Συντήρησε τον αφυγραντήρα σου

by K-Admin 1

 

Μήπως στα μέτρα που πρόκειται να πάρεις για να υποδεχτείς το φθινόπωρο, περιλαμβάνεται και η… εμφάνιση του αφυγραντήρα που είχες καταχωνιάσει από πέρυσι στο πατάρι ή την αποθήκη; Τότε, για να μπορέσει η συσκευή σου να σου εξασφαλίσει και φέτος ευχάριστη και καθαρή ατμόσφαιρα, δεν αρκεί απλώς να τη βάλεις στην πρίζα, μόλις διαπιστώσεις πως αρχίζει να αυξάνεται επικίνδυνα η υγρασία στο χώρο.

Ο βασικός λόγος είναι πως οι αφυγραντήρες συγκαταλέγονται στους αγαπημένους… προορισμούς της σκόνης και επομένως χρειάζονται σχολαστικό καθάρισμα όταν πρόκειται να ξαναχρησιμοποιηθούν μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα. Αντίθετα, αν το φίλτρο (ή τα φίλτρα) τους δεν είναι καθαρό, τότε έχουν μειωμένη απόδοση.

Από την άλλη πλευρά, με δεδομένο πως από τον αφυγραντήρα περνά ο αέρας που αναπνέεις, θα πρέπει να είναι καθαρός εσωτερικά και εξωτερικά, για να μην αρχίσει να ανακυκλώνει τη σκόνη που τυχόν “μάζεψε” το καλοκαίρι. Ειδάλλως, θα επιβαρύνει την ατμόσφαιρα του χώρου, αντί να την κάνει πιο υγιεινή, όπως κανονικά είναι η αποστολή του.

 

Εξωτερικό μέρος

Ξεκίνα το καθάρισμα από το εξωτερικό μέρος του αφυγραντήρα, ο οποίος προφανώς θα πρέπει να βρίσκεται εκτός πρίζας. Αν είχες φροντίσει να τον σκεπάσεις καλά με μία πλαστική σακούλα, πριν τον αποθηκεύσεις, τότε η δουλειά σου θα είναι εύκολη, αφού θα μπορέσεις να τον κάνεις.. λαμπίκο “περνώντας” τον με ένα στεγνό και απαλό πανί.

Στην περίπτωση που η κατάστασή του είναι πιο απαιτητική, μπορείς να επιστρατεύσεις ένα ήπιο καθαριστικό, με ένα ελαφρώς υγρό πανί. Όταν τελειώσεις, σκούπισε τις επιφάνειες με ένα στεγνό πανί και περίμενε να περάσουν αρκετές ώρες πριν βάλεις τη συσκευή στην πρίζα, για να εξατμισθούν τυχόν σταγόνες νερού που έχουν περάσει στο εσωτερικό της.

Όπως είναι φυσικό, δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να ψεκάσεις τον αφυγραντήρα με νερό, αφού υπάρχει κίνδυνος βραχυκυκλώματος.

 

Αεραγωγοί

Δώσε ιδιαίτερη προσοχή στις “γρίλιες” εισόδου και εξόδου του αέρα, οι οποίες σκονίζονται εύκολα. Χρησιμοποίησε την ηλεκτρική σου σκούπα, με το κατάλληλο ακροφύσιο ή εναλλακτικά κάποιο μικρό βουρτσάκι. Επειδή οι αεραγωγοί βρίσκονται δίπλα στο μοτέρ και τα υπόλοιπα ηλεκτρικά μέρη της συσκευής, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις βρεγμένα πανιά.

 

Φίλτρο 

Από την καθαριότητα του φίλτρου (ή των φίλτρων) εξαρτάται τόσο η απόδοση του αφυγραντήρα, όσο και η υγιεινή της ατμόσφαιρας. Γι’ αυτό και όλοι οι κατασκευαστές συνιστούν σχολαστικό καθάρισμα όχι μόνο στην αρχή του φθινοπώρου, αλλά και μέσα στο χρονικό διάστημα που θα τον χρησιμοποιείς και μάλιστα, τουλάχιστον ανά 15 ημέρες.

Εκτός από τη μείωση της υγρασίας, αρκετά μοντέλα αναλαμβάνουν επίσης να καθαρίσουν την ατμόσφαιρα του σπιτιού σου από δυσάρεστες οσμές ή βλαβερές αέριες χημικές ουσίες, διαθέτοντας γι’ αυτό το σκοπό περισσότερα από ένα φίλτρα στο εσωτερικό τους. Επομένως, είναι απαραίτητο να συμβουλευθείς το εγχειρίδιο της συσκευής σου, για να καταλάβεις τι είδους φίλτρα βρίσκονται στο εσωτερικό της και πώς καθαρίζεται το καθένα.

Για παράδειγμα, τα συμβατικά φίλτρα κατακράτησης της σκόνης ή άλλων σωματιδίων καθαρίζονται με νερό. Από την άλλη πλευρά, οι ειδικές αντιβακτηριδιακές μεμβράνες καθαρίζονται μόνο με την ηλεκτρική σκούπα, αφού αν τις βρέξεις θα τις καταστρέψεις.

Επίσης, μην ξεχάσεις να τοποθετήσεις τα φίλτρα πίσω στη θέση τους, πριν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τη συσκευή. Σε αντίθετη περίπτωση, μπορεί να εισχωρήσουν στο εσωτερικό της συσκευής σκόνες ή χνούδια, που να φράξουν τους αεραγωγούς και να μειώσουν την απόδοσή της.

 

Δοχείο συλλογής νερού

Αν βγάζοντας τον αφυγραντήρα, διαπιστώσεις μία δυσάρεστη μυρωδιά από το δοχείο συλλογής νερού, τότε θα πρέπει να το καθαρίσεις κι αυτό, για να αποτρέψεις την ανάπτυξη μούχλας ή βακτηριδίων. Χρησιμοποίησε κάποιο ήπιο απορρυπαντικό, καθάρισε τη βάση του δοχείου και τα τοιχώματα, και στη συνέχεια ξεπλυνέ το με νερό.

Θα πρέπει να φροντίζεις το δοχείο και όταν ξεκινήσεις να χρησιμοποιείς τον αφυγραντήρα, καθαρίζοντάς το ανά μερικές εβδομάδες.

 

Σε όρθια θέση

 Στις οδηγίες φύλαξης των αφυγραντήρων, πολλοί κατασκευαστές συνιστούν οι συσκευές να αποθηκεύονται πάντοτε σε όρθια θέση. Στην περίπτωση που η συσκευή σου ήταν “ξαπλωμένη” στο πατάρι ή την αποθήκη, και λειτουργεί με συμπιεστή, φρόντισε να την αφήσεις για τουλάχιστον 3 ώρες σε όρθια θέση, πριν την χρησιμοποιήσεις ξανά για πρώτη φορά.

Με αυτό τον τρόπο, θα σταθεροποιηθούν τα υγρά του συμπιεστή, ώστε να μην υπάρξει κίνδυνος βλάβης.

Μπορείς να δεις ακόμη