθεί ζημιά στο smartphone ή tablet σου και μπορούν να εφαρμοστούν τόσο προληπτικά, όσο και αφού εμφανιστεί πρόβλημα υπερθέρμανσης. Βέβαια αν δεις ότι κάτι έντονα δεν πάει καλά λόγω ζέστης σε μία συσκευή προληπτικά απενεργοποίησέ την μέχρι να αξιολογήσεις το πώς θα κινηθείς.

 

Μπορείς να δεις ακόμη