Πώς να παρακολουθήσεις περιεχόμενο του Netflix στην 4K Ultra HD TV σου!

by K Admin

Η διαθεσιμότητα τηλεοράσεων 4K Ultra HD έχει αυξηθεί δραματικά, αλλά η διαθεσιμότητα του εγγενούς περιεχομένου -αν κι αυξάνεται διαρκώς- έχει μείνει αρκετά πίσω. Ευτυχώς, το Netflix (που είναι πλέον και Ελληνικό) προσφέρει μια πληθώρα περιεχομένου μέσω Internet streaming. Δες -λοιπόν- πώς μπορείς ν’ απολαύσεις ταινίες και σειρές με υψηλή ευκρίνεια με το σωστό εξοπλισμό.

Για ν’ αξιοποιήσεις στο έπακρον το Netflix 4K streaming χρειάζεσαι τα εξής: 

  1. Την κατάλληλη τηλεόραση
  2. Το σωστό πρόγραμμα συνδρομής Netflix
  3. Μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο

Για να δούμε, λοιπόν, το καθένα ξεχωριστά πιο αναλυτικά:

1. Η κατάλληλη TV

Πώς να παρακολουθήσεις Netflix στην Ultra HD TV σου

Εάν έχεις ήδη μια 4K Ultra HD TV και είσαι συνδρομητής στο Netflix, τότε είσαι σχεδόν έτοιμος. Ωστόσο, για να παρακολουθήσεις Netflix σε ανάλυση 4K, η τηλεόρασή σου (αλλά κι εσύ) πρέπει να πληροί τις ακόλουθες απαιτήσεις:

a. Είναι η τηλεόρασή σου «έξυπνη»;

Η 4K Ultra HD TV πρέπει να είναι Smart TV (να συνδέεται στο διαδίκτυο, δηλαδή). Οι περισσότερες σύγχρονες τηλεοράσεις είναι «έξυπνες», ωστόσο θα πρέπει να ελέγξεις μήπως έχεις παλαιότερο μοντέλο, ελέγχοντας τα παρακάτω:

b. Υποστήριξη HEVC

Εκτός από την ύπαρξη Smart TV, η τηλεόρασή σου πρέπει –επίσης- να διαθέτει ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή HEVC (High Efficiency Video Coding, κωδικοποίηση βίντεο υψηλής απόδοσης). Αυτό είναι το πρότυπο που επιτρέπει στην τηλεόρασή σου να αποκωδικοποιήσει σωστά το σήμα Netflix 4K. Εάν η τηλεόρασή σου διαθέτει το πρότυπο DVB-T2, τη νέα τεχνολογία δηλαδή που καθορίζει τη δομή των πακέτων, την κωδικοποίηση του καναλιού και τη διαμόρφωση της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης, τότε σημαίνει ότι υποστηρίζει HEVC. Σχεδόν όλες οι τηλεοράσεις που κυκλοφόρησαν από το 2014 μέχρι σήμερα διαθέτουν το νέο δεκτή. Αν η Smart TV σου κυκλοφόρησε πριν από το 2014, τότε ρίξε μια ματιά στα τεχνικά χαρακτηριστικά της (στο εγχειρίδιο χρήσης, ή στο website του κατασκευαστή), ώστε να είσαι σίγουρος ότι υποστηρίζει HEVC.

c. Υποστήριξη HDMI 2.0 και HDCP 2.2

Η τηλεόρασή σου πρέπει να είναι συμβατή με HDMI 2.0 και HDCP 2.2. Αυτό δεν αποτελεί μια συγκεκριμένη απαίτηση για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις Netflix streaming μέσω Internet, αλλά οι 4K Ultra HD TVs μ’ ενσωματωμένους αποκωδικοποιητές HEVC περιλαμβάνουν επίσης αυτή τη δυνατότητα (HDMI/HDCP), έτσι ώστε να μπορείς να συνδέσεις εξωτερικές πηγές στην τηλεόρασή σου. Αυτές οι πηγές μπορεί να είναι οτιδήποτε από Ultra HD Blu-ray Disc players, ή αποκωδικοποιητές συνδρομητικής τηλεόρασης, μέχρι TV Box με υποστήριξη, όπως π.χ. το Apple TV 4K, τα οποία προσφέρουν εγγενές περιεχόμενο 4Κ.

Το Netflix προσφέρει μια λίστα -σχετικά με το ποιες συσκευές είναι συμβατές για μετάδοση περιεχομένου από το Netflix μέσω streaming- που ενημερώνεται τακτικά και μπορείς να την επισκεφτείς μ’ ένα κλικ εδώ.

Ποιες τηλεοράσεις είναι συμβατές;

Δυστυχώς, δεν διαθέτουν όλες οι 4K Ultra HD TVs τον κατάλληλο αποκωδικοποιητή HEVC, ή δεν είναι συμβατές με HDMI 2.0, ή HDCP 2.2 – ειδικά τα μοντέλα που κυκλοφόρησαν πριν από το 2014. Ωστόσο, από εκείνη την εποχή και μετά, υπήρξε μια σταθερή ροή Ultra HD TVs που πληρούν τις απαιτήσεις για 4K streaming από τους περισσότερους κατασκευαστές τηλεοράσεων, όπως μεταξύ άλλων οι LG, Samsung, Sony, TCL, Hisense, Vizio και πολλοί άλλοι.

 

2. Το σωστό πρόγραμμα συνδρομής Netflix

Η χρήση της υπηρεσίας Netflix απαιτεί μια συνδρομή

Προκειμένου ν’ απολαύσεις περιεχόμενο 4Κ από το Netflix στην Smart 4K Ultra HD TV σου, η τηλεόρασή σου θα πρέπει να υποστηρίζει την εφαρμογή Netflix. Στα περισσότερα μοντέλα που κυκλοφόρησαν από το 2014 και μετά, η εφαρμογή Netflix είναι προ-εγκατεστημένη. Επιπλέον, θα πρέπει να έχεις ενεργοποιήσει το σχετικό πακέτο συνδρομής για πρόσβαση στη βιβλιοθήκη περιεχομένου του Netflix.

Για να έχεις πρόσβαση στο 4Κ περιεχόμενο στο Netflix, πρέπει επίσης ν’ αναβαθμίσεις το πρόγραμμα συνδρομής σου στο Netflix, το οποίο κοστίζει 11,99€/μήνα και σου προσφέρει πρόσβαση σ’ όλο το περιεχόμενο της υπηρεσίας (HD και Ultra HD) καθώς και ταυτόχρονη παρακολούθηση σε έως και τέσσερις οθόνες.

Αν δεν είσαι σίγουρος ότι το μοντέλο τηλεόρασης, ή το πρόγραμμα συνδρομής Netflix που έχεις ικανοποιεί τις παραπάνω απαιτήσεις, τότε καλό είναι να επικοινωνήσεις με την τεχνική υποστήριξη (ή την εξυπηρέτηση πελατών) του Netflix για να μάθεις αν η τηλεόρασή σου υποστηρίζει την εφαρμογή της υπηρεσίας streaming.

 

3. Μια γρήγορη και σταθερή σύνδεση στο διαδίκτυο

Απαιτήσεις ταχύτητας Internet

Το τελευταίο πράγμα που χρειάζεσαι για ν’ απολαμβάνεις περιεχόμενο 4K από το Netflix είναι μια γρήγορη ευρυζωνική σύνδεση. Το Netflix συνιστά να έχεις γρήγορη σύνδεση στο διαδίκτυο, και συγκεκριμένα απαιτείται ταχύτητα streaming/download περίπου 25mbps. Πιθανότητα να μπορείς ν’ απολαύσεις 4K streaming και με μία ελαφρώς χαμηλότερη ταχύτητα, αλλά ενδέχεται ν’ αντιμετωπίσεις διάφορα ζητήματα όπως buffering, «κολλήματα», ή να μειωθεί αυτόματα το σήμα ροής σου σε 1080p, ή χαμηλότερη ανάλυση σε συνάρτηση με τη διαθέσιμη ταχύτητα διαδικτύου – που σημαίνει ότι δε θα έχεις τη βέλτιστη ποιότητα εικόνας.

 

Ενσύρματη σύνδεση και Wi-Fi

Σε συνδυασμό με μια γρήγορη ευρυζωνική ταχύτητα, θα πρέπει επίσης να συνδέσεις τη Smart Ultra HD TV σου στο Internet μέσω ενσύρματης σύνδεσης Ethernet. Ακόμα κι αν η τηλεόρασή σου παρέχει ασύρματη σύνδεση Wi-Fi, μπορεί να μην είναι σταθερό το σήμα, με αποτέλεσμα ν’ αντιμετωπίζεις διάφορα προβλήματα κατά τη διάρκεια του streaming όπως buffering και υποβάθμιση ποιότητας εικόνας, που σίγουρα μειώνουν κατακόρυφα την εμπειρία θέασης. Ωστόσο, αν χρησιμοποιείς Wi-Fi και δεν αντιμετωπίζεις κάποιο πρόβλημα, ίσως να μην χρειαστεί ν’ αλλάξεις τρόπο σύνδεσης. Απλά να θυμάσαι ότι το 4K video περιέχει πολύ περισσότερα δεδομένα, οπότε και οι ελάχιστες παρεμβολές μπορούν να προκαλέσουν προβλήματα. Αν αντιμετωπίζεις προβλήματα με τη χρήση Wi-Fi, το καλώδιο Ethernet θα ήταν η καλύτερη επιλογή.

 

Μερικά ακόμη πλεονεκτήματα που σου προσφέρει το 4K streaming στο Netflix είναι τα εξής:

Το HDR κάνει τη διαφορά

Ένα άλλο θετικό του 4K streaming στο Netflix είναι το γεγονός ότι ορισμένες σειρές και ταινίες είναι κωδικοποιημένες με HDR. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι, αν διαθέτεις μια συμβατή Smart TV με HDR, μπορείς επίσης ν’ απολαύσεις βελτιωμένη φωτεινότητα, αντίθεση και χρώμα, που ανεβάζουν κατακόρυφα την εμπειρία θέασης.

 

Διαφορές σε εικόνα και ήχο

Φυσικά, μόλις αποκτήσεις πρόσβαση στο 4K streaming μέσω του Netflix, το πρώτο πράγμα που περιμένεις είναι να δεις «πώς φαίνεται» η εικόνα. Εκτός από την απαιτούμενη ευρυζωνική ταχύτητα, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί επίσης από την ποιότητα και το μέγεθος της οθόνης της τηλεόρασής σου -η διαφορά μεταξύ 1080p και είναι ιδιαίτερα αισθητή από τις 55 ίντσες και πάνω. Τα αποτελέσματα θα φανούν αρκετά εντυπωσιακά και, σίγουρα, καλύτερα από ένα 1080p Blu-ray player.

Επίσης, όσον αφορά τον ήχο, τα πρότυπα ήχου surround που είναι διαθέσιμα σε δίσκους Blu-ray και Ultra HD Blu-ray (Dolby TrueHD/DTS-HD Master Audio) παρέχουν καλύτερη εμπειρία ακρόασης από τα διαθέσιμα πρότυπα Dolby Digital/EX/Plus στο μεγαλύτερο μέρος του περιεχομένου. Υπάρχει, επίσης, κάποια υποστήριξη για το Dolby Atmos, πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται συμβατός δέκτης οικιακού κινηματογράφου και συμβατά ηχεία.

 

Πώς να βρεις περιεχόμενο 4Κ στο Netflix

Αρχικά, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η δυνατότητα ροής περιεχομένου από το Netflix δεν συνεπάγεται ότι και όλη η βιβλιοθήκη της υπηρεσίας προσφέρεται σε 4Κ. Ορισμένες επιλογές προγραμμάτων περιλαμβάνουν τις δημοφιλείς σειρές: “House of Cards”, “Orange Is The New Black”, “Jessica Jones”, “Luke Cage”, “Marco Polo”, “Stranger Things”, καθώς κι αρκετές επιλεγμένες ταινίες που κυκλοφορούν κάθε μήνα. Ανάμεσα στους τίτλους, συμπεριλαμβάνονται τα “Ghostbusters”, “Ghostbusters 2”, “Crouching Tiger”, “Hidden Dragon”, “Bright” κι πολλά άλλα, καθώς και διάφορα ντοκιμαντέρ για την άγρια φύση (που φαίνονται επίσης εξαιρετικά σε ανάλυση ). Μπορείς να επισκέπτεσαι το Κέντρο Ενημέρωσης του Netflix και να ενημερώνεσαι για τις επερχόμενες σειρές και ταινίες, καθώς και για το ποιες απ’ αυτές θα είναι διαθέσιμες και σε Ultra HD 4K.

Φυσικά, ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις αν έχουν προστεθεί πρόσφατα νέοι τίτλοι είναι απλώς να συνδεθείς στο λογαριασμό σου στο Netflix στην Smart 4K Ultra HD TV σου και να κάνεις κύλιση στη γραμμή περιεχομένου 4K Ultra HD, ή να επιλέξεις την κατηγορία στο σχετικό μενού.

Μόλις βρεις το περιεχόμενο που είναι διαθέσιμο σε 4Κ, μπορείς να κάνεις «κλικ» στην επιλογή «Αναπαραγωγή» και να παρακολουθήσεις. Απλά, να θυμάσαι ότι πρέπει να έχεις τη σωστή συνδρομή -που αναφέρουμε παραπάνω- για ν’ αναπαράγεις επιλογές .

Σε περίπτωση που η γραμμή περιεχομένου 4Κ, ή η λίστα κατηγοριών δεν εμφανίζεται στη σελίδα λογαριασμού Netflix, ενδέχεται να μπορείς να βρεις και τίτλους 4Κ πληκτρολογώντας “4K”, ή “UHD” στη σελίδα αναζήτησης του Netflix. Εάν η υπηρεσία ανιχνεύσει την κατάλληλη τηλεόραση, τον τύπο συνδρομής και την ταχύτητα του Internet, το περιεχόμενο θ’ αναπαράγεται σε 4Κ. Ωστόσο, αν δεν πληρούνται μία, ή περισσότερες απ’ αυτές τις απαιτήσεις, το Netflix θα προσαρμόσει αυτόματα την ποιότητα (ανάλυση) streaming ανάλογα.

Ένας απλός τρόπος για να μάθεις αν η τηλεόρασή σου λαμβάνει ροή 4Κ είναι να μεταβείς στο μενού πληροφοριών, ή κατάστασης της τηλεόρασής σου -που είναι διαφορετικό για κάθε μάρκα τηλεόρασης. Η συγκεκριμένη λειτουργία θα πρέπει να εμφανίζει την ανάλυση του εισερχόμενου σήματος βίντεο. Αν αναφέρει 4K, UHD, 3840×2160, ή 2160p τότε είσαι μια χαρά. Ωστόσο, αν αποδειχθεί ότι οι πληροφορίες κατάστασης σου υποδεικνύουν 1080p (1920×1080), ή χαμηλότερη ανάλυση, τότε σημαίνει ότι δεν έχεις πρόσβαση στην έκδοση ροής του επιλεγμένου περιεχομένου.

Αν χρησιμοποιείς συμβατή εξωτερική συσκευή αναπαραγωγής για περιεχόμενο από το Netflix, η οποία είναι συνδεδεμένη στον δέκτη του home cinema σου, και δεν λαμβάνεις 4Κ stream, τότε -κατά πάσα πιθανότητα- το πρόβλημα είναι ο δέκτης του συστήματος home cinema. Για να το δοκιμάσεις, αποσύνδεσε την έξοδο HDMI της συσκευής αναπαραγωγής από το δέκτη του home cinema και σύνδεσέ τη απευθείας με την τηλεόραση. Αν αυτό λύνει το πρόβλημα, τότε βρήκες μια προσωρινή εναλλακτική λύση.

Αν δεν λαμβάνεις σωστά περιεχόμενο και πιστεύεις ότι πληροίς όλες τις παραπάνω απαιτήσεις, ή δεν είσαι σίγουρος τι πρέπει να κάνεις, ρίξε μια ματιά στη σελίδα βοήθειας του Netflix για περαιτέρω βοήθεια.

 

Μπορείς να δεις ακόμη