Smart συσκευές για να ενισχύσεις την ασφάλεια του σπιτιού σου

by Aggeliki Tsoukana

 

Τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό από την αίσθηση προστασίας των αγαπημένων σου και της ιδιοκτησίας σου. Μάλιστα γι’ αυτόν τον σκοπό συνήθως δεν απαιτείται ακριβός hi-tech εξοπλισμός. Το Internet of Things (η διασύνδεση όλων των συσκευών μέσω διαδικτύου) και το Artificial Intelligence (Τεχνητή Νοημοσύνη) αποτελούν τον πυρήνα των τελευταίων εξελίξεων και καινοτομιών σε αυτόν τον τομέα. Χάρη στις έξυπνες λύσεις ασφάλειας, μπορείς τώρα να αυξήσεις το “IQ” του σπιτιού  σου και να το κάνεις πιο ασφαλές.

 

 

Έξυπνα συστήματα ασφαλείας και συναγερμοί

Οι παραδοσιακοί συναγερμοί έχουν εξελιχθεί ώστε να συνδέονται με σύγχρονους αισθητήρες και άλλες συσκευές σε μία ολιστική και πληρέστερη αντίληψη της έννοιας ασφάλειας ειδικά στο σπίτι.

Έτσι, μπορούν να συνδεθούν με έξυπνες κάμερες και να μεταδίδουν εικόνα σε πραγματικό χρόνο, με μαγνητικές κλειδαριές, με αισθητήρες φωτός, κίνησης, καπνού ή γενικά με πάσης φύσεως αισθητήρες (π.χ. ακόμη και για την ποιότητα του αέρα σε εσωτερικό χώρο). Δηλαδή, μπορούν να εντοπίσουν ύποπτες ή περίεργες αλλαγές, τυχόν παραβίαση ή κίνηση μέσα στον χώρο και να ενημερώσουν αυτόματα τις αρχές και τον ιδιοκτήτη. Σε μερικές περιπτώσεις ενεργοποιούν αντίμετρα (όπως είναι το σύστημα πυρόσβεσης σε περίπτωση φωτιάς). Αυτή η διασύνδεση και ο αυτοματισμός είναι και η ουσία του Internet of Things.

Επιπρόσθετα, μπορείς να αξιοποιήσεις τις νέες κλειδαριές με αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων ή χρήσης κωδικού. Αυτές μπορείς να τις διαχειριστείς και απομακρυσμένα με τη βοήθεια ενός smartphone και του αντίστοιχου app. Δηλαδή, μπορείς να μην είσαι παρών στο σπίτι σου να επιτρέψεις την είσοδο σε ένα συγγενικό μέλος ή εργαζόμενο. Επίσης, μπορείς πάλι απομακρυσμένα να διαχειριστείς φώτα, παράθυρα, μπαλκονόπορτες και συσκευές ώστε να δίνεις την εντύπωση ότι είσαι σπίτι ενώ λείπεις. Το τελευταίο μπορεί να γίνει και περιοδικά μέσω χρονοπρογραμματισμού.

 

Κάμερες και αισθητήρες

Πέρα από τις παραδοσιακές κάμερες ασφαλείας υπάρχει πλέον πληθώρα συσκευών τύπου κάμερας με πολύ πιο οικονομικές και με αναβαθμισμένες δυνατότητες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δημοφιλείς IP cameras, οι οποίες συνδέονται μέσω δικτύου και κάνουν streaming εικόνα, ήχο ή βίντεο σε άλλες συσκευές όπως είναι το κινητό σου. Επιπλέον κάποιες από αυτές διατίθενται με επιπλέον λειτουργικότητα όπως είναι η ανίχνευση κίνησης ή προσώπου. Σαφώς, αποτελούν τη φθηνότερη λύση για την εποπτεία ενός χώρου από απόσταση, ενώ προσφέρουν επιπλέον έλεγχο σε διάφορα θέματα όπως είναι η εποπτεία ανήλικων, αρρώστων και ηλικιωμένων.

 

 

Η ασφάλεια του σπιτιού σου στο χέρι σου

Τα έξυπνα συστήματα ασφαλείας είναι σχεδιασμένα για να σου δίνουν τον απόλυτο έλεγχο. Εύκολα στην εγκατάσταση και με σχεδόν μηδενικά έξοδα συντήρησης, σου επιτρέπουν να ρυθμίζεις, να ελέγχεις, να αυτοματοποιείς και να επιβλέπεις το σπίτι σου ανά πάσα ώρα και στιγμή. Προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προστασία για την περιουσία και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Η διαχείριση των έξυπνων συσκευών ασφάλειας σπιτιού γίνεται απομακρυσμένα μέσω ενός smartphone ή tablet ανοίγοντας έτσι ένα ευρύτερο φάσμα δυνατοτήτων επικοινωνίας και πρόληψης.

 

Ενημερώσου για όσα συμβαίνουν στον χώρο

Πλέον δεν έχεις άγχος για την ασφάλεια του σπιτιού σου, είτε βρίσκεσαι μέσα σε αυτό, είτε χιλιόμετρα μακριά από αυτό. Απόλαυσε 24ωρο απομακρυσμένο έλεγχο του χώρου σου και άμεση αντίδραση μέσω ειδοποιήσεων στο smartphone ή το tablet, λάβε εικόνα από τις κάμερες ασφαλείας εντός κι εκτός σπιτιού ακόμα κι αν επικρατεί το απόλυτο σκοτάδι. Έτσι, οι κάτοικοι του σπιτιού θα ξεκουράζονται με άνεση και ασφάλεια.

 

 

Παρακολούθησε τους εξωτερικούς χώρους

Οι έξυπνες κάμερες εξωτερικού χώρου λειτουργούν ως το πρώτο φράγμα ασφάλειας για το σπίτι σου, αποτρέποντας τους επίδοξους εισβολείς, είτε ενεργοποιώντας το σύστημα συναγερμού ή και αποστέλλοντας ειδοποίηση στο smartphone ή το tablet σου, για να έχεις άμεσα βίντεο του συμβάντος. Σύνδεσε το φωτισμό στην κάμερά σου και θα ενεργοποιηθεί αυτόματα έτσι ώστε να ενισχυθεί η αποτροπή. Αξιοποίησε τη δυνατότητα αμφίδρομης επικοινωνίας, μίλησε και άκου από όπου κι αν βρίσκεσαι.

 

Ανίχνευσε οποιαδήποτε κίνηση ή διαρροή

Οι έξυπνοι αισθητήρες και ανιχνευτές είναι προηγμένες συσκευές υψηλής ευαισθησίας, που έχουν σκοπό να διατηρήσουν την ασφάλεια του σπιτιού σου σε υψηλά επίπεδα. Τι σημαίνει αυτό; Σε κάθε περίπτωση φωτιάς ή καπνού, διαρροής νερού, προσπάθεια εισβολείς από παράθυρο ή πόρτα, ενεργοποιούνται και σε ενημερώνουν. Λάβε άμεσα ειδοποίηση στην εφαρμογή στο κινητό, με e-mail, ή ηχητική ειδοποίηση. Έτσι, δεν χάνεις καθόλου χρόνο και είσαι συνεχώς ασφαλής κάτω από όλες τις περιστάσεις. Μάλιστα, περισσότεροι σύγχρονοι ανιχνευτές καπνού, όπως η αντίστοιχη πρόταση της Somfy, είναι εξοπλισμένοι με ειδικούς αισθητήρες που μπορούν να ελέγξουν ακόμα και την ποιότητα του αέρα, κάτι που είναι απαραίτητο αν υπάρχουν στο σπίτι άτομα που αντιμετωπίζουν αλλεργίες και άλλα αναπνευστικά προβλήματα, όπως είναι το άσθμα.

Επιπρόσθετα, υπάρχουν και προτάσεις που όχι μόνο έρχονται με ενσωματωμένη σειρήνα που προειδοποιεί τους ένοικους σε έκτακτη ανάγκη, αλλά έχουν και τη δυνατότητα να αποστέλλουν σήμα στο σύστημα συναγερμού για να ενεργοποιεί τις υπόλοιπες σειρήνες της εγκατάστασης όπως η σειρήνα συναγερμού Devolo Home Siren 9681.

 

 

Ρυθμίσεις απορρήτου και ασφάλειας

Δεν χρειάζεται να είσαι “tech guru” για να έχεις τον απόλυτο έλεγχο των έξυπνων συσκευών στο σπίτι. Απλώς, κατέβασε το mobile app που συνοδεύει τη συσκευή σου και σιγουρέψου ότι όλα λειτουργούν άψογα. Αφιέρωσε 10-15 λεπτά για να δεις τι επιλογές ασφαλείας σου προσφέρει η συσκευή σου, είτε πρόκειται για προστασία με κωδικό πρόσβασης, τους λογαριασμούς χρηστών ή τις επιλογές για απομακρυσμένη πρόσβαση.

Επιπρόσθετα, οι κατασκευαστές έξυπνων συσκευών για το σπίτι προσφέρουν τακτικά firmware updates τα οποία έρχονται για να διορθώσουν τυχόν κενά ασφαλείας. Οι ερευνητές βρίσκουν συνεχώς τρωτά σημεία στο firmware των συνδεδεμένων συσκευών στο σπίτι.

Οι ενημερώσεις είναι ένα κρίσιμο στοιχείο για την «κάλυψη» κενών ασφαλείας πριν γίνουν αντικείμενο εκμετάλλευσης. Κάθε φορά που διατίθενται firmware updates – συνήθως αποστέλλονται ως ειδοποίηση μέσω των εφαρμογών της συσκευής – φρόντισε να ενημερώνεις τις συσκευές σου το συντομότερο δυνατό.

 

Καλύτερη ζωή σε κάθε επίπεδο

Η τεχνολογία συνεχίζει να αλλάζει τα πάντα γύρω μας με πολλούς τρόπους. Προσφέρει νέες εμπειρίες χρήσης ώστε η ζωή να γίνεται καλύτερη και ευκολότερη σε κάθε επίπεδο. Σε ό,τι αφορά στο κομμάτι της ασφάλειας σπιτιού, οι δυνατότητες των «έξυπνων» συστημάτων ασφάλειας είναι πραγματικά απεριόριστες, κι έχουν ως βασικό στόχο να προσφέρουν αυξημένη ασφάλεια και προστασία για την περιουσία και τα αγαπημένα σου πρόσωπα.

Μπορείς να δεις ακόμη