Πώς να αντιμετωπίσεις το άγχος της καθημερινότητας

by K Admin

 

Η επιστροφή στην καθημερινότητα, μετά το καλοκαίρι, συνοδεύεται από γρήγορους και πιο πιεστικούς ρυθμούς. Ενώ θεωρητικά η επιστροφή αυτή θα έπρεπε να είναι πιο εύκολη, αφού και τις διακοπές μας κάναμε και τις μπαταρίες μας γεμίσαμε, στην πράξη δεν έχουμε διάθεση για τίποτα.

Έρευνες έχουν δείξει ότι η επιστροφή από τις διακοπές είναι μία πολύ συχνή αιτία άγχους. Οι ειδικοί το ονομάζουν «Σύνδρομο άγχους μετά τις διακοπές» και αποτελεί μία ιδιαίτερη μορφή στρες, η οποία εκδηλώνεται μετά από περιόδους ξεκούρασης και χαλάρωσης. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία φυσιολογική αντίδραση του ατόμου στην προσπάθειά του να προσαρμοστεί τις απαιτήσεις της δουλειάς, τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα της καθημερινότητας.

Παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικές απλές συμβουλές που θα σε βοηθήσουν να αντιμετωπίσεις το «φθινοπωρινό άγχος» και να προσαρμοστείς πιο εύκολα στη ρουτίνα.

 

Διατροφή

Η επιστροφή στην καθημερινότητα επιβάλει τη σταδιακή επαναφορά μας στις συνηθισμένες διατροφικές μας συνήθειες, οργανώνοντας το εβδομαδιαίο πρόγραμμα διατροφής και αποφεύγοντας τις υπερβολές που ενδεχομένως κάναμε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Γενικά, το καλοκαίρι είναι πιο σύνηθες το φαγητό εκτός σπιτιού, ενώ το (συνήθως) αργό ξύπνημα συνοδεύεται από παράλειψη του πρωινού και τα γεύματα της ημέρας γίνονται ένα ή δύο το πολύ. Η επαναφορά στο «κανονικό» διατροφικό πρόγραμμα πρέπει να ξεκινήσει με ένα δυνατό πρωινό, που προσφέρει σε μικρούς και μεγάλους την απαραίτητη ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις της ημέρας.

Γενικά, η υγιεινή διατροφή καταπολεμά το στρες. Επίλεξε φρούτα, λαχανικά, πρωτεΐνες και φυτικές ίνες και απέφυγε τις λιπαρές και επεξεργασμένες τροφές. Το άγχος συχνά αποτελεί αιτία να παραλείπουμε γεύματα, με αποτέλεσμα το «άδειο στομάχι» να μας οδηγεί στην ανεξέλεγκτη κατανάλωση ανθυγιεινών τροφών.

 

Επαρκής ύπνος

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος είναι σημαντικός για την καθημερινή λειτουργία και τη σωματική και διανοητική υγεία. Φρόντισε να ξυπνάς νωρίς το πρωί, γιατί έτσι όχι μόνο θα οργανώσεις καλύτερα όσα έχεις να κάνεις αλλά θα είσαι και πιο αποτελεσματικός. Εάν έχεις προβληματικό ύπνο ή πάσχεις από αϋπνία, καλό είναι να αποφεύγεις την υπερβολική κατανάλωση καφέ και αλκοόλ. Η καφεΐνη είναι μια διεγερτική ουσία που προκαλεί νευρικότητα, ενώ το αλκοόλ, αν και σε πολύ μικρή ποσότητα έχει χαλαρωτική δράση, σε μεγάλες ποσότητες εγκυμονεί κινδύνους. Αντί για καφέ ή αλκοόλ, προτίμησε το νερό (φυσικό ή ανθρακούχο) και τους χυμούς φρούτων. Επίσης, μπορείς να εξετάσεις την αγορά ενός activity tracker. Οι συσκευές activity trackers σε βοηθούν να κατανοήσεις το πώς κοιμάσαι, κινείσαι και τρως, ώστε να μπορείς να κάνεις τις καλύτερες δυνατές επιλογές.

 

Βάλε πρόγραμμα στην καθημερινότητά σου

Σημείωσε όλα όσα έχεις να κάνεις και βάλε προτεραιότητες. Επέστρεψε σταδιακά στο πρόγραμμα εργασίας και στις υποχρεώσεις σου ξεκινώντας από τα πιο εύκολα και λιγότερο απαιτητικά καθήκοντα τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι.

 

Καταπιάσου με δραστηριότητες που σε ευχαριστούν

Συχνά παραμελούμε τις ανάγκες μας και παραμερίζουμε τις επιθυμίες μας στο βωμό των υποχρεώσεων. Η ένταση της καθημερινότητας και το διαρκές τρέξιμο να τα προλάβουμε όλα κλέβουν πολύτιμο χρόνο, και δημιουργούν περισσότερο στρες και άγχος.

Αξιοποίησε τον ελεύθερο χρόνο σου σε δραστηριότητες που πραγματικά σε ευχαριστούν. Από κινηματογραφικές βραδιές στο σπίτι και videogames μέχρι την ανάγνωση ενός βιβλίου ή το άκουσμα της αγαπημένης σου μουσικής, η ενασχόληση με κάτι ευχάριστο δρα αγχολυτικά, καθώς αποσπά το μυαλό από τις έγνοιες και τις πιεστικές σκέψεις και μειώνει την ένταση της ημέρας. Για αυτό βρες ένα χόμπι που σου ταιριάζει. Παρακάτω σου προτείνουμε μερικές δραστηριότητες εντός ή εκτός σπιτιού που δημιουργούν συναισθήματα χαράς & ευφορίας και ενισχύουν τη δημιουργικότητα.

 

Δραστηριότητες εντός σπιτιού

Διάβασμα

Είναι ένα από τα πιο διασκεδαστικά κι ανέξοδα χόμπι αφού πολλές φορές δεν χρειάζεται να ξοδέψεις χρήματα για να διαβάσεις ένα καλό βιβλίο. Εκτός ότι υπάρχουν πολλές δανειστικές βιβλιοθήκες, στις οποίες μπορείς να εγγραφείς δωρεάν, μπορείς επίσης να αξιοποιήσεις το tablet σου για να διαβάζεις βιβλία (ή κόμικς!) σε ηλεκτρονική μορφή. Με ένα γρήγορο «googling» θα βρεις πολλά δωρεάν eBooks για να κατεβάσεις στο tablet σου, και να τα έχεις μαζί σου παντού.

 

 

Μαγειρική

Η μαγειρική / ζαχαροπλαστική είναι ένα χόμπι που μπορεί να σε ωφελήσει με πολλούς τρόπους: Είναι μια δημιουργική απασχόληση που μπορεί να αναπτύξει τη φαντασία σου και την παραγωγικότητα σου, αφού σε βάζει σε μια διαδικασία να αναζητάς συνεχώς καινούργιες συνταγές, αλλά και να δημιουργείς τις δικές σου. Σκέψου απλά ότι η μαγειρική μπορεί να γίνει το καλύτερο αγχολυτικό σου, αλλά και ο καλύτερος τρόπος για να περιποιηθείς τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

 

Video games

Τα video games δεν είναι πλέον μόνο για παιδιά. Ο μέσος gamer είναι 31 ετών, και είναι κάτι περισσότερο από πιθανό να μεγάλωσε παίζοντας video games σε διάφορες μορφές. Το gaming είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ως ένα πραγματικό χόμπι που ενθαρρύνει την συγκέντρωση, την αποφασιστικότητα και τη συνεργασία. Το τελευταίο σημαίνει ότι το gaming είναι μια καλή αφορμή για να περάσεις ευχάριστο χρόνο μαζί με φίλους ή με την οικογένεια σου. Αυτό κι αν είναι το καλύτερο αγχολυτικό!

Υπάρχουν επίσης διάφορες εκπαιδευτικές εφαρμογές ή διαδραστικά παιχνίδια για μικρά και μεγάλα παιδιά, τις οποίες μπορείς να εγκαταστήσεις στο tablet, στον υπολογιστή ή ακόμα και στην Smart TV σου και να περάσεις τον ελεύθερο χρόνο σου δημιουργικά.

 

Δραστηριότητες στην ύπαιθρο

Η άσκηση μειώνει την ένταση των μυών, αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό και χαλαρώνει το σώμα και την ψυχή. Επιπλέον, υπάρχουν είδη άσκησης που δεν συνοδεύονται από έξτρα κόστος και βοηθάνε στην ευεξία του οργανισμού.

 

Βάλε το τρέξιμο στη ζωή σου

Το τρέξιμο – και ιδιαίτερα το τρέξιμο στη φύση – θεωρείται μία από τις καλύτερες ασκήσεις για την σωματική και ψυχική υγεία. Εκτός ότι «καις» πολλές θερμίδες και μειώνεις τις πιθανότητες για καρδιακές παθήσεις, το τρέξιμο είναι καλό για τη διάθεση μας και βοηθάει στον ύπνο, κάτι που συμβάλει στην καλή υγεία γενικότερα. Δεν χρειάζεται να «ζοριστείς», ξεκίνα το τρέξιμο σε χαλαρούς ρυθμούς και προοδευτικά αύξησε το ρυθμό. Οι ειδικοί λένε πως ακόμα και 5 λεπτά τρέξιμο ή ελαφρύ τζόκινγκ μπορεί να αυξήσει ακόμα και το προσδόκιμο ζωής.

Αξιοποίησε το smartphone σου για να εγκαταστήσεις running apps τα οποία θα σου δώσουν το κίνητρο να ολοκληρώσεις το στόχο σου, ενώ σου παρέχουν οδηγίες GPS και απαραίτητες συμβουλές και μετρήσεις για να παρακολουθείς τις επιδόσεις και την πρόοδό σου. Φυσικά, μπορείς επίσης να ετοιμάσεις μια playlist με αγαπημένα σου power songs, για τρέξιμο μετά μουσικής.

 

Πεζοπορία στη φύση

Απολαμβάνοντας στη φύση την ηρεμία του ελεύθερου χρόνου είναι ένας τρόπος για να ξεφύγεις από το άγχος και την τρέλα της καθημερινότητας. Έτσι, μία ακόμα καλή άσκηση που βοηθά την ψυχική υγεία είναι και το περπάτημα στη φύση. Μάλιστα, ακόμα και 20 λεπτά αρκούν για να μειωθούν κατακόρυφα τα επίπεδα των ορμονών που προκαλούν άγχος, ενώ μία βόλτα 40 λεπτών μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη και να μειώσει το άγχος σε νέους ενήλικες. Βάλε λοιπόν τα ακουστικά στα αυτιά και απόλαυσε τη βόλτα σου.

 

 

Drones και τηλεκατευθυνόμενα για μικρούς και μεγάλους

Τα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια μπορούν να γίνουν αφορμή για κυριακάτικες εξορμήσεις. Αν μάλιστα έχεις παιδιά, τα τηλεκατευθυνόμενα είναι μια από τις πιο διασκεδαστικές δραστηριότητες για να περνάς περισσότερο χρόνο μαζί τους. Μπορείς να βρεις αυτοκίνητα, αεροπλάνα και ελικόπτερα, για μικρά και μεγάλα παιδιά για ατελείωτη διασκέδαση στην ύπαιθρο.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια, μάλιστα, υπάρχει και η νέα μόδα στα τηλεκατευθυνόμενα παιχνίδια, τα drones. Αν δεν έχεις ασχοληθεί ποτέ με το συγκεκριμένο χόμπι, ξεκίνησε με ένα μικρότερο και εύκολο στη χρήση μοντέλο που θα σε βοηθήσει να μάθεις πώς να χειρίζεσαι ένα drone. Μπορείς να τα χειριστείς εύκολα με το smartphone σου ή το tablet σου, κατεβάζοντας απλά την σχετική εφαρμογή. Αν μη τι άλλο, η ενασχόληση με τέτοιου είδους δραστηριότητες – που προσφέρουν χαρά, διασκέδαση, και ψυχαγωγία – λειτουργεί ως το καλύτερο αγχολυτικό!

 

Τεχνικές χαλάρωσης

Ο διαλογισμός, η γιόγκα, οι ασκήσεις πιλάτες, το μασάζ είναι κάποιες από τις τεχνικές που χαλαρώνουν το σώμα καθώς μειώνουν την ένταση των μυών. Μπορείς επίσης, να αξιοποιήσεις το smartphone σου κατεβάζοντας κάποιο meditation app το οποίο θα σε βοηθήσει να αποβάλεις το στρες και να χαλαρώνεις κάθε στιγμή. Για παράδειγμα, το The Mindfulness App για iOS και Android είναι ένα από τα πιο δημοφιλή meditation apps. Σε βοηθάει να κάνεις εύκολο διαλογισμό μέσα από καθοδηγούμενες συνεδρίες, που κυμαίνονται από 3 μέχρι 30 λεπτά.

 

Και το πιο σημαντικό…

Άντλησε ικανοποίηση από τους φίλους σου, την οικογένειά σου και από τα καθημερινά πράγματα που σε ευχαριστούν και τότε σίγουρα θα δεις την ψυχική σου διάθεση να αλλάζει προς το καλύτερο!

Μπορείς να δεις ακόμη