Προστάτεψε το δέρμα σου από το κρύο

 

 

Ζώντας σε μια ηλιόλουστη χώρα, που τα καλοκαίρια διαρκούν τον περισσότερο χρόνο, σίγουρα ξέρεις πώς να προστατεύεις το δέρμα σου από την ηλιακή ακτινοβολία. Όταν όμως ο καιρός αλλάζει κι η θερμοκρασία πέφτει, το δέρμα σου έχει και πάλι ανάγκη από φροντίδα και προστασία για να αποφύγεις τους ερεθισμούς, την ξηρότητα κι άλλες δυσάρεστες καταστάσεις.

Tο χειμώνα φοράς μακρυμάνικες μπλούζες, μακριά παντελόνια και χοντρά καλσόν. Αυτό σημαίνει ότι ουσιαστικά, εκτεθειμένα στο κρύο είναι περισσότερο το κεφάλι σου, το πρόσωπό σου, τα χέρια σου και τα πόδια σου στην περιοχή κοντά στο πέλμα.

Για να προστατέψεις τα σημεία αυτά το χειμώνα πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη προσοχή στη φροντίδα τους.

 

 

Προστάτεψε το δέρμα σου από τον χειμωνιάτικο ήλιο

Είναι σημαντικό να φοράς αντηλιακό καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Μπορεί το χειμώνα οι ακτίνες του ήλιου να μην χτυπάνε κάθετα, κι εσύ να μην εκτίθεσαι στον ήλιο με τις ώρες, αλλά το πρόσωπό σου σίγουρα χρειάζεται προστασία. Αντί για σκέτο αντηλιακό, προτίμησε μια ενυδατική κρέμα με αντηλιακό παράγοντα.

 

 

Ποια προϊόντα πρέπει να αποφεύγεις

 

Προϊόντα εμπλουτισμένα με πολλά έλαια

Για το χειμώνα καλύτερα να προτιμήσεις μια ελαφριά ενυδατική κρέμα. Τα προϊόντα που είναι πλούσια σε έλαια, σε συνδυασμό με το κρύο, μπορεί να προκαλέσουν βούλωμα των πόρων και έξαρση της ακμής.

 

 

Προϊόντα με βάση το αλκοόλ προκαλούν ξηρότητα

Ακόμα και αν συνηθίζεις να απλώνεις τονωτική λοσιόν μετά τον καθαρισμό του προσώπου, ή το ντεμακιγιάζ, κατά τη διάρκεια του χειμώνα καλύτερα να το αποφεύγεις. Είναι πολύ πιθανό να προκληθεί στο δέρμα σου ξηρότητα και να νιώθεις ένα συνεχές τράβηγμα.

 

 

Έντονα αρωματισμένα

Τα αφρόλουτρα, οι κρέμες και τα γαλακτώματα που είναι έντονα αρωματισμένα μπορούν, σε συνδυασμό με το κρύο, να ερεθίσουν το δέρμα. Προτίμησε προϊόντα περιποίησης που να περιέχουν γλυκερίνη, λανολίνη και γαλακτικό οξύ.

 

 

Φροντίδα προσώπου

 

 

Για το πλύσιμο του προσώπου σου καλύτερα να χρησιμοποιήσεις κάποιο προϊόν χωρίς σαπούνι. Το σαπούνι επηρεάζει τη φυσική λιπαρότητα του δέρματος, που τον χειμώνα τη χρειάζεσαι. Κάθε φορά που θα πλένεις το πρόσωπό σου, στέγνωνέ το καλά και μετά να απλώνεις ενυδατική κρέμα ή λοσιόν.

 

 

Προσοχή στην ατμόσφαιρα του χώρου σου

Η ατμόσφαιρα των χώρων που ζεις κι εργάζεσαι επηρεάζει την υγεία και την εμφάνιση του δέρματός σου. Προσπάθησε να κρατάς το χώρο σου ζεστό, χωρίς όμως υπερβολές, και πρόσεξε το επίπεδο της υγρασίας να μην πέσει πολύ χαμηλά. Αν με τη συνεχόμενη λειτουργία των θερμαντικών σωμάτων ξεραθεί πολύ η ατμόσφαιρα, το δέρμα θα αρχίσει να τραβάει. Για να ρυθμίζεις και να διατηρείς στο επιθυμητό επίπεδο την υγρασίας της ατμόσφαιρας μπορείς να χρησιμοποιήσεις έναν οικιακό υγραντήρα.

 

Θερμοκρασία νερού στο μπάνιο

Το ζεστό νερό κατά τη διάρκεια του μπάνιου τους χειμερινούς μήνες, σε αναζωογονεί και νιώθεις ότι σε ξεκουράζει και σου κάνει καλό. Το πολύ ζεστό νερό όμως, αφαιρεί από το δέρμα σου τα φυσικά του έλαια, διαστέλλει τα αιμοφόρα αγγεία και τελικά το αφυδατώνει. Γι’ αυτό μην υπερβαίνεις τα 10 λεπτά στη διάρκεια του μπάνιου σου και φρόντιζε το νερό να μην είναι πολύ ζεστό.

 

 

 

Απόφυγε τα μάλλινα

Τα μάλλινα ρούχα κι αξεσουάρ σε ζεσταίνουν και τα προτιμάς το χειμώνα. Πρέπει όμως να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή γιατί η απευθείας επαφή των μάλλινων ινών με το δέρμα μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό και φαγούρα. Είναι προτιμότερο να ντυθείς με ένα ελαφρύ βαμβακερό ρούχο και να φορέσεις το μάλλινο από πάνω.

 

 

Μη μένεις εκτεθειμένος πολλές ώρες στο κρύο

Τις ημέρες που η θερμοκρασία πέφτει πολύ χαμηλά απόφυγε τις εξωτερικές δραστηριότητες. Μείνε όσο λιγότερο μπορείς έξω στο κρύο, για να μην αφυδατωθεί η επιδερμίδα σου.

 

 

Μην ξεχνάς τα χείλη σου

 

 

Το δέρμα των χειλιών είναι πιο λεπτό και γι’ αυτό είναι το πρώτο σημείο που ερεθίζεται και σε ενοχλεί μετά από την έκθεσή σου στο κρύο. Σε μερικές περιπτώσεις μάλιστα, ο ερεθισμός είναι τόσο μεγάλος που τα χείλη συχνά ματώνουν. Καλό είναι να χρησιμοποιείς κάποιο ενυδατικό προϊόν, βαζελίνη, lip balm που θα αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της χειμερινής σου φροντίδας.

 

 

Φρόντισε τα χέρια σου

 

Το δέρμα στην πάνω πλευρά των χεριών σου είναι αρκετά λεπτό και δεν διαθέτει αρκετούς σμιγματογόνους αδένες. Αυτό κάνει τα χέρια σου πιο επιρρεπή στην ξηρότητα, σε συνδυασμό και με τη συνεχόμενη έκθεσή τους στην ατμόσφαιρα. Για να αποφύγεις αυτή την ενοχλητική κατάσταση, μετά το πλύσιμο των χεριών με χλιαρό (όχι πολύ ζεστό) νερό και σαπούνι, να τα στεγνώνεις καλά και να απλώνεις ενυδατική κρέμα. Μην ξεχνάς να φοράς γάντια κουζίνας για τις δουλειές του νεροχύτη, αλλά και ζεστά γάντια όταν κυκλοφορείς έξω στο κρύο.

 

 

Προστάτεψε τα πόδια σου

 

 

Τα πόδια είναι από τα πρώτα σημεία του σώματός σου που θέλεις να αισθάνεσαι ζεστά. Βρίσκονται χαμηλά κι έρχονται σχεδόν άμεσα σε επαφή με το κρύο έδαφος και πολύ συχνά δεν αιματώνονται σωστά. Το αποτέλεσμα είναι να δυσκολεύεσαι να τα ζεστάνεις, κι εκτός από τη δυσάρεστη αίσθηση που σου προκαλεί αυτό, υπάρχει κι ο κίνδυνος να εμφανιστούν χιονίστρες ποδιών.

Οι χιονίστρες είναι φλεγμονές που μπορεί να προκαλέσει η γρήγορη διαστολή των μικρών αιμοφόρων αγγείων κάτω από το δέρμα όταν αυτό εκτίθεται στο κρύο χωρίς όμως να ανταποκρίνονται αντιστοίχως τα μεγαλύτερα αγγεία της ευρύτερης περιοχής, εμποδίζοντας έτσι την ομαλή ροή του αίματος και προκαλώντας διαρροή αίματος στους γύρω ιστούς. Αυτό, σε πιο σοβαρές περιπτώσεις έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση φουσκαλών και ελκών στο δέρμα. Γι’ αυτό, όταν κάνει πολύ κρύο θα πρέπει να φοράς χοντρές και ψηλές κάλτσες που να μην αφήνουν εκτεθειμένο στο κρύο το δέρμα του ποδιού. Ακόμη, τα παπούτσια σου πρέπει να είναι δερμάτινα, άνετα (για να επιτρέπουν την κυκλοφορία του αίματος) και με ζεστή επένδυση.

 

 

Πρόσεχε τα μαλλιά και το δέρμα του τριχωτού της κεφαλής

 

 

Τα μαλλιά σου ταλαιπωρούνται από το πολύ κρύο και σπάνε πιο εύκολα. Καλό είναι να κάνεις μια επίσκεψη στον κομμωτή σου για να σου κόψει λίγο τις άκρες και να σου καθαρίσει την ψαλίδα. Κατά τη διάρκεια των κρύων ημερών να αποφεύγεις να λούζεσαι με σαμπουάν που κάνουν βαθύ καθαρισμό γιατί απογυμνώνουν την τρίχα από τα φυσικά της έλαια και την κάνουν επιρρεπή σε σπασίματα και φθορές. Ακόμα, μπορείς να χρησιμοποιείς πιο συχνά ενυδατική μάσκα.

Το τριχωτό της κεφαλής, τις ημέρες που κάνει πολύ κρύο μπορεί να εμφανίσει ξηροδερμία. Προμηθεύσου ένα εξειδικευμένο σαμπουάν από το φαρμακείο και χρησιμοποίησέ το για όσο χρειάζεται. Αν χρειαστεί να μείνεις αρκετή ώρα έξω στο κρύο, να φοράς σκούφο ή καπέλο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη