|  | 

Κουζίνα

Τσουρέκι γεμιστό με σοκολάτα bitter – Κουζίνα: Ιστορίες με τον Ανδρέα Λαγό

ΥΛΙΚΑ

  • Για το τσουρέκι

  • 10 γρ. μαγιά ξερή
  • 100 γρ. γάλα χλιαρό
  • 125 γρ. ζάχαρη
  • 150 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • 100 γρ. χυμό πορτοκαλιού
  • 1 αυγό
  • 1 κ.γ. υγρή βανίλια
  • 1/2 κ.γ. μαχλέπι τριμμένο (3 γρ.)
  • 1/4 κ.γ. κακουλέ τριμμένο (2 γρ.)
  • 500 γρ. αλεύρι
  • 1/4 κ.γ. αλάτι
  • 1 γρ. μαστίχα
  • Για τη γέμιση

  • 300 γρ. σοκολάτα bitter κομμένη σε κομμάτια (περίπου 10γρ. το καθένα)

 

    • Για το ψήσιμο

    • 1 αυγό
    • 1 κ.γ. νερό

 

  • Για τη διακόσμηση

  • 150 γρ. άσπρα αμύγδαλα ψιλοκομμένα
  • 50 γρ. μέλι για το άλειμμα στο τέλος

 

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Διαλύω τη μαγιά στο γάλα με λίγη ζάχαρη (περίπου ένα κουταλάκι) και τα βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής. Χτυπάω στο γουδί τη μαστίχα με λίγη ποσότητα από το αλεύρι και τα μεταφέρω και αυτά στον κάδο. Προσθέτω και τα υπόλοιπα υλικά και τα ζυμώνω σε χαμηλή ταχύτητα για 3-4 λεπτά και στη συνέχεια σε μέτρια ταχύτητα για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να γίνει μια λεία, ελαστική και μαλακή ζύμη. Βάζω τη ζύμη σε ένα ελαφρώς λαδωμένο μπολ, τη γυρίζω για να λαδωθεί από όλες τις πλευρές και τη σκεπάζω με μια πετσέτα. Αφήνω το μπολ με τη ζύμη σε ζεστό περιβάλλον για 50 λεπτά περίπου, μέχρι να διπλασιάσει τον όγκο της και στη συνέχεια τη χωρίζω σε 30 κομμάτια με λαδωμένα χέρια.

Πλάθω τα κομμάτια της ζύμης σε μπαλάκια. Κάνω μια λακκούβα, βάζω από 1 κομμάτι σοκολάτας και τα κλείνω ξανά σε μπαλάκια. Τοποθετώ τα γεμιστά μπαλάκια σε μια βουτυρωμένη φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση, σκορπώντας ενδιάμεσα μικρά κομμάτια από την πάστα των καρπών που έφτιαξα. Αλείφω όλη την επιφάνεια με το αυγό ανακατεμένο με το νερό και αφήνω το τσουρέκι σε ζεστό περιβάλλον να ξεκουραστεί και να φουσκώσει για 1 ώρα περίπου. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, για 35 λεπτά. Βγάζω το τσουρέκι από το φούρνο, το αφήνω 10 λεπτά να κρυώσει και στη συνέχεια το αφήνω πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει εντελώς. Περιχύνω με το μέλι και σερβίρω.

 

 

 

ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ

ΠΡΟΪΟΝΤΑ

 

Δείτε ακόμη