Resident Evil 4 Remake

by Zikou Stella

Η σειρά Resident Evil είναι ένα από τα πιο αγαπημένα και ιστορικά franchise και γενικότερα σημείο αναφοράς στο horror gaming. Ειδικά, το πρώτο και original Resident Evil ήταν κορυφαίο για την εποχή του, για αυτό και μνημονεύεται μέχρι σήμερα.

Η δημιουργός και εκδότης εταιρεία Capcom έχει ως βασικό χαρακτηριστικό της την αγάπη και το σεβασμό για την ιστορία της, αλλά και το ταλέντο και  την τεχνογνωσία σε αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό (remaster και remake) κλασικών της τίτλων. Πράγματι, το κάνει τόσο καλά ώστε το remake του Resident Evil 2, αποτελεί μέχρι και σήμερα τον «τυφλοσούρτη» για ένα σωστό remake! Μάλιστα, το καταφέρνει με τόση επιτυχία ώστε και άλλοι πλέον να προσπαθούν να ακολουθήσουν το παράδειγμα, όπως έγινε πρόσφατα με το επικαιροποιημένο και αναβαθμισμένο Dead Space.

Επιπλέον, η Capcom δεν αρκείται στα καλύτερα γραφικά, αλλά κυριολεκτικά βελτιστοποιεί κάθε στοιχείο που υπάρχει σε ένα βιντεοπαιχνίδι, όπως τους μηχανισμούς, το σενάριο ή ακόμα και τον ρυθμό με τον οποίο προχωρά η ιστορία! Και πράγματι, για άλλη μία φορά τα κατάφερε πέρα από κάθε προσδοκία με το ολοκαίνουργο Resident Evil 4 Remake!

 

 

Αρκετές σωστές και ορθολογικές αλλαγές, αλλά παραμένει στην ουσία το ίδιο παιχνίδι. Φαίνεται εύκολο, αλλά είναι τρομερά δύσκολο και πρέπει να ισορροπήσει κανείς πολλά ετερόκλητα στοιχεία, ώστε να καταφέρει μία ομάδα να φτιάξει ένα remake, το οποίο ακολουθεί τον ίδιο βασικό κορμό με το πρωτότυπο παιχνίδι (π.χ. στο σενάριο, στο gameplay, στα bosses), αλλά συνάμα έχει αλλάξει σε αρκετά σημεία του.

Αν είχες ασχοληθεί με το original θα δεις ότι ξεκινάει με τον ίδιο τρόπο και το game φαίνεται οικείο. Από την άλλη, έχεις πιο έξυπνους εχθρούς, τροποποιημένους γρίφους, νέα όπλα και περισσότερη λεπτομέρεια ή διαφορετική χρωματική παλέτα στις πίστες!

Άρα, η νέα εκδοχή του Resident Evil 4 αφήνει ίδιο ό,τι λειτουργεί, ό,τι στέκεται και έχει νόημα και στη σύγχρονη εποχή μας, ενώ αλλάζει ό,τι είναι πλέον παλιομοδίτικο ή δεν περιορίζεται από το hardware.

 

 

Υπόθεση

Αν δεν είχες ασχοληθεί με το πρωτότυπο και χωρίς spoilers, βασικός ήρωας είναι ο γνωστός Leon S. Kennedy, αυτή τη φορά έξι χρόνια μεγαλύτερος και μετά από τις κολασμένες εμπειρίες του στη βιολογική καταστροφή της Raccoon City. Λόγω της απαράμιλλης αποφασιστικότητας αλλά και γενναιότητάς του, στρατολογήθηκε ως μυστικός πράκτορας που αναφέρεται απευθείας στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών! Έτσι, με την εμπειρία πολλαπλών αποστολών στην πλάτη του, ο Leon αυτή τη φορά πρέπει να σώσει την κόρη του προέδρου που απήχθη πρόσφατα. Την παρακολουθεί και την εντοπίζει σε ένα απομονωμένο ευρωπαϊκό χωριό, ωστόσο μετά την πρώτη επαφή ανακαλύπτει ότι κάτι δεν πάει καθόλου καλά με τον τοπικό πληθυσμό και μπλέκει σε νέες τρομακτικές περιπέτειες.

 

Γραφικά και Ήχος

Τα γραφικά σε τεχνικό επίπεδο είναι state of the art λόγω και της εξαιρετικής RE Engine της Capcom. Βασικά υπάρχουν δύο επιλογές (performance και quality), ενώ υπάρχει και δυνατότητα για Ray Tracing (που βοηθά πολύ ειδικά στους φωτισμούς).

Σε αρτιστικό επίπεδο τα γραφικά είναι eye candy και έγινε προσπάθεια ώστε να υπάρχει περισσότερη λεπτομέρεια σε όλα (πάντα σε μία σκοτεινή και τρομακτική ατμόσφαιρα). Γι’αυτό και ο φωτισμός και τα textures είναι συνολικά αναβαθμισμένα, υπάρχουν εξαιρετικά εφέ ομίχλης και βροχής, εναλλαγές ώρας και πιο περίπλοκα animation.

Παράλληλα, ο ήχος είναι άρτιος, πλησιάζει πιο κοντά στον τρόμο και αν έχεις ακουστικά ή ένα καλό soundbar συνεισφέρει με το παραπάνω στην όλη εμπειρία!

 

 

Gameplay

Όπως σε κάθε παιχνίδι της σειράς Resident Evil, οι μάχες χρειάζονται στρατηγική σκέψη, αντανακλαστικά, αλλά κυρίως σωστή επιλογή όπλου και διαχείριση των πόρων. Όμως, αυτή τη φορά, οι εχθροί είναι σαφώς πιο επιθετικοί και σημαντικά εξυπνότεροι, με αποτέλεσμα οι μάχες να είναι δυσκολότερες, πιο χορταστικές και με combo. Ακόμη, μπορείς να εκμεταλλευτείς το περιβάλλον. Για παράδειγμα, είναι δυνατόν να ρίξεις τους εχθρούς σε παγίδα ή σε γκρεμό, ενώ τα bosses είναι βελτιωμένα και οι μάχες μαζί τους ακόμα πιο επικές.

Από την άλλη, σημαντικά βελτιωμένος είναι ο χειρισμός και η κίνηση της κάμερας. Ειδικότερα, η κίνηση του ήρωα είναι πιο ομαλή, η κάμερα έχει απομακρυνθεί από την πλάτη του και γενικότερα υπάρχει μία ρευστότητα και φυσικότητα κινήσεων που συνάδει με μία πιο κινηματογραφική εμπειρία. Μάλιστα, επειδή ακριβώς έχει και την κλωτσιά ως κίνηση, συχνά οι επιθέσεις θυμίζουν Χολιγουντιανή ταινία δράσης!

Βέβαια, υπάρχει η δυνατότητα εξερεύνησης, αλλά και νέοι γρίφοι και παζλ και έχουν προσθέσει και side missions, που σε καλούν να επισκεφθείς περιοχές από τις οποίες έχεις ήδη περάσει. Να σημειωθεί ότι έχει νόημα το backtracking και δίνει και replay value σε ένα παιχνίδι όπου για να το τερματίσεις χωρίς να το ολοκληρώσεις πλήρως χρειάζεσαι σίγουρα πάνω από 15 ώρες (και πάνω από 30 ώρες για 100% completion).

Επιπρόσθετα, οι αναβαθμίσεις (upgrades), οι κατασκευές (crafting) και οι αγορές είναι καλοσχεδιασμένες, έχουν νόημα και ανταμείβουν την εξερεύνηση. Βέβαια, υπάρχει ο κλασικός έμπορος που έχεις συναντήσει και σε προηγούμενα παιχνίδια της σειράς.

Τέλος, πρέπει να γίνει αναφορά στο νέο μαχαίρι του Leon, το οποίο δεν είναι μόνο για stealth kills, αλλά χρησιμοποιείται στις μάχες και για άμυνα. Εντούτοις, η χρήση του το φθείρει και στο τέλος σπάει, οπότε θέλει συνετή διαχείριση (και περισσότερα μαχαίρια στο inventory).

 

 

Έμφαση στη λεπτομέρεια

Δεν μπορεί να μην γίνει αναφορά στην έμφαση στη λεπτομέρεια και στο πόσο προσεγμένο είναι κάθε στοιχείο! Ενδεικτικά, ο Leon αγγίζει τοίχους όταν τους πλησιάζει ή καλύπτει το πρόσωπό του κοντά στις φωτιές και η Ashley κρύβει τα μάτια της αν την φωτίσεις με τον φακό! Επίσης, σπας κουτιά με μπουνιές και κλωτσιές και δεν χρειάζεται κάθε φορά να βγάζεις το μαχαίρι.

Σε αυτή τη λογική, η Capcom απομάκρυνε τα quick time events (QTE), που ήταν λύση μίας άλλης εποχής και δεν έχουν νόημα σε σύγχρονα videogames.

 

Αξιοποιεί τα χειριστήρια του PlayStation 5

Στα θετικά και το γεγονός ότι έχει γίνει αξιοποίηση των λειτουργιών του χειριστηρίου του PlayStation 5, του DualSense και ειδικά με σωστή χρήση της απτικής ανάδρασης για ενίσχυση του immersion. Ακόμα δεν έχει ανακοινωθεί κάτι για Εικονική Πραγματικότητα, αν και είναι πολύ πιθανό αυτό να γίνει κάποια στιγμή στο μέλλον!

Συμπερασματικά, πρόκειται για ένα κορυφαίο horror action videogame, για το οποίο αξίζει να επενδύσεις χρήματα για να το έχεις στη συλλογή σου! Must buy για όλους τους καλούς λόγους (σενάριο, γραφικά, gameplay, τιμή κτλ) και ό,τι καλύτερο για να παίξεις αυτή την εποχή, ειδικά αν είσαι Resident Evil fan! Γενικά, κάθε αλλαγή, κάθε διαφοροποίηση, κάθε προσθήκη (σε σχέση με το original) έγινε με σχέδιο και η υλοποίηση ξεπερνά τις προσδοκίες και οδήγησε σε ένα αξιομνημόνευτο αποτέλεσμα!

Το παιχνίδι είναι διαθέσιμο για PlayStation 4, PlayStation 5, Xbox Series X και Windows υπολογιστές.

Μπορείς να δεις ακόμη