Σκούπες στάχτης: Ξέγνοιασε από το καθάρισμα του τζακιού ή της σόμπας πέλετ

by K-Admin 1

 

 

 

Μήπως η ταλαιπωρία από το καθάρισμα της στάχτης επηρεάζει την απόλαυση που νιώθεις μπροστά στη φωτιά που σιγοκαίει ή, ακόμη χειρότερα, μερικές φορές σε κάνει να μην ανάβεις καν το τζάκι σου; Τότε η λύση είναι μία σκούπα στάχτης, με την οποία θα μπορείς να καθαρίζεις πιο εύκολα, πιο γρήγορα και πολύ πιο αποτελεσματικά απ’ ό,τι με το παραδοσιακό σκουπάκι και το “φτυάρι”. Και βέβαια, χωρίς να κάνεις χάλια το υπόλοιπο δωμάτιο.

Φυσικά, η σκούπα αυτή δεν προορίζεται μόνο για τζάκια, αλλά και για ξυλόσομπες, σόμπες πέλετ, ή ακόμη και για να καθαρίσεις το μπάρμπεκιου, το αυτοκίνητο σου, το γκαράζ ή το υπόγειο, καθώς έχει τη δυνατότητα να απορροφά αντικείμενα μεγαλύτερων διαστάσεων (π.χ. φύλλα, μεταλλικές βίδες κλπ), κάτι που δεν υποστηρίζουν οι συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες. Για όλες αυτές τις δουλειές, τα συγκεκριμένα μοντέλα περιλαμβάνουν εξαρτήματα (όπως το στόμιο, ο σωλήνας κι ο κάδος) που είναι κατασκευασμένα από μεταλλικά υλικά που αντέχουν στη θερμότητα. Έτσι, “ρουφούν” με απόλυτη ασφάλεια κάθε ίχνος στάχτης, ακόμη κι αν δεν έχει κρυώσει τελείως.

 

Βέβαια, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει πως θα μπορείς να απομακρύνεις ακόμη και… πυρακτωμένα κάρβουνα από την εστία, αφού τα περισσότερα μοντέλα είναι ανθεκτικά έως τους 40οC. Ακόμη όμως κι αυτές οι θερμοκρασίες είναι απολύτως απαγορευτικές για τις συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες, αφού όχι μόνο θα λιώσουν τα πλαστικά τους μέρη και θα τις καταστρέψουν, αλλά είναι πολύ πιθανό να προκαλέσουν βραχυκύκλωμα ή πυρκαγιά. Επίσης, οι συμβατικές σκούπες δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για στάχτη ούτε καν όταν είναι απολύτως κρύα, αφού έτσι είναι πολύ πιθανό να φράξει το σύστημα απορρόφησής τους. Γι’ αυτές τις περιπτώσεις οι περισσότερες συσκευές προσφέρουν τη δυνατότητα στεγνού καθαρισμού. Ωστόσο, υπάρχουν μοντέλα που παρέχουν κι υγρό καθαρισμό, αφού μπορούν να απορροφούν και υγρά

 

 

 

Μάθε ποιές είναι οι τεχνικές προδιαγραφές που πρέπει να προσέξεις για να διαλέξεις το προϊόν που ταιριάζει στις ανάγκες σου:

 

Ισχύς

Η ισχύς (Watt) αποτελεί τα βασικότερο τεχνικό χαρακτηριστικό από το οποίο εξαρτάται η απορροφητική ικανότητα κάθε μοντέλου. Σε γενικές γραμμές, θα βρεις σκούπες με ισχύ από 600 έως και 1200 Watt. Βέβαια, στη συγκεκριμένη περίπτωση η απορροφητική ικανότητα αφορά κυρίως το χρόνο καθαρισμού, δηλαδή το πόσο γρήγορα θα απομακρύνεις κάθε φορά τις στάχτες από την εστία. Κι αυτό γιατί οι σκούπες στάχτης δεν χρειάζεται να προσφέρουν το “βαθύ” καθαρισμό που πρέπει να εξασφαλίζουν οι συμβατικές ηλεκτρικές σκούπες, οι οποίες αναλαμβάνουν να καθαρίσουν το πάτωμα του σπιτιού σου και επομένως κρίνονται με άλλα “στάνταρ καθαριότητας”.

 

Χωρητικότητα κάδου

Πρόκειται για τον όγκο της στάχτης που μπορεί να “χωρέσει” ο κάδος, πριν να χρειαστεί να τον αδειάσεις. Στα διαθέσιμα μοντέλα, κατά κανόνα ξεκινά από τα 11 λίτρα και μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 25. Θα πρέπει να επιλέξεις μοντέλο που θα καλύπτει το μέγεθος του τζακιού σου, δηλαδή την ποσότητα από στάχτη που θα δημιουργηθεί από τη μεγαλύτερη δυνατή εστία στο εσωτερικό του. Αν ωστόσο θέλεις να χρησιμοποιείς τη σκούπα για τον καθαρισμό κι άλλων χώρων, θα πρέπει να λάβεις υπόψη σου και τον όγκο των σκουπιδιών που θα απορροφά από αυτούς.

 

Φίλτρο

Όλες οι συσκευές διαθέτουν ένα μεταλλικό πλέγμα που διαχωρίζει τα αποκαΐδια από τη στάχτη. Επίσης, υπάρχει πάντοτε ένα φίλτρο για την κατακράτηση των μικρότερων σωματιδίων, είτε κατασκευασμένο από βαμβακερό υλικό είτε από φίλτρο HEPA.

 

Αξεσουάρ

Αν θέλεις να καθαρίζεις με τη σκούπα κι άλλους χώρους, είναι σημαντικό να επιλέξεις ένα μοντέλο με αρκετά μεγάλη ποικιλία αξεσουάρ, που θα καλύπτουν τις υπόλοιπες χρήσεις. Ενδεικτικά, θα βρεις σκούπες με πεπλατυσμένα “πέλματα”, στρογγυλές βούρτσες και πλαστικούς σωλήνες για να συνδέσεις αυτά τα εξαρτήματα με το κυρίως “σώμα” της συσκευής.

 

Άλλα χαρακτηριστικά

Το σχετικά μικρό βάρος αλλά κι η τροχήλατη βάση, που έχουν αρκετά μοντέλα, θα σε βοηθήσουν να μεταφέρεις τη σκούπα σε κάθε σημείο. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το καλώδιο ρεύματος, τόσο πιο απίθανο θα είναι να χρειαστείς μπαλαντέζα.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη