7+1 συμβουλές διατροφής για τις γιορτές

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Είναι κοινό μυστικό πως οι γιορτές εκτός από περίοδος ξεγνοιασιάς, διασκέδασης, χαλάρωσης, κοινωνικών συναναστροφών, συνευρέσεων γύρω από οικογενειακά και φιλικά τραπέζια, είναι και μια περίοδος που δεν κάνει και πολύ καλό στη σιλουέτα μας. Όλα αυτά τα ωραία της ζωής συνοδεύονται από ένα ποτηράκι κρασί, γλυκές λιχουδιές κι από ξεχωριστές προτάσεις φαγητού σε γιορτινά τραπέζια τα οποία διαδέχονται το ένα τ’ άλλο. Αυτές τις ημέρες το γυμναστήριο συνηθίζεται ν’ αμελείται καθώς η θαλπωρή του ζεστού σπιτιού μας κρατάει κοντά της και συνήθως συνοδεία μας υπάρχει ένα ρακόμελο δίπλα στο τζάκι.

 

 

Η διατροφολόγος Αστερία Σταματάκη μας εξηγεί πως μπορούμε να περάσουμε από τις συμπληγάδες των γιορτών, απολαμβάνοντας τα γιορτινά γεύματα και παραμένοντας φίλοι με τη ζυγαριά μας:

1. Όταν το βραδινό δείπνο προβλέπεται να είναι πλούσιο σε θερμίδες, φροντίζουμε τα προηγούμενα γεύματα να είναι πιο ελαφρά. Σε καμία περίπτωση δεν τα παραλείπουμε εντελώς μένοντας νηστικοί την υπόλοιπη μέρα γιατί το πιθανότερο είναι να καταναλώσουμε μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού το βράδυ.

2. Σε περίπτωση που βρεθούμε μπροστά σ’ έναν μπουφέ, πριν αποφασίσουμε τι θα βάλουμε στο πιάτο μας, τον ελέγχουμε ολόκληρο και σκεφτόμαστε πρώτα τι πρέπει να φάμε και μετά τι θέλουμε. Δεν είναι ανάγκη να τα δοκιμάσουμε όλα. Δίνουμε μεγαλύτερο χώρο στο πιάτο μας σε ψητά κρεατικά και μικρότερο σε λιχουδιές φορτωμένες με λιπαρά κι έξτρα θερμίδες. Αν δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε, τότε τις βάζουμε σε μικρότερη ποσότητα.

3. Δεν ξεχνάμε τις σαλάτες και τα λαχανικά, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν μας χορταίνουν γρηγορότερα.

 

 

4. Αποφεύγουμε όσο γίνεται τις κακοτοπιές π.χ. την πέτσα από το γουρουνόπουλο, ή τη γαλοπούλα, καθώς μας γεμίζουν θερμίδες και βαραίνουν το στομάχι εφοδιάζοντάς το με κορεσμένα λιπαρά οξέα. Το ίδιο ισχύει και για τη γέμιση της γαλοπούλας που είναι -επίσης- γεμάτη θερμίδες. Προσέχουμε, λοιπόν, την ποσότητα που βάζουμε στο πιάτο μας.

5. Όταν μαγειρεύουμε εμείς για το γιορτινό τραπέζι στο σπίτι, προσπαθούμε να μην τσιμπολογάμε κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος.

6. Δεν αποκλείουμε τα γλυκά, αλλά αποφεύγουμε τη μεγάλη κατανάλωση. Αν τους έχουμε αδυναμία τα κρύβουμε για να μην είναι σε κοινή θέα στο σπίτι. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως τα γλυκά με τις λιγότερες θερμίδες είναι οι δίπλες και τα μελομακάρονα, ενώ το Χριστουγεννιάτικο γλυκό με τις περισσότερες θερμίδες είναι η πουτίγκα.

7. Προσοχή στην υπερκατανάλωση αλκοόλ! Όσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα ενός ποτού σε αλκοόλη (π.χ. μπύρα, κρασί), τόσο λιγότερες είναι οι θερμίδες που αποδίδει. Τα κοκτέιλ που περιέχουν ζάχαρη και σιρόπια έχουν τις περισσότερες θερμίδες κι ακολουθούν τα αποστάγματα π.χ. ουίσκι, βότκα κλπ.

8. Τέλος, δεν ξεχνάμε την άσκηση, ή έστω τη σωματική δραστηριότητα γι’ αυτό χορεύουμε, περπατάμε στη στολισμένη πόλη αφήνοντας το αυτοκίνητο για να κατεβούμε στο Κέντρο με τα Μέσα Μαζικής Μμεταφοράς!

 

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη