Retro gaming για μικρούς και μεγάλους

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Παρά το γεγονός ότι σήμερα έχουμε gaming PCs και παιχνιδομηχανές (βλέπε PlayStation 5 και Xbox Series X/S) που δημιουργούν εκπληκτικά φωτορεαλιστικά γραφικά, οι retro παιχνιδομηχανές αποτελούν σταθερή αξία για μικρούς και μεγάλους gamers.

Σε περίπτωση που αναρωτιέσαι τι ακριβώς είναι το “retro gaming” και γιατί εξακολουθεί να τραβάει το ενδιαφέρον μικρών και μεγάλων, παρακάτω σου έχουμε όλες τις απαντήσεις.

 

Τι είναι retro;

Πριν αναφερθούμε στα retro παιχνίδια και κονσόλες, είναι καλό να γνωρίζουμε το τι σημαίνει η λέξη “retro” («ρετρό»).

Η λέξη ρετρό προέρχεται από το λατινικό πρόθεμα retrο, που σημαίνει «προς τα πίσω». Στην προκειμένη περίπτωση, αναφέρεται στην τάση για αναβίωση, επανάληψη ή μίμηση μιας παλαιότερης μορφής ή στυλ.

Αν και αυτός ο ορισμός αναφέρεται σε μεγάλο βαθμό στη μόδα, συναντάται και σε άλλες καλλιτεχνικές και πολιτιστικές εκφράσεις όπως είναι η διακόσμηση, η αρχιτεκτονική και τα τελευταία χρόνια, αφορά και στο κομμάτι του gaming. Είναι σαφές ότι όταν κάτι θεωρείται ρετρό, έχει να κάνει με την αναβίωση του παρελθόντος και τη νοσταλγία.

 

 

Τα πολύχρωμα “pixels”

Πολύ πριν την εμφάνιση των τρισδιάστατων γραφικών και των πολυκάναλων ήχων στα παιχνίδια, τα γραφικά 8-bit και 16-bit ήταν κάποτε το μόνο που είχαν οι παλαιότερες γενιές – κυρίως των τριαντάρηδων και σαραντάρηδων. Ο όρος “bit” αναφέρεται στους επεξεργαστές που τροφοδοτούσαν κονσόλες όπως το ΝΕS και το Atari 7800. Όσο πιο ισχυρή η επεξεργαστική ισχύς μιας παιχνιδομηχανής, τόσο περισσότερα pixels μπορούσαν να χωρέσουν σε ένα βίντεοπαιχνίδι. Επομένως, δεν πρόκειται για γραφικά όπως τα γνωρίζουμε σήμερα.

Όταν όμως, το μεράκι και η δημιουργικότητα δεν έχουν όρια, οι προγραμματιστές εκείνων των δεκαετιών μας χάρισαν πολλά εκπληκτικά 8-bit και 16-bit παιχνίδια όπως το Super Mario Bros., Final Fantasy, Street Fighter και πολλά άλλα. Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτά τα παιχνίδια ήταν βασισμένα σε μόλις μερικά πολύχρωμα pixels. Όμως, χάρισαν πολλές ώρες διασκέδασης σε εκατομμύρια gamers ανά τον κόσμο.

 

Ο παράγοντας «νοσταλγία»

Όταν είσαι gamer, πάντα περιμένεις την επόμενη «γενιά» παιχνιδομηχανών. Κατά τη διαδικασία αγοράς νέας κονσόλας, αναπόφευκτα ξεχνάς τα παιχνίδια που αγάπησες και παίζεις καθημερινά.

Καθώς περνούν τα χρόνια, η παλιά κονσόλα καλύπτεται με σκόνη. Μια μέρα, αποφασίζεις να συνδέσεις το παλιό μηχάνημα και προσπαθείς να παίξεις το αγαπημένο σου παιχνίδι. Χρειάζεται λίγο ξεσκόνισμα για να λειτουργήσει, αλλά λειτουργεί!

Ο χαρακτηριστικός ήχος και αυτά τα κλασικά γραφικά δίνουν κάποιο σήμα στον εγκέφαλό σου. Νιώθεις εξαιρετικά χαρούμενος, αλλά και λίγο λυπημένος ταυτόχρονα. Τι να πηγαίνει λάθος, άραγε; Μην αγχώνεσαι, απλώς βιώνεις το φαινόμενο της νοσταλγίας.

Και κάπου εδώ, οι retro κονσόλες έρχονται να ενισχύσουν αυτό το συναίσθημα. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς οι λεγόμενες mini consoles. Μικρές σε μέγεθος κονσόλες που με σύγχρονο υλικό προσομοιώνουν παλιές αγαπημένες συσκευές και έχουν ενσωματωμένα πληθώρα από δημοφιλή και retro πλέον βιντεοπαιχνίδια.

 

Γιατί το “retro” είναι διαχρονικό

Είσαι άνω των 30 και θέλεις να αναβιώσεις τις δοξασμένες εποχές του gaming, ή ανήκεις στη γενιά Ζ και θέλεις να πάρεις μια γεύση του τι σημαίνει “retro gaming”. Σε κάθε περίπτωση, είσαι καλυμμένος.

Αρχικά, έχουμε τις mini retro κονσόλες. Εδώ, η γοητεία του κλασικού συναντά την άνεση του μοντέρνου. Όλες οι επιτυχημένες retro κονσόλες από προηγούμενες δεκαετίες σε mini μέγεθος, με προ-εγκατεστημένα θρυλικά παιχνίδια του παρελθόντος, που μπορείς να απολαύσεις σε HD γραφικά. Ενδεικτικά, με μία κονσόλα όπως η THEC64 Mini, είναι σίγουρο ότι θα νοσταλγήσουν οι παλιοί και θα μάθουν οι νέοι τι σημαίνει retro gaming. Γιατί, καλά τα ρεαλιστικά γραφικά και τα εντυπωσιακά εφέ, αλλά τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει τη χαρούμενη μελωδία που ακούγεται στο Super Mario Bros. όταν ο παίκτης συλλέγει ένα σημαντικό item, ή τα χαρακτηριστικά “μπιπ-μπιπ” και “waka-waka” που απολάμβαναν οι έφηβοι της εποχής στα «ουφάδικα».

Εκτός από τις κονσόλες, το smartphone και το tablet σου μπορεί εύκολα να μετατραπεί σε arcade machine με δεκάδες κλασικά παιχνίδια, για να τα παίζεις εν κινήσει. Μπορείς πάντα να κάνεις μια αναζήτηση στο Play Store της Google ή στο Apple Store έχοντας ως λέξη-κλειδί το όνομα του video game, τον δημιουργό ή ακόμα και το όνομα της κονσόλας. Αν και άλλη χάρη έχει να παίζεις κλασικά παιχνίδια σε μια «αναβίωση» της αγαπημένης σου θρυλικής κονσόλας. Μάλιστα, μπορείς να απολαύσεις φορητό retro gaming μέσα από φορητές κονσόλες όπως το  Nintendo Game & Watch: Super Mario Bros.

Οι πιο ενθουσιώδεις, που έχουν αρκετό χώρο στο δωμάτιό τους, μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα από μεγάλες καμπίνες arcade με σχέδια από διάφορα αγαπημένα retro παιχνίδια. Έρχονται με το κλασικό μοχλό και τα παραδοσιακά πλήκτρα χρήσης και retro ήχο που φέρνει μια αίσθηση από το gaming παρελθόν των 80’s και των 90’s.

 

Ταξίδι στον χρόνο μέσα από το gaming…

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το retro gaming είναι ταξίδι στον χρόνο χωρίς χρονοκάψουλα (άλλωστε δεν έχει εφευρεθεί ακόμα… μάλλον). Και δεν είναι απλά νοσταλγία, διότι ακόμα και σήμερα τα κλασικά παιχνίδια είναι ευχάριστα και εθιστικά, ενώ έχουν το πλεονέκτημα ότι είναι σχεδόν πάντα φιλικά και ασφαλή για μικρά παιδιά.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: PlayStation 5Xbox Series X, Xbox Series S, ρετρό παιχνιδομηχανές.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη