Προσβασιμότητα σε συσκευές Apple Watch Series 8

by Aggeliki Tsoukana

Αντιμετωπίζεις προβλήματα ακοής και ομιλίας ή όρασης και δεν είσαι βέβαιος ότι θα μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις το Apple Watch Series 8; Αυτό που θα θέλαμε να σε διαβεβαιώσουμε είναι ότι με την εξέλιξη της τεχνολογίας και των λειτουργικών συστημάτων, τα πάντα είναι εφικτά για όλους και από αυτό δεν ξεφεύγουν ούτε τα smartwatches. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι επιπλέον διευκολύνσεις που προσφέρει το Apple Watch Series 8.

 

 

Προβλήματα Ακοής και Ομιλίας

Mελέτες έχουν δείξει ότι αυτό το μοίρασμα των ήχων ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό αυτί, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Για τον λόγο αυτό υπάρχει η δυνατότητα για μονοφωνικό ήχο, δηλαδή οι ίδιοι ακριβώς ήχοι μεταφέρονται σε κάθε αυτί, λειτουργία που σε βοηθάει να μην χάνεις καμιά πληροφορία.

Για να έχεις άμεση επαφή με τους φίλους και το οικογενειακό σου περιβάλλον, αλλά και με τα αγαπημένα σου μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι απαραίτητο να αντιλαμβάνεσαι άμεσα τις όποιες ειδοποιήσεις. Αυτό τον σκοπό εξυπηρετούν οι τεχνολογίες Taptic Engine και Prominent Haptic, προκαλώντας μια μικρή δόνηση στον καρπό σου, τη στιγμή που υπάρχει κάποιο εισερχόμενο γεγονός.

Ίσως η οθόνη του Apple Watch Series 8 δεν επαρκεί για να δεις τα γράμματα που πρέπει να επιλέξεις, ή πιθανό να μην τα διακρίνεις καλά. Για τον λόγο αυτό, μπορείς να τα χαράζεις με το δάχτυλό σου στην οθόνη της συσκευής και στη συνέχεια αυτά θα προστίθενται στο εκάστοτε κείμενο.

 

 

Προβλήματα Όρασης

Αν δεν μπορείς να διακρίνεις το περιεχόμενο της οθόνης του smartwatch σου, μην προβληματίζεσαι. Η λειτουργία Zoom θα σε βοηθήσει να μεγεθύνεις τα πάντα, για να μην χάνεις ακόμα και την πιο ασήμαντη λεπτομέρεια.

To Apple Watch Series 8 σου προσφέρει όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να τροποποιήσεις το πώς εμφανίζεται το οτιδήποτε στην οθόνη της συσκευής σου. Δίνεται η δυνατότητα να αλλάξεις το μέγεθος των γραμμάτων, να τα κάνεις έντονα, να αντιστρέψεις τα χρώματα και να εφαρμόσεις διάφορα χρωματικά φίλτρα, όπως αποχρώσεις του γκρι, που θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα.

Η λειτουργία αφήγησης ή voice over θα αποδειχτεί εξαιρετικά χρήσιμη σε πολλές περιπτώσεις. Ειδικά αν το περιεχόμενο της οθόνης του smartwatch σου δεν είναι ευδιάκριτο, η τεχνολογία αυτή μπορεί να προσφέρει φωνητική περιγραφή ενώ ταυτόχρονα, σου δίνει τη δυνατότητα χειρισμού και πλοήγησης με χειρονομίες.

Ακόμα, όπως και στα iPhone 14, έτσι και στα Apple Watch Series 8, παρούσα είναι η λειτουργία μείωσης κινήσεων, που απλοποιεί τη διαδικασία έναρξης μιας εφαρμογής ή την εναλλαγή ανάμεσα σε αυτές που είναι ενεργοποιημένες σε δεδομένη στιγμή.

Αν έχεις δυσκολία να θυμάσαι ποιες λειτουργίες είναι ενεργές και ποιες όχι, υπάρχουν τα on/off labels, που θα σου παρέχουν άμεσα την επιθυμητή πληροφορία.

Η αλλαγή των επιπέδων της αντίθεσης σε μια οθόνη, ίσως διευκολύνει την καθημερινότητά σου, αν αντιμετωπίζεις προβλήματα όρασης. Με την τεχνολογία Reduce Transparency επιτυγχάνεις κάτι τέτοιο, μειώνοντας το ποσοστό διαφάνειας του background της οθόνης.

Επίσης, αν τα νούμερα στην οθόνη σου φαίνονται μικρά, η λειτουργία X-Large σου επιτρέπει να τα μεγεθύνεις και να καταλαμβάνουν όλο το ύψος της οθόνης, ώστε να μην έχεις το παραμικρό πρόβλημα στη σωστή ανάγνωση της ώρας.

 

Κινητικά προβλήματα

Ακόμα και αν κινείσαι με αναπηρικό καροτσάκι, η νέα τεχνολογία φροντίζει για την παρακολούθηση των σωματικών σου δραστηριοτήτων. Πιο συγκεκριμένα, τα Physical and Motor Skills είναι μια σειρά αισθητήρων που βοηθούν στην παρακολούθηση των δραστηριοτήτων σου, οποιαδήποτε και αν είναι η κινητική σου κατάσταση.

Μπορείς να δεις ακόμη