Ψυχαγωγία και εργασία στο σπίτι με τον κατάλληλο φωτισμό

by K-Admin 1

Όταν γίνεται λόγος για τη ροή ενός χώρου, ή και την ατμόσφαιρα στο σπίτι, ο φωτισμός μπορεί να είναι ένα από τα πιο θεμελιώδη στοιχεία. Με την έννοια «ροή» δεν αναφερόμαστε μόνο στο κομμάτι της αρχιτεκτονικής ενός κτιρίου. Σχετίζεται και με την ομαλή λειτουργία, αφού ο τρόπος με τον οποίο φωτίζεις έναν χώρο του σπιτιού μπορεί να κάνει τη διαφορά στη λειτουργικότητά του.

Ο έντονος φωτισμός, για παράδειγμα, θα σε βοηθήσει να είσαι πιο αποτελεσματικός όταν κάνεις μια εργασία, ή μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά στο κέντρο ενός τραπεζιού. Από την άλλη, ο πιο απαλός φωτισμός μπορεί να σε χαλαρώσει, ώστε π.χ. να απολαύσεις μια εκπομπή ή μια ταινία στην τηλεόραση, ή να σε «πάρει» ο ύπνος ακούγοντας την αγαπημένη σου μελωδία. Η αργή αύξηση της έντασης του φωτισμού σε ένα συγκεκριμένο σημείο προτού ξυπνήσεις, μπορεί να βελτιώσει τη διάθεσή σου και να κάνει ευκολότερο το πρωινό ξύπνημα.

Εν κατακλείδι, οι διαφορετικές «εντάσεις» φωτισμού μπορούν να επηρεάσουν την ποιότητα της ζωής σου. Για τον λόγο αυτό, ετοιμάσαμε για σένα μία λίστα με ορισμένες πολύτιμες συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αξιοποιείς αποτελεσματικά τον φωτισμό στο σπίτι.

 

Φτιάξε πλάνο φωτισμού

Εάν ξεκινάς από το μηδέν ή σκοπεύεις να ανακαινίσεις το σπίτι, δημιούργησε ένα πλάνο φωτισμού που θα περιλαμβάνει τα βασικά. Σκέψου ποιες δραστηριότητες πραγματοποιούνται σε κάθε δωμάτιο (φαγητό, χαλάρωση, εργασία). Έπειτα, βάλε σε σειρά τα βασικά χαρακτηριστικά του δωματίου που θέλεις να επισημάνεις και ποια «αρχιτεκτονικά όρια» μπορεί να χρειαστεί να λάβεις υπόψη. Εξέτασε το στυλ, την κλίμακα, τον τύπο λάμπας (βιδωτή, σποτ κλπ.) ή και τη θερμοκρασία χρώματος των φώτων πριν πάρεις τις τελικές αποφάσεις.

Το καθιστικό, για παράδειγμα, είναι ο χώρος που κάθεσαι, ξεκουράζεσαι και περνάς χρόνο με ένα βιβλίο ή μια ταινία. Αυτό συνεπάγεται πως χρειάζεσαι μια ποικιλία φωτισμού.

Όσο πιο νωρίς κάνεις τον σχεδιασμό σου, τόσο λιγότερο θα πονοκεφαλιάσεις μετά, και θα αποφύγεις τις αποφάσεις της τελευταίας στιγμής. Επίσης, όταν εξετάσεις όλα τα παραπάνω, στη συνέχεια, θα μπορείς να επιλέξεις όλα όσα χρειάζεσαι, από σετ φωτισμού για κάθε δωμάτιο μέχρι τα είδη λαμπών που χρειάζεσαι.

 

Πολυεπίπεδος φωτισμός

Ακολούθησε μια πολυεπίπεδη προσέγγιση στον φωτισμό με διαφορετικές πηγές φωτός σε διαφορετικά επίπεδα. Έτσι, θα δημιουργήσεις ατμόσφαιρα και θα προσθέσεις ενδιαφέρον σε ένα δωμάτιο. Χρησιμοποίησε τον κατάλληλο φωτισμό για να αξιοποιήσεις στο έπακρο το μέγεθος και το σχήμα ενός δωματίου. Ο φωτισμός uplighting, για παράδειγμα, είναι ιδανικός για καθιστικό και σαλόνι. Ένα φωτιστικό οροφής με ασύμμετρα κρεμαστά σποτ, θα δώσει περισσότερο ύψος στον χώρο, ενώ το πολυπεπίπεδο design κάνει τα μεγάλα δωμάτια να φαίνονται πιο άνετα. Μπορείς να το συνδυάσεις με φωτιστικό δαπέδου, ή μπορείς να τοποθετήσεις φώτα στο έδαφος προς τον τοίχο ή προς το στοιχείο του δωματίου που θέλεις να φωτίσεις. Η δεύτερη πρόταση, είναι ιδανική για μικρότερα δωμάτια, χρησιμοποιώντας π.χ. τις μπάρες φωτισμού Philips Hue Play. Ανάλογα με το αν επιθυμείς μια εστιασμένη δέσμη φωτός, μια διάχυτη εξάπλωση χρώματος, ένα άγγιγμα μπλε ή φωτισμό μιας συγκεκριμένης γωνίας, μπορείς να τα τοποθετήσεις πίσω από την τηλεόραση, σε κάποιο ράφι, ή ακόμα και στο έδαφος.

Μια, επίσης, εξαιρετική λύση είναι το Philips Hue Smart Lightstrip. Πρόκειται για μια ευέλικτη και ανθεκτική ταινία LED που θα δώσει χαρακτήρα στο χώρο σου. Μπορείς να την τοποθετήσεις σε έπιπλα, γωνίες, κάτω από ντουλάπια κουζίνας ή να τονίσεις αρχιτεκτονικές κατασκευές με απαλό, έμμεσο φωτισμό.

Γενικότερα, οι λύσεις έξυπνου φωτισμού, όχι μόνο σε απαλλάσσουν από έξοδα για αγορά επιπλέον εξοπλισμού, όπως π.χ. αγορά φωτιστικού δαπέδου, επιπλέον λάμπες κλπ., αλλά σου παρέχουν και την ευελιξία να δημιουργήσεις τη δική σου ατμόσφαιρα για κάθε περίσταση, χρησιμοποιώντας την οθόνη του κινητού ή του tablet σου. Έτσι, μπορείς να απολαμβάνεις εγγυημένη ομαλή ρύθμιση έντασης φωτισμού. Ούτε πολύ έντονο φως, ούτε πολύ χαμηλό, αλλά ακριβώς αυτό που χρειάζεσαι, χωρίς καλώδια, ηλεκτρολόγους ή εγκαταστάσεις.

 

 

Βεβαιώσου ότι ο φωτισμός είναι χρήσιμος

Σκέψου ποιες εργασίες / δραστηριότητες θα κάνεις σε κάθε δωμάτιο, όπου ο φωτισμός μπορεί να σε βοηθήσει. Ενδεικτικά, στον χώρο της κουζίνας, είναι απαραίτητο να υπάρχει άπλετος, καθαρός φωτισμός ώστε να δημιουργηθεί ένα ευχάριστο περιβάλλον τόσο για όποιον ασχολείται με το μαγείρεμα όσο και για όλη την οικογένεια.

Η καλύτερη λύση για τον κεντρικό φωτισμό της κουζίνας είναι ένα φωτιστικό οροφής, με λάμπες LED για εξοικονόμηση ενέργειας. Σημαντικό είναι επίσης να φωτίζονται επαρκώς οι πάγκοι όπου γίνεται η εργασία, αλλά και ο νεροχύτης. Επομένως, αν το φωτιστικό είναι η μοναδική και κύρια πηγή φωτισμού, καλό θα είναι να επιλεγεί κάποιο που να προσφέρει γενικό φωτισμό στο χώρο και όχι σημειακό (π.χ. τύπου καμπάνας).

Δεν είναι απαραίτητο να τοποθετήσεις διαφορετικούς φωτισμούς για κάθε σημείο ή χρήση στην κουζίνα σου. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις φωτιστικό με έξυπνους λαμπτήρες LED για αυξομείωση του φωτισμού, από το κινητό ή το tablet. Έτσι, θα ρυθμίζεις την ένταση του ανάλογα τη χρήση που θέλεις.

Για ανάγνωση, ο ευέλικτος και «στοχευμένος» φωτισμός, όπου δε θα βρίσκεται πολύ κοντά σου, είναι η καλύτερη λύση.

Ένα φωτιστικό με ρυθμιζόμενη κεφαλή και βραχίονα άρθρωσης θα σου επιτρέψει να κατευθύνεις τη δέσμη φωτός, και να κατευθύνεις εύκολα το φως εκεί που επιθυμείς, χωρίς αντανακλάσεις. Συνιστώνται έξυπνες λάμπες που επιτρέπουν την αλλαγή φωτεινότητας και έντασης φωτός. Έτσι, θα μπορείς να τις προσαρμόζεις στις διαφορετικές ώρες της ημέρας, όταν τα μάτια σου είναι κουρασμένα και χρειάζεσαι περισσότερο φως.

 

Επίλεξε προσεκτικά τις απαραίτητες λάμπες

Βεβαιώσου ότι οι λάμπες που θα επιλέξεις θα καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες σου. Λάβε υπόψη σου πόσο φωτεινό θέλεις να είναι το δωμάτιο που θα φωτίσεις και τι ατμόσφαιρα προσπαθείς να επιτύχεις.

Αρχικά, έλεγξε τη θερμοκρασία χρώματος (Kelvin), ψυχρό ή θερμό φως. Για παράδειγμα, η χαμηλότερη θερμοκρασία χρώματος μοιάζει περισσότερο με το φως των κεριών, ενώ οι υψηλότερες θερμοκρασίες μοιάζουν περισσότερο με το φως του ουρανού. Κατά γενικό κανόνα, η θερμοκρασία χρώματος είναι προσωπική υπόθεση, αφού σε βοηθά να αναδείξεις τους χώρους σου ανάλογα με το γούστο σου ή και το στυλ που θέλεις να πετύχεις.

Έπειτα, σκέψου αν θέλεις να φωτίσεις ολόκληρο τον χώρο, ή να εστιάσεις σε συγκεκριμένα σημεία. Αυτό που πρέπει να θυμάσαι είναι ότι τα Watts μετράνε την ποσότητα της ενέργειας που χρειάζεται για να παραχθεί φως, ενώ τα lumens μετράνε την ποσότητα του φωτός που παράγεται. Όσο περισσότερο το φως που χρειάζεσαι, τόσο μεγαλύτερος πρέπει να είναι ο αριθμός των lumens.

Σε ό,τι αφορά στην εξοικονόμηση ρεύματος, ενδεικτικά, οι λάμπες LED καταναλώνουν έως και 80% λιγότερο απ’ τους κλασικούς λαμπτήρες πυράκτωσης και είναι πολύ πιο ανθεκτικές. Εάν, μάλιστα, επιλέξεις να «φωτίσεις» τον χώρο σου με έξυπνες λάμπες LED, τότε βγαίνεις τριπλά κερδισμένος. Με δυνατότητα να προγραμματίζεις τον φωτισμό από όπου κι αν βρίσκεσαι, εξασφαλίζεις μεγαλύτερη οικονομία, ευελιξία και άνεση.

Μπορείς να δεις ακόμη