Προσβασιμότητα σε συσκευές της Apple

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η τεχνολογία έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο που μπορεί να διευκολύνει την καθημερινότητα των ανθρώπων που αντιμετωπίζουν προβλήματα κινητικά, όρασης και ακοής. Η εξέλιξη των λειτουργικών συστημάτων και των συσκευών είναι τέτοια, που επιτρέπει σε όσους συμπολίτες μας ανήκουν σε μία από τις παραπάνω κατηγορίες να έχουν εύκολη πρόσβαση σε tablets, smartphones, υπολογιστές και πολλά άλλα σύγχρονα εργαλεία, που αποτελούν πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας.

Η Apple, με τα σύγχρονα iPhones, iPads, iPods, υπολογιστές Mac και ακουστικά AirPods έχει καταφέρει, με διάφορους τρόπους, να επεκτείνει το κοινό της σε κατηγορίες που πριν από μία δεκαετία απλά θα παρακολουθούσαν τις τεχνολογικές εξελίξεις από πολύ μακριά. Σε κάθε περίπτωση στόχος είναι να αποκτήσουν όλοι πρόσβαση στην πληροφορία και τη διασκέδαση. Πάμε λοιπόν να δούμε αναλυτικά τι προσφέρει.

 

 

Προβλήματα Ακοής και Ομιλίας

Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεσαι σε άμεση επαφή με αγαπημένα σου πρόσωπα και δραστηριότητες, οπότε θα πρέπει να αντιλαμβάνεσαι άμεσα τις ειδοποιήσεις που έρχονται στη συσκευή σου. Αυτό είναι εφικτό μέσω του LED Flash Light, που σε iPhone ή iPad Pro αναβοσβήνει όταν η συσκευή σου βρίσκεται σε κατάσταση αδράνειας.

Πολλές φορές προσπαθείς να ακούσεις τον συνομιλητή σου ή οποιονδήποτε άλλο ήχο αναπαράγεται και λόγω του περιβαλλοντικού θορύβου αυτό είναι πολύ δύσκολο έως αδύνατο. Με την ακύρωση των περιβαλλοντικών θορύβων, το λεγόμενο noise cancelation, οι χρήστες των ακουστικών Air Pods μπορούν να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας ήχο, μέσω την εξάλειψης θορύβων που προέρχονται από εξωτερικές πηγές.

Η εφαρμογή Face Time για υπολογιστές Mac, iPhone, iPad και iPod touch, διευκολύνει ακόμα περισσότερο τις βιντεοκλήσεις και με την υψηλή ποιότητα εικόνας που προσφέρει κάνει δυνατή την επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων που χρησιμοποιούν νοηματική γλώσσα.

Σημειώνεται ότι τα manuals των Mac, iPhone, Apple Watch, Apple TV και Home Pod είναι διαθέσιμα και σε γραφή Braille.

 

Προβλήματα Όρασης

Η εφαρμογή Magnifier που θα βρεις σε iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, iPhone 13 Pro και iPhone 13 Pro Max μεγεθύνει αντικείμενα, κάνοντάς τα όσο το δυνατό πιο ευδιάκριτα. Με την ίδια λειτουργία μπορείς να ανιχνεύσεις πόσα άτομα υπάρχουν γύρω σου, ώστε να κρατήσεις τις απαραίτητες αποστάσεις.

Το iOS είναι ένα λειτουργικό σύστημα που σου προσφέρει τη δυνατότητα να αλλάξεις τον τρόπο με τον οποίο εμφανίζεται το οτιδήποτε στην οθόνη της συσκευής σου. Μπορείς να μεγαλώσεις το μέγεθος των γραμμάτων, να τα κάνεις έντονα, να αντιστρέψεις τα χρώματα, να εφαρμόσεις διάφορα χρωματικά φίλτρα που θα σε βοηθήσουν να βλέπεις καλύτερα το περιεχόμενο της οθόνης και να περιορίσεις τον ρυθμό ανανέωσης στα 60 καρέ ανά δευτερόλεπτο.

Ο φωνητικός έλεγχος είναι μία εξαιρετικά χρήσιμη λειτουργία και αν είσαι κάτοχος iPhone ή iPad, μπορείς να εκμεταλλευτείς τη σύγχρονη τεχνολογία για να ελέγξεις οτιδήποτε προσφέρει η συσκευή σου με φωνητικές εντολές.

Αν δεν μπορείς να διακρίνεις το περιεχόμενο της οθόνης σου, υπάρχει η λειτουργία αφήγησης που περιγράφει φωνητικά τι υπάρχει σε αυτή και σου παρέχει τη δυνατότητα πλοήγησης με χειρονομίες.

 

 

Κινητικά προβλήματα

Αν είσαι κάτοχος υπολογιστή Mac, τα Mac Shortcus, θα σε βοηθήσουν να εκτελείς λειτουργίες με τις λιγότερες δυνατές κινήσεις, μέσω συντομεύσεων του πληκτρολογίου. Μπορείς ακόμα και να χρησιμοποιήσεις το πληκτρολόγιό σου για να αντικαταστήσεις το ποντίκι, ενώ σημαντικό ρόλο μπορεί να διαδραματίσει και ο φωνητικός βοηθός  Siri, για την ενεργοποίηση/απενεργοποίηση εφαρμογών.

Με τους διακόπτες ελέγχου μπορείς να καθορίσεις σημεία πάνω στην οθόνη ενός iPhone, iPad ή iPod για την εκτέλεση ενεργειών απλά και μόνο με ένα πάτημα. Ως διακόπτης είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ακόμα και μία εξωτερική συσκευή, που θα συνδέσεις με Bluetooth ή και την κάμερα της συσκευής σου.

Η τεχνολογία AssistiveTouch χρησιμοποιείται για να αυξομειώσεις την ένταση των ήχων, να κλειδώσεις την οθόνη της συσκευής σου, να πραγματοποιήσεις χειρονομίες με πολλαπλά δάκτυλα, να επανεκκινήσεις τη συσκευή σου, αντικαθιστώντας λειτουργίες που απαιτούν πίεση πλήκτρων με ένα και μοναδικό άγγιγμα.

Η καθοδηγούμενη πρόσβαση ή Guided Access σου δίνει τη δυνατότητα να περιορίζεις τη συσκευή σου στην εκτέλεση μίας και μόνο εφαρμογής κάθε φορά ή να καθορίζεις ποιες λειτουργίες θα είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμες. Μπορεί για παράδειγμα να θέλεις να δώσεις το iPhone σου σε ένα άτομο νεαρής ηλικίας και να το περιορίσεις απλά και μόνο στην αναπαραγωγή ενός παιχνιδιού ή να απενεργοποιήσεις τις χειρονομίες για την απλούστερη λειτουργία εφαρμογών.

Μπορείς να δεις ακόμη