Προστατευτικό οθόνης: Απαραίτητο αξεσουάρ για τις σύγχρονες συσκευές

 

Το πιο ακριβό εξάρτημα ενός smartphone ή tablet είναι η οθόνη του. Μία πτώση από ύψος είναι ίσως ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη συσκευή σου. Αν σπάσει ή χαραχτεί η οθόνη η επισκευή, ή η αντικατάστασή της είναι σίγουρα πολύ δαπανηρή. Πόσο απαραίτητο λοιπόν μπορεί να είναι το προστατευτικό οθόνης στη συγκεκριμένη περίπτωση;

Παρόλο που πολλές συσκευές έρχονται με ειδική επικάλυψη Gorilla Glass, που προστατεύει την οθόνη από γδαρσίματα ή και σπασίματα, πολλοί χρήστες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν προστατευτικά οθόνης. Παρακάτω εξηγούμε γιατί το προστατευτικό οθόνης είναι ό,τι καλύτερο μπορείς να κάνεις για να προστατεύσεις τη συσκευή σου από τις κακουχίες της καθημερινότητας.

 

Τι είναι το προστατευτικό οθόνης

Υπάρχουν διάφορα σχήματα και μεγέθη προστατευτικών. Κάποιες κατηγορίες είναι κατασκευασμένες από ένα λεπτό στρώμα από πλαστικό (προστατευτικές μεμβράνες ή foil protectors). Υπάρχουν και κάποια που είναι κατασκευασμένα από πραγματικό γυαλί που έχει υποστεί ειδική θερμική και χημική επεξεργασία για την ενίσχυσή του (όπως π.χ. Puro Tempered Glass ή PanzerGlass).

Ορισμένοι κατασκευαστές παρέχουν προστατευτικά που είναι σχεδιασμένα για να εφαρμόζονται σε συγκεκριμένα μοντέλα smartphones ή tablets. Αντίθετα, άλλοι λανσάρουν αρκετές παραλλαγές για το ίδιο μοντέλο, ανάλογα με το μέγεθος ή το βαθμό καμπυλότητας της οθόνης (π.χ. μεμβράνες Glue On the Edges για smartphones με 2.5D οθόνη ή για μοντέλα με καμπυλωτή οθόνη 3D/5D).

 

 

Εφαρμογή

Για να εφαρμόσεις το προστατευτικό του smartphone ή του tablet σου, συνήθως καθαρίζεις την οθόνη της συσκευής με το παρεχόμενο πανάκι και, στη συνέχεια, εφαρμόζεις πάνω στη συσκευή σου. Πρέπει να τοποθετηθεί σωστά, έτσι ώστε να εφαρμόσει τέλεια στη συσκευή. Η οθόνη πρέπει να μην έχει ίχνος σκόνης ή άλλες ακαθαρσίες για να μην δημιουργηθούν φυσαλίδες αέρα κάτω από το προστατευτικό.

Η μεμβράνη οθόνης συνήθως δεν είναι ορατή και είναι σχεδιασμένη για να προστατεύει την οθόνη από δαχτυλιές και γρατζουνιές. Το tempered glass μπορεί να κάνει αντίστοιχα την ίδια δουλειά, ενώ επιπλέον μπορεί να «θυσιαστεί» σε περίπτωση πτώσης της συσκευής ώστε να μην σπάσει η οθόνη. Έτσι, αν σου πέσει η συσκευή από τα χέρια, το tempered glass σπάει, κρατώντας όμως ανέπαφη την οθόνη της και το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να το αντικαταστήσεις.

 

Ποιος είναι ο ρόλος του Gorilla Glass

Οι περισσότερες σύγχρονες συσκευές χρησιμοποιούν Gorilla της Corning για την προστασία της οθόνης. Παρόλο που το Gorilla Glass είναι εξαιρετικά ανθεκτικό γυαλί, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους αξίζει να χρησιμοποιήσεις ένα προστατευτικό οθόνης όπως το Puro Tempered Glass ή το PanzerGlass.

Τα προστατευτικά οθόνης μπορούν να απορροφήσουν το μεγαλύτερο μέρος του κραδασμού μετά από μια πτώση της συσκευής, αλλά δεν μπορούν να προστατεύσουν την οθόνη από όλες τις κακουχίες. Εάν ο «αντίκτυπος» είναι αρκετά μεγάλος (π.χ. αν πέσει το κινητό από αρκετά μεγάλο ύψος), θα σπάσει τόσο το προστατευτικό όσο κι η οθόνη της συσκευής. Ωστόσο, με το προστατευτικό θα έχεις μια επιπλέον ασφάλεια και περισσότερες πιθανότητες να «γλιτώσεις» μια κοστοβόρα ζημιά.

Επιπλέον, μην ξεχνάς ότι η οθόνη του smartphone είναι περισσότερο εκτεθειμένη σε γρατζουνιές, επειδή το χρησιμοποιείς παντού. Καθημερινά το βάζεις στην τσέπη ή στην τσάντα σου μαζί με κλειδιά, κέρματα κ.λπ., ή μπορεί να γδαρθεί ακόμα κι αν πέσει λίγη άμμος όταν, για παράδειγμα, βρίσκεσαι στην παραλία.

Τα παραπάνω μπορεί να μην συμβούν ποτέ. Αλλά το προστατευτικό οθόνης διασφαλίζει ότι δεν θα χρειαστεί να αντικαταστήσεις την οθόνη της συσκευής σου λόγω μιας γρατζουνιάς ή ραγίσματος που μπορεί να χειροτερέψει με την πάροδο του χρόνου.

 

Πως επηρεάζεται η εμπειρία χρήσης της συσκευής

Η εμπειρία χρήσης της συσκευής σου εξαρτάται από το υλικό και την ποιότητα του προστατευτικού που θα διαλέξεις. Για παράδειγμα, ένα tempered glass είναι λείο και καθαρό γυαλί το οποίο μοιάζει τόσο στην όψη όσο και στην αφή πολύ περισσότερο με την οθόνη της συσκευής σου – σε σχέση με τις πλαστικές μεμβράνες – και διατηρεί την ευαισθησία αφής, πράγμα που σημαίνει ότι η εμπειρία χρήσης της οθόνης αφής του smartphone ή του tablet παραμένει αμετάβλητη.

 

Εν κατακλείδι, το προστατευτικό οθόνης προσφέρει ένα επιπλέον επίπεδο προστασίας στην οθόνη της συσκευής σου. Είναι προτιμότερο λοιπόν, να επενδύσεις μερικά ευρώ για την προστασίας της οθόνης σου, από το να ξοδέψεις πολλά χρήματα για την αντικατάστασή της.

 

Μπορείς να δεις ακόμη