Προσβασιμότητα σε συσκευές iPhone 14

by Aggeliki Tsoukana

Στο σημείο που έχει φτάσει η τεχνολογία, είναι εφικτή η διευκόλυνση ανθρώπων, με προβλήματα ακοής και ομιλίας, όρασης και κινητικά. Οι συσκευές και τα λειτουργικά συστήματα που τις υποστηρίζουν έχουν εξελιχθεί σε βαθμό τέτοιο που συμπολίτες μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα που εντάσσονται σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες, μπορούν πλέον να χρησιμοποιήσουν ένα smartphone το ίδιο αποτελεσματικά με όλους τους υπόλοιπους. Από το παραπάνω πλαίσιο δεν ξεφεύγουν οι συσκευές iPhone 14 της Apple και παρακάτω θα δούμε αναλυτικά τι προσφέρουν.

 

 

Προβλήματα Ακοής και Ομιλίας

Το να βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με αγαπημένα πρόσωπα και δραστηριότητες είναι προφανώς κάτι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητά σου, για αυτό και επιβάλλεται να αντιλαμβάνεσαι άμεσα τις ειδοποιήσεις που λαμβάνει το iPhone σου. Για τον σκοπό αυτό αναλαμβάνει δράση το LED Flash Light της κάμερας, που αναβοσβήνει όταν το smartphone σου είναι αδρανές.

Η εφαρμογή Face Time κάνει εφικτές τις βιντεοκλήσεις για όλους, προσφέροντας υψηλής ποιότητας ήχο και εικόνα, κάτι που διευκολύνει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους που επικοινωνούν μέσω νοηματικής γλώσσας.

Για να αντιλαμβάνεσαι δίχως κόπο το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνό σου, υπάρχει η λειτουργία υπότιτλων, δηλαδή περιγραφή σε γραπτή μορφή, όλων των γεγονότων στο smartphone σου. Ακόμα, παρέχονται όλα τα εργαλεία για να τροποποιήσεις τη μορφή των υπότιτλων, ώστε να τους προσαρμόσεις στις προσωπικές σου ανάγκες και προτιμήσεις.

Είναι γεγονός ότι ειδικότερα στο αστικό περιβάλλον επικρατεί πολύς θόρυβος, που πιθανό να σου προκαλεί δυσκολίες στο να ακούσεις ξεκάθαρα το τι μπορεί για παράδειγμα να σου λέει ο συνομιλητής σου κατά τη διάρκεια μιας φωνητικής κλήσης. Η λύση σε συσκευές iPhone 14, έρχεται με τη λειτουργία Live Listen.

Ο στερεοφωνικός ήχος μπορεί να ταιριάζει με τα δεδομένα της σύγχρονης εποχής, όμως έχει παρατηρηθεί ότι αυτό το μοίρασμα των ήχων ανάμεσα στο δεξί και το αριστερό αυτί, πιθανό να μην έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα για ανθρώπους με προβλήματα ακοής. Έτσι, προσφέρεται η δυνατότητα για μονοφωνικό ήχο, δηλαδή όλοι και οι ίδιοι ήχοι μεταφέρονται σε κάθε αυτί, για να μην χάνεις καμία πληροφορία.

 

 

Προβλήματα Όρασης

Η εφαρμογή Magnifier που υπάρχει στα μοντέλα της σειράς iPhone 14 μπορεί να μεγεθύνει αντικείμενα, για να τα καταστήσει όσο γίνεται πιο ευδιάκριτα. Με την ίδια τεχνολογία μπορείς να ανιχνεύσεις πόσα άτομα υπάρχουν γύρω σου, ώστε- για παράδειγμα- να διατηρήσεις τις απαιτούμενες αποστάσεις. Επίσης μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Magnifier για να καταλάβεις μέσω των ειδικών σημάτων, τι ακριβώς πόρτα βρίσκεται μπροστά σου, είτε για παράδειγμα πρόκειται για τουαλέτα, είτε για έξοδο, είτε για κάποιο δωμάτιο.

Τα iPhone 14 σου παρέχουν τη δυνατότητα να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το οτιδήποτε στην οθόνη της συσκευής σου. Μπορείς να μεγαλώσεις το μέγεθος των γραμμάτων, να τα κάνεις έντονα, να αντιστρέψεις τα χρώματα και να εφαρμόσεις διάφορα χρωματικά φίλτρα που θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα. Πολύ σημαντικό είναι το Dark Mode, που δίνει έναν σκοτεινό τόνο σε ό,τι εμφανίζεται στην οθόνη, για διευκόλυνση της ανάγνωσης.

Μια εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία είναι αυτή του φωνητικού ελέγχου. Μπορείς να εκμεταλλευτείς σύγχρονες τεχνολογίες, όπως ο φωνητικός βοηθός Siri, για να πραγματοποιήσεις όλες τις λειτουργίες στο iPhone σου, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά φωνητικές εντολές.

Η λειτουργία αφήγησης ή voice over θα σου λύσει τα χέρια σε πολλές καταστάσεις. Ειδικά αν δεν μπορείς να διακρίνεις το περιχεόμενο της οθόνης του smartphone σου, η τεχνολογία αυτή μπορεί να το περιγράψει φωνητικά και παράλληλα έχεις τη δυνατότητα χειρισμού και πλοήγησης με χειρονομίες.

Ολοκληρώνοντας τον τομέα των διευκολύνσεων για ανθρώπους με προβλήματα όρασης, υπάρχει η λειτουργία μείωσης κινήσεων, που κάνει πιο εύκολη την εκκίνηση μιας εφαρμογής ή την εναλλαγή ανάμεσα σε αυτές που έχεις ενεργοποιημένες την εκάστοτε στιγμή.

 

Κινητικά προβλήματα

Η δημιουργία οποιουδήποτε κειμένου, όπως για παράδειγμα η σύνθεση ενός SMS ή ενός προσωπικού μηνύματος στο Messenger ή στο Viber, διευκολύνεται σημαντικά με τις λειτουργίες Dictation και Predictive Text. Με την πρώτη μπορείς να αντικαταστήσεις το πληκτρολόγιο με τη φωνή σου, ενώ με τη δεύτερη υπάρχουν προστάσεις αναφορικά με την επόμενη λέξη που πιθανό να θέλεις να χρησιμοποιήσεις, ώστε να απλουστεύεται η διαδικασία.

Πατάς στην οθόνη περισσότερο ή λιγότερο από όσο χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία; Πλέον αυτό δεν θα πρέπει να σε προβληματίζει, αφού μπορείς να ορίσεις το πως θα ανταποκρίνεται η οθόνη σε κάθε είδους άγγιγμά σου, με την τεχνολογία Touch Accomodations.

Αν σε βολεύει να πατάς στο πίσω μέρος του smartphone σου για την εκτέλεση κάποιων λειτουργιών, αυτό είναι κάτι που υποστηρίζεται από τις συσκευές της Apple. Έτσι, μπορείς να ορίσεις το τι θα συμβαίνει όταν πατάς στο πίσω μέρος του iPhone δύο ή τρεις φορές συνεχόμενα.

Αν είσαι κάτοχος υπολογιστή iPhone 14, οι συντομεύσεις θα σε βοηθήσουν να πραγματοποιείς λειτουργίες με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις. Σημαντικό ρόλο σε αυτό και ιδιαίτερα στην ενεργοποίηση/ απενεργοποίηση εφαρμογών, έχει και ο φωνητικός βοηθός Siri,.

Με τους διακόπτες ελέγχου μπορείς να καθορίσεις σημεία πάνω στην οθόνη του iPhone 14 για την εκτέλεση ενεργειών απλά και μόνο με ένα άγγιγμα. Ως διακόπτης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μία εξωτερική συσκευή συνδεδεμένη μέσω Bluetooth ή ακόμα και η κάμερα του τηλεφώνου σου.

Η τεχνολογία AssistiveTouch χρησιμοποιείται για τη ρύθμιση της έντασης των ήχων, το κλείδωμα της οθόνης, την πραγματοποίηση χειρονομιών με περισσότερα από ένα δάκτυλα, αλλά και την επανεκκίνηση του smartphone. Με τα παραπάνω σου δίνεται η δυνατότητα να αντικαταστήσεις λειτουργίες που απαιτούν πίεση πλήκτρων με ένα και μόνο άγγιγμα.

Με την καθοδηγούμενη πρόσβαση ή Guided Access έχεις τη λύση όταν θέλεις να περιορίσεις τη συσκευή σου στην εκτέλεση μίας και μόνο εφαρμογής κάθε φορά ή να ορίζεις τις λειτουργίες που θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες. Μια πρακτική εφαρμογή μπορεί να είναι η περίπτωση που θέλεις να δώσεις το iPhone σου σε ένα άτομο νεαρής ηλικίας και να το περιορίσεις μονάχα στην εκτέλεση ενός παιχνιδιού ή να απενεργοποιήσεις τις χειρονομίες για την απλούστερη λειτουργία εφαρμογών.

Στην περίπτωση που δυσκολεύεσαι να κινήσεις τα χέρια σου όμως έχεις μεγαλύτερη ευχέρεια κίνησης στο κεφάλι, θα αξιοποιήσεις τις δυνατότητες του Alternative Input. Πιο συγκεκριμένα, ενεργοποιείται η camera του iPhone 14, που παρακολουθεί τις κινήσεις του κεφαλιού σου για να καθοδηγήσει έναν δείκτη στην οθόνη, ενώ με κινήσεις του προσώπου μπορείς να εκτελείς μια σειρά από λειτουργίες.

Μπορείς να δεις ακόμη