Return to Monkey Island: Ένα βήμα πριν το μυστικό

by Aggeliki Tsoukana

Το Return to Monkey Island είναι ένας τίτλος που δεν χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Είναι μια επιστροφή στο αγαπημένο Monkey Island για τους developers, τους παίκτες αλλά και για το Guybrush Threepwood. Ήταν και είναι ο πρωταγωνιστής της δημοφιλούς σειράς για περισσότερες από τρεις δεκαετίες και επιτέλους, βρίσκεται μια ανάσα από το πολυπόθητο μυστικό. Μένουν λίγα ακόμα βήματα και εσύ θα πρέπει να τον βοηθήσεις. Το παιχνίδι ξεκινάει με τον γιό του Guybrush, τον Boybrush, που μαζί με την παρέα του βρίσκονται σε έναν χώρο αναψυχής. Αυτός, προσπαθεί να βρει τον πατέρα του, για να του διηγηθεί τη σημαντικότερη ιστορία της ζωής του. Σε περίπτωση που αυτή είναι η πρώτη σου επαφή με τη σειρά, θα έχεις την ευκαιρία να ρίξεις μια ματιά σε ένα σύντομο χρονολόγιο, για να εγκλιματιστείς με το σενάριο. Και να μην το κάνεις αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπορέσεις να κατανοήσεις τα γεγονότα του τίτλου. Επιπλέον, υπάρχουν πολύ συχνές αναφορές σε δημοφιλείς χαρακτήρες, οπότε θα έχεις την ευκαιρία να τους γνωρίσεις και να κατανοήσεις το παρελθόν τους. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως είναι πολύ καλή η δουλειά των σεναριογράφων, που έχουν βρει την κατάλληλη ισορροπία για να ικανοποιήσουν τους βετεράνους και να προσελκύσουν νέους παίκτες.

Ωστόσο, ο Guybrush δεν είναι ο μόνος που αυτή τη στιγμή βρίσκεται προς αναζήτηση της αποκάλυψης του μυστικού. Ο δαιμόνιος πειρατής LeChuck επιστρέφει, προετοιμάζει το ταξίδι του και είναι λίγα βήματα μπροστά από τον Guybrush. Ο τελευταίος δεν έχει πολύ χρόνο στη διάθεσή του, οπότε είναι ανάγκη να επισπεύσει τις καταστάσεις. Πρέπει να βρει πλήρωμα, πλοίο, χάρτη, να σηκώσει άγκυρα για τις θάλασσες όπου θα αντιμετωπίσει το πεπρωμένο του. Βεβαίως, μπορεί άνετα να παραλείψει μερικά από τα παραπάνω βήματα και να πραγματοποιήσει το ταξίδι με διαφορετικό τρόπο.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περιπέτειας θα βρεθείς σε γνώριμα μέρη και θα συναντήσεις γνώριμους χαρακτήρες. Αν όμως όλα τα παραπάνω σου είναι άγνωστα, δεν υπάρχει κανένας λόγος για προβληματισμό. Θα μάθεις τα πάντα σιγά σιγά. Μάλιστα, στην εξίσωση μπαίνουν νέες περιοχές, νέα πρόσωπα, που διαμορφώνουν ένα επιτυχημένο μείγμα. Κυριολεκτικά, το παρόν συναντάει το παρελθόν, σε μια ιστορία που είναι χωρισμένη σε πέντε μεγάλα κεφάλαια. Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι τεράστιος, τα ταξίδια πολλά. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι θα οργώσεις τις θάλασσες. Θα χρειαστείς περισσότερες από δέκα ώρες για να δεις τους τίτλους του τέλους.

 

 

Εν τω μεταξύ, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα επιλογή αν δεν θέλεις να “ταλαιπωρηθείς”, αλλά να απολαύσεις την ιστορία δίχως πονοκεφάλους. Εκτός από το classic mode υπάρχει και το casual, που ναι μεν διατηρεί τα περισσότερα στοιχεία ενός παραδοσιακού point and click adventure, όμως απλοποιείται η λύση των γρίφων, που απαιτούν λιγότερες ενέργειες. Για παράδειγμα, στο classic mode θα χρειαστείς τρεις σημαίες για να βρεις την τοποθεσία σε έναν χάρτη. Στο casual αρκεί μόνο μία. Κατά τα άλλα το το Return to Monkey Island δεν βρίσκεται στο ίδιο πνεύμα με τα point and click adventures της τότε εποχής. Δεν βρίσκεστε σε έναν χώρο όπου θα πρέπει να πατήσεις πρακτικά οπουδήποτε για να είσαι βέβαιος ότι έχεις συλλέξει όλες τις πληροφορίες και τα αντικείμενα. Αυτή τη φορά υπάρχουν σημεία ενδιαφέροντος, στα οποία μπορείς να μετακινήσεις τον αναλογικό μοχλό και να προβείς στις διαθέσιμες ενέργειες, από την άλλη ο χειρισμός γίνεται ακόμα πιο διαισθητικός, καθώς έχεις τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσεις την οθόνη αφής του Nintendo Switch.

Υπάρχουν πολλοί γρίφοι. Κάποιο είναι πολύπλοκοι, κάποιοι ιδιαίτερα απλοί. Η λύση για ορισμένους είναι καθαρά υπόθεση λογικής και άλλοι προϋποθέτουν σκέψη και πειραματισμούς. Ο σχεδιασμός τους είναι εξαιρετικός, παρά το γεγονός ότι, σε λίγες περιπτώσεις, για τη λύση απαιτείται ο συνδυασμός πολλών καταστάσεων και η συμμετοχή πολλών χαρακτήρων. Επιπλέον, οι γερές δόσεις χιούμορ είναι το απαραίτητο συστατικό που σου δίνει κουράγιο να συνεχίσεις την προσπάθεια.

Η σειρά Monkey Island χαρακτηρίζεται από τους ευρηματικούς διαλόγους. Μπορεί ο Guybrush να είναι ο χειρότερος πειρατής όλων των εποχών, όμως χάρη στην αφέλειά του κατορθώνει να υπερπηδάει κάθε εμπόδιο. Στις συζητήσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες υπάρχουν πολλές επιλογές, όχι πάντα ουσιαστικές. Ορισμένες υπάρχουν απλά για να χαράξουν ένα ακόμα βαθύ χαμόγελο στα χείλη σου αλλά και για να δοκιμάσεις το πόσο μακριά μπορείς να φτάσεις. Όπως για παράδειγμα η επανάληψη μιας, για τους άλλους, ενοχλητικής ερώτησης, ξανά και ξανά. Μην ξεχνάς ότι μέσα στους διαλόγους πολύ πιθανό να κρύβετε η λύση σε έναν γρίφο, οπότε θα πρέπει να δίνεις την απαραίτητη προσοχή.

Και ενώ σχεδόν όλα δένουν αρμονικά μεταξύ τους, υπάρχουν κάποια αρνητικά. Οι λύσεις σε κάποιους γρίφους ίσως σου φανούν επαναλαμβανόμενες, ενώ το τέλος μοιάζει να είναι κάπως βιαστικό. Επίσης, το στυλ των γραφικών ίσως δεν ικανοποιήσει πολλούς από τους βετεράνους της σειράς. Πάντως τα πάντα είναι σχεδιασμένα με λεπτομέρεια και το πιο πιθανό είναι να εντυπωσιαστείς από τον οπτικό τομέα. Από την άλλη, η ηχητική επένδυση είναι απλά εξαιρετική και συνοδεύει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την επανεμφάνιση του Guybrush, τριάντα χρόνια μετά.

Ένα είναι βέβαιο. Στο Return to Monkey Island το ταξίδι είναι πολύ πιο σημαντικό από τον προορισμό και η ομάδα ανάπτυξης έχει βάλει τα δυνατά της, ώστε αυτό να είναι ολοφάνερο σε κάθε σκηνή. Είτε έχεις, είτε δεν έχεις ασχοληθεί με παιχνίδι Monkey Island, εφόσον είσαι λάτρης του είδους οφείλεις να το προσθέσεις στη συλλογή σου. Θα διασκεδάσεις κάθε ευρώ που θα ξοδέψεις.

 

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: Nintendo Switch.

 

Έλα στην πιο K-MING ομάδα και απόλαυσε Top News, δυνατά gaming events, άπαιχτους διαγωνισμούς, ξεχωριστές προσφορές, αποκλειστικότητες και πολλές άλλες εκπλήξεις.

Μπορείς να δεις ακόμη