Smart living με τη βοηθό φωνής Alexa

by Admin_

Πιθανότατα να έχεις ακουστά την Alexa. Πρόκειται για την περίφημη ψηφιακή βοηθό της Amazon. Ενδεχομένως, μάλιστα, να είσαι κάτοχος ενός έξυπνου ηχείου με ενσωματωμένο βοηθό φωνής όπως το Echo Dot και να απολαμβάνεις τις «ικανότητες» της Alexa.

Για όσους όμως δεν έχουν ακόμα γνωρίσει τον θαυμαστό κόσμο του «smart living», οι ψηφιακοί βοηθοί είναι μια κατηγορία προγραμμάτων τα οποία ενσωματώνουν Τεχνητή Νοημοσύνη. Χάρη στην οποία μπορούν να καταλαβαίνουν φωνητικές εντολές και να αποκρίνονται σε αυτές. Η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας στον χώρο των «έξυπνων» οικιακών αυτοματισμών, μετέτρεψε τους ψηφιακούς βοηθούς σε ένα ουσιαστικό εργαλείο στη σύγχρονη και απαιτητική καθημερινότητά μας. Μάλιστα, η έξυπνη βοηθός φωνής της Amazon αποτελεί πλέον βασικό συστατικό σε πολλές προτάσεις από έξυπνα ηχεία, όπως στη σειρά ασύρματων smart speakers Amazon Echo Dot αλλά και στα ασύρματα ηχεία Bluetooth της Bose.

 

Ακούει και μιλάει

Το App Alexa και τα συμβατά προϊόντα που υποστηρίζουν την Alexa καλύπτουν διάφορα χαρακτηριστικά ανάλογα με τις ανάγκες σου. Όπως, η προσβασιμότητα που σχετίζεται με την όραση, την ακοή, την κινητικότητα και την ομιλία. Μπορεί η Alexa να μην αναγνωρίζει -ακόμα- ελληνικά, ωστόσο μιλάει και καταλαβαίνει 5 γλώσσες: Αγγλικά, Ισπανικά, Ιταλικά, Γερμανικά και Ιαπωνικά. Επιπρόσθετα, το App Alexa είναι συμβατό με συσκευές Android και iOS καθώς επίσης είναι προσβάσιμο μέσω web browser.

Το μικρό Smart ηχείο Echo Dot είναι έτοιμο να απαντήσει σε κάθε σου ερώτηση, να αναπαράγει τα τραγούδια που θα του ζητήσεις από δημοφιλείς streaming υπηρεσίες όπως, το Amazon Music, Apple Music, Spotify κ.ά. Επιπλέον, σου δίνει τη δυνατότητα να απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις και να μεταφέρεις τον ήχο σε άλλες συμβατές συσκευές.

 

 

Η Alexa στο έξυπνο σπίτι

Τα έξυπνα ηχεία με βοηθό φωνής Alexa συνδέονται εύκολα με έξυπνες συσκευές και αισθητήρες όπως έξυπνες λάμπες, smart plugs, ανιχνευτές. Μπορούν να γίνουν το απόλυτο «κέντρο ελέγχου» του smart home. Μπορούν να ενεργοποιήσουν τα φώτα, να απαντήσουν σε ερωτήσεις, να παίξουν μουσική, να κάνουν online παραγγελίες κ.ά.

Έρχονται με συμπαγή σχεδιασμό και μπορούν να εκτελέσουν μια σειρά ενεργειών μετά την ακρόαση μιας λέξης ή και φράσης. Με ένα μικρό και κομψό smart ηχείο, όπως το Echo Dot 3rd Generation της Amazon, στο κομοδίνο του υπνοδωματίου ή στο κέντρο του σαλονιού, έχεις τη δυνατότητα να απαντήσεις σε τηλεφωνικές κλήσεις και να μεταφέρεις τον ήχο σε άλλες συμβατές συσκευές. Χρησιμοποιώντας φωνητικές εντολές, μπορείς να ανάψεις το φως πριν σηκωθείς από το κρεβάτι, να ενεργοποιήσεις την καφετιέρα καθώς πηγαίνεις στην κουζίνα, ή να χαμηλώσεις τα φώτα για να δεις την αγαπημένη σου σειρά στην τηλεόραση.

Εάν χρησιμοποιείς οικιακές συσκευές με Home Connect, όπως είναι οι συνδεδεμένες κουζίνες, εστίες, καφετιέρες και πλυντήρια των Bosch και Siemens, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Amazon Alexa με το Home Connect App και να τις ελέγχεις μέσω φωνητικών εντολών στην Alexa! Για παράδειγμα, εάν είσαι κάτοχος μιας συνδεδεμένης μηχανής espresso μπορείς να εκφωνήσεις την εντολή “Alexa, tell Home Connect coffee machine to start” (“Alexa, πες στην καφετιέρα με Home Connect να τεθεί σε λειτουργία”), κι η Alexa ξεκινά τον διάλογο αμέσως, καθοδηγώντας σε όλα τα απαραίτητα βήματα.

 

Είναι πάντα εκεί για σένα

Η Amazon Alexa δημιουργήθηκε για να κάνει πιο εύκολη και άνετη την καθημερινότητα σου. Γι’ αυτό και το πιο δυνατό σημείο της είναι το ότι μπορεί να βρίσκει πληροφορίες άμεσα και γρήγορα, ώστε να σε ενημερώνει και να σου υπενθυμίζει πράγματα, όποτε το χρειάζεσαι. Εσύ απλά θα δίνεις φωνητικές εντολές και θα σου απαντάει σε ό,τι κι αν ρωτήσεις. Μέσα σε αυτές μπορεί να είναι και πληροφορίες για διαθέσιμες διαδρομές και εισιτήρια. Σε περίπτωση που χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις γι’ αυτό που ψάχνεις, η Alexa θα σε ρωτήσει, ώστε να εμφανίσει τις καλύτερες για σένα προτάσεις. Μάλιστα, μπορεί ακόμα και να σου κλείσει τα εισιτήρια και τις αγαπημένες σου θέσεις.

Η βοηθός φωνής της Amazon μπορεί επίσης να παρέχει διάφορες άλλες χρήσιμες πληροφορίες όπως δελτίο καιρού, την ώρα, τα τελευταία αθλητικά και οικονομικά νέα. Και, φυσικά, μπορεί να σου υπενθυμίζει πράγματα: από ένα σημαντικό ραντεβού ή πράγματα για τη λίστα του σουπερμάρκετ, μέχρι πότε πρέπει να βγάλεις το φαγητό από τον φούρνο.

 

Ένας «φύλακας-άγγελος»

Τα έξυπνα ηχεία της Amazon διαθέτουν τη λειτουργία Alexa Guard που «συνεργάζεται» με συμβατούς αισθητήρες καπνού, ή αντικραδασμικούς ανιχνευτές ανοίγματος, και σε ειδοποιεί κάθε φορά που εντοπίζει καπνό, θόρυβο ή παραβίαση, προστατεύοντας τον χώρο σου. Απλά πες “Alexa, I’m leaving” και η Alexa αναλαμβάνει να σε ενημερώσει όταν οι συσκευές Echo ανιχνεύσουν κάτι ασυνήθιστο. Μόλις το Guard ενεργοποιηθεί, η Alexa στέλνει ηχητικά κλιπ για οτιδήποτε συμβαίνει μέσα στο σπίτι, όπως περίεργοι ήχοι ή θραύση υαλοπινάκων, ή ανίχνευση καπνού και μονοξειδίου του άνθρακα. Το Alexa Guard διαθέτει επίσης λειτουργία Away Lighting, που ενεργοποιεί/απενεργοποιεί τον έξυπνο φωτισμό «σε μοτίβα που φαίνονται φυσικά» ώστε να αποτρέψει πιθανή διάρρηξη ή ληστεία.

Επιπλέον, μπορείς να συνδέσεις ένα Amazon Echo Dot σε ένα ολοκληρωμένο σύστημα αυτοματισμού για διαχειρίζεσαι και να ελέγχεις οποιαδήποτε συνδεδεμένη σε αυτό συσκευή, όπως IP κάμερες ασφαλείας, αισθητήρες κι ανιχνευτές, παράθυρα κ.ά., απλά χρησιμοποιώντας τη φωνή σου.

 

 

Άκουσέ την… στερεοφωνικά

Μπορεί να είναι μικρά και κομψά, ωστόσο τα έξυπνα ηχεία της Amazon είναι αρκετά ισχυρά για να γεμίσουν οποιοδήποτε δωμάτιο με εκπληκτική στερεοφωνική απόδοση, την ίδια στιγμή που με την ενσωματωμένη Alexa μπορείς να επεκτείνεις τις δυνατότητες του ασύρματου ηχείου σου. Με τη βοήθεια ενός οικιακού δικτύου Wi-Fi, μπορείς να έχεις πρόσβαση στην αγαπημένη σου μουσική μέσα από δημοφιλείς streaming υπηρεσίες όπως το Spotify ή το Amazon Music, ή μπορείς να αξιοποιήσεις μια σύνδεση Bluetooth για να συνδεθείς από ένα smartphone ή tablet.

Βέβαια, οι πιο απαιτητικοί χρήστες (ως προς τις δυνατότητες αναπαραγωγής), μπορούν να καλύψουν κάθε δωμάτιο με στερεοφωνικό ήχο wall-to-wall με ένα έξυπνο ασύρματο ηχείο, όπως το Bose Home Speaker 500, που μπορεί να αξιοποιήσει την έξυπνη βοηθός φωνής Alexa. Έτσι, εκτός από πληροφορίες που μπορεί να παρέχει, η Alexa μπορεί να σε ψυχαγωγήσει.

Απόλαυσε το αγαπημένο είδος μουσικής σου, ένα podcast ή ένα ακουστικό βιβλίο απλά ζητώντας το. Με μια φωνητική εντολή στο Home Speaker Bose 500, μπορείς να έχεις πρόσβαση σε ευκολίες όπως αναφορές καιρού και τίτλους ειδήσεων, να αποθηκεύσεις μια πληθώρα από αγαπημένες playlist, άλμπουμ και πολλά άλλα, ή να μετακινηθείς εύκολα και γρήγορα ανάμεσα στα αρχεία σου. Ο ειδικά σχεδιασμένος πίνακας κάτω από την επιφάνεια του ηχείου διαθέτει οκτώ μικρόφωνα, ώστε η συσκευή να «ακούει» τις φωνητικές σου εντολές ακόμα και σε συνθήκες θορύβου. Έτσι, αν θέλεις να ακούσεις κάτι, απλά ρώτησε, και το ηχείο σου θα σε ακούσει.

Επιπλέον, η έξυπνη βοηθός φωνή της Amazon, συνδυάζεται με την εύχρηστη εφαρμογή Bose Music για iOS και Android, με την οποία μπορείς εύκολα να περιηγηθείς σε σταθμούς, playlist και υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα είναι ένας απλός τρόπος για να ελέγξεις το Bose Home Speaker 500 από την οθόνη του smartphone ή του tablet σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη