Ρύθμισε σωστά την ένταση του φούρνου μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων είναι μια πολύ χρήσιμη συσκευή για κάθε κουζίνα. Μειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την απόψυξη των κατεψυγμένων τροφών, το ζέσταμα αλλά και το μαγείρεμα. Τα τελευταία χρόνια, ακόμη και οι πιο σκεπτικοί έχουν πειστεί για την αξία του.

Μπορεί να φαίνεται εύκολη υπόθεση, όμως όταν ετοιμάζεις το φαγητό σου στον φούρνο μικροκυμάτων χρειάζεται να κάνεις τις σωστές ρυθμίσεις ώστε να πετύχεις το καλύτερο αποτέλεσμα. Τα γεύματα που βγαίνουν υπερβολικά ψημένα ή ανομοιόμορφα ζεσταμένα είναι αποτέλεσμα λανθασμένων ρυθμίσεων. Όπως ρυθμίζεις τη θερμοκρασία στις εστίες της κουζίνας ή στον φούρνο σου έτσι πρέπει να ρυθμίζεις και την ισχύ στον φούρνο μικροκυμάτων. Αυτό θα κάνει τη διαφορά στο τελικό πιάτο.

Tο πάνελ της συσκευής έχει ενδείξεις με τα διαφορετικά επίπεδα ισχύος. Σίγουρα οι επιλογές δεν είναι ίδιες σε όλα τα μοντέλα αλλά υπάρχουν ομοιότητες και μια σχετικά όμοια κλίμακα ισχύος που ξεκινάει από χαμηλά, περίπου στα 100W και φθάνει μέχρι τα 1000W.

 

Πολύ χαμηλή ισχύς: 100W και κάτω

Οι χαμηλότερες ρυθμίσεις μικροκυμάτων είναι ιδανικές για τη διατήρηση της ζεστασιάς και της ήπιας απόψυξης τροφίμων με σχετικά μεγάλο όγκο, όπως κοτόπουλο ή γαλοπούλα.

Πριν ξεκινήσεις τη διαδικασία απόψυξης, αφαίρεσε τη συσκευασία από το τρόφιμο και υπολόγισε 7-9 λεπτά χρόνου για κάθε 500 γραμμάρια. Λίγο μετά τη μέση της διαδικασίας κάνε έναν έλεγχο και αν δεις πως το εξωτερικό στρώμα έχει ξεπαγώσει, απόσυρε το τρόφιμο από τον φούρνο μικροκυμάτων και άστο να ξεπαγώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Αν σε αυτό το σημείο συνεχίσεις την απόψυξη το αποτέλεσμα θα είναι να σκληρύνει το κρέας.

Μια άλλη χρήση της πολύ χαμηλής έντασης είναι να μαλακώσει το παγωτό σου σε 30 δευτερόλεπτα. Εξ’ ίσου αποτελεσματικό είναι και για να μαλακώσει το ξερό ψωμί, αφού το βρέξεις πρώτα λίγο.

 

 

Χαμηλή ισχύς: 100-400W

Σε αυτή την ένταση μπορείς, με περισσότερη προσοχή, να ξεπαγώσεις κάποια άλλα στοιχεία. Είναι η ιδανική ένταση για να μαλακώσει το βούτυρο και η κουβερτούρα, σε χρόνο 1 με 2 λεπτά. Το ζέσταμα του γάλατος παίρνει μόλις 2-3 λεπτά και το κίτρινο τυρί λιώνει σε δευτερόλεπτα.

Mπορείς ακόμα να μαγειρέψεις ρύζι και ζυμαρικά. Βράζεις πρώτα το νερό και προσθέτεις το ρύζι ή τα ζυμαρικά. Ρυθμίζεις την ένταση και σε 10-15 λεπτά το φαγητό είναι έτοιμο. Στο ενδιάμεσο όμως πρέπει οπωσδήποτε να ανοίξεις για να το ανακατέψεις.

Είναι εφικτό να ψήσεις ακόμη και κέικ χρησιμοποιώντας τη χαμηλή ένταση, όμως πρέπει να προσέξεις να μην έχει πολύ μεγάλη περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Η ζάχαρη έχει την τάση να καίγεται γρήγορα. Δοκίμασε να το ψήσεις για 60 λεπτά και έλεγξε με ένα μαχαίρι αν έχει ψηθεί και εσωτερικά. Αν όχι, δοκίμασε πάλι σε 10 λεπτά.

 

Μέση ισχύς: 400-500W  

Το επίπεδο μέσης ισχύος είναι το καλύτερο για ελαφρύ μαγείρεμα, σιγανό βράσιμο, ψήσιμο φαγητών που δεν μπορούν να αναδευτούν και τροφίμων που περιέχουν γάλα ή γαλακτοκομικά. Ακόμα, είναι ιδανική ισχύς για φαγητά που απαιτούν πολλή ώρα ψησίματος στον φούρνο, όπως βοδινό και χοιρινό κρέας.

Δοκίμασε να ψήσεις βοδινό κρέας για 5 λεπτά στην υψηλή ισχύ και μετά χαμήλωσέ το. Άφησέ το για 1 ώρα να ψηθεί στην μέση θερμοκρασία και το αποτέλεσμα θα είναι μαλακό και τρυφερό.

 

Μεσαία προς υψηλή ισχύς: 500-800W

Σε αυτό το επίπεδο ισχύος μπορείς να τελειώσεις το ψήσιμο κρέατος που ξεκίνησες στην προηγούμενη ένταση. Ελέγχεις με θερμόμετρο το εσωτερικό του για να δεις αν χρειάζεται λίγο ακόμη ψήσιμο.

Με τη μεσαία ένταση στα μικροκύματα μπορείς να πετύχεις το ιδανικό ψήσιμο σε λαδόκολλα. Για κάθε 2 κιλά κρέατος υπολόγισε περίπου 30 λεπτά ψησίματος. Στο τέλος κάνε έναν έλεγχο με το θερμόμετρο κρέατος κι αν δεν είναι ακόμα έτοιμο, ξαναβάλε το στον φούρνο για 10 ακόμα λεπτά.

 

 

Υψηλή ισχύς: 800-1000W

H πολύ υψηλή ισχύς είναι ιδανική περισσότερο για ζέσταμα των τροφών και όχι τόσο για μαγείρεμα. Ειδικά οι τροφές που είναι πλούσιες σε νερό, όπως σούπες, κονσερβοποιημένα τρόφιμα και ροφήματα ζεσταίνονται άψογα. Επειδή όμως ζεσταίνονται και πολύ γρήγορα, για να αποφύγεις πιτσιλιές ανακάτεψε το τρόφιμο ή το ρόφημα με ένα κουτάλι στα μισά του χρόνου αναθέρμανσης.

Δοκίμασε να φτιάξεις ακόμη και ποπ κορν. Βάλε 3 χούφτες σπόρους ωμού καλαμποκιού και μια κουταλιά της σούπας βούτυρο σε μια χαρτοσακούλα από λαδόκολλα για να μην καίγεται. Στη συνέχεια κλείσε την με μια άλλη χαρτοσακούλα. Τοποθέτησε τις χαρτοσακούλες στον φούρνο μικροκυμάτων στην πολύ υψηλή ένταση και ρύθμισε τον χρόνο περίπου στα 2 λεπτά. Θα είναι έτοιμα όταν ο ήχος από τα σκασίματα θα σταματήσει να ακούγεται τόσο συχνά.

Τέλος, οι ολόκληρες ψητές πατάτες μπορούν αν γίνουν πολύ μαλακές μόνο σε 10 λεπτά. Πριν τις τοποθετήσεις στον φούρνο μικροκυμάτων κάνε μερικές εγκοπές στην φλούδα τους για να μην σκάσουν, ψήσε για 5 λεπτά από την μία πλευρά και άλλα 5 από την άλλη. Απόσυρέ τις από τον φούρνο και άστες να συνεχίσουν το ψήσιμο από μόνες τους, με την θερμότητα που έχει εγκλωβιστεί στον πυρήνα τους.

Εκτός από τη σωστή ρύθμιση της ισχύος, για την ασφαλή και ποιοτική χρήση της συσκευής πρέπει να προσέξεις και μερικά ακόμη σημεία. Όπως:

  • Να χρησιμοποιείς μόνο τα κατάλληλα σκεύη. Δηλαδή εγκεκριμένα πλαστικά και κεραμικά και να αποφεύγεις τη χρήση μεταλλικών σκευών ή σκευών με μεταλλικά χερούλια και λεπτομέρειες.
  • Να χρησιμοποιείς σκεύη χωρίς καπάκι ή με τρύπα στο καπάκι ώστε να βγαίνει ο ατμός.
  • Να μην ξεχνάς να ανακατεύεις συχνά το φαγητό ώστε να ζεσταθεί, ψηθεί ή αποψυχθεί ομοιόμορφα.
  • Απόφευγε να τοποθετείς στον φούρνο μικροκυμάτων για ψήσιμο κάποια φαγητά με πολλές στρώσεις όπως παστίτσιο και μουσακά γιατί το αποτέλεσμα δεν θα είναι ομοιόμορφο.
  • Αν τοποθετήσεις λαχανικά με φλούδα όπως μελιτζάνα ή πατάτα, φρόντισε πρώτα να τα τρυπήσεις ή να τα χαράξεις για να μην σκάσουν. Τα λαχανικά χωρίς φλούδα, όπως καθαρισμένες πατάτες, προτίμησε να τα μαγειρέψεις σκεπασμένα με τρυπητό καπάκι για να μην ξεραθούν.
  • Αν παρατηρήσεις οποιαδήποτε φθορά στο γυαλί της πόρτας, στο εσωτερικό του φούρνου ή δυσκολία στο κλείσιμο της πόρτας καλύτερα μην τον χρησιμοποιήσεις μέχρι να τον δει κάποιος τεχνικός.

 

Μπορείς να δεις ακόμη