Soundbars με στοιχεία Home Cinema

by Aggeliki Tsoukana

Στα πρώτα χρόνια του οικιακού κινηματογράφου (Home Cinema) έβρισκες μαζί με κάθε τηλεόραση και ένα ξεχωριστό ηχοσύστημα. Δύο ηχεία και ένα woofer ήταν η απλούστερη διάταξη που θα συναντούσες. Ο πολυκάναλος ήχος ήταν -και παραμένει- η καλύτερη επιλογή. Το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στον πολυκάναλο ήχο και την επένδυση σε χρήματα και χώρο.

Κάθε Home Cinema ήθελε το δικό του δωμάτιο για να χωρέσει. Απασχολούσε τουλάχιστον το μισό σαλόνι και γέμιζε τον χώρο με καλώδια, ενισχυτές και χειριστήρια. Για να ξεκινήσεις να βλέπεις μια ταινία έπρεπε να ανοίξεις την τηλεόραση, τα ηχεία, τον ενισχυτή και το media player. Αυτό, έρχονται να το αλλάξουν τα soundbars (ή αλλιώς ηχόμπαρες).

Δες παρακάτω πώς μπορείς να απλοποιήσεις τη ζωή σου με ένα soundbar. Με λιγότερα ηχεία, λιγότερο κόπο, γρηγορότερη απόλαυση.

 

 

Τι είναι και πώς λειτουργεί ένα soundbar

Το soundbar είναι μία λεπτή, μακρόστενη συσκευή που ενσωματώνει πολλά μεμονωμένα ηχεία τοποθετημένα σε οριζόντια διάταξη (δίπλα-δίπλα). Μπορεί να τοποθετηθεί στον τοίχο πάνω ή κάτω από την τηλεόραση σου ή σε έπιπλο τηλεόρασης. Η σύνδεση με την τηλεόραση γίνεται συνήθως ασύρματα μέσω Bluetooth ή μέσω ενός μόνο καλωδίου, ώστε να μην μπλέκεσαι με πολλά καλώδια.

 

Μινιμαλιστικός σχεδιασμός, μέγιστη απόδοση

Θα παρατηρήσεις αμέσως ότι ένα soundbar χωράει άνετα στο ίδιο έπιπλο με τη Smart TV σου. Τοποθετείται κάτω ακριβώς από την τηλεόραση ή ακριβώς μπροστά της. Κάτι που σημαίνει ότι συνδέεται με την τηλεόραση χωρίς μεγάλα καλώδια, που δε χρειάζεται να κρύψεις κάτω από το χαλί ή πίσω από έπιπλα.

Στην πρόσοψή τους θα δεις αρκετά ηχεία να εμφανίζονται. Μπορείς λοιπόν να έχεις πολυκάναλο ήχο και σε μια soundbar. Ένα soundbar δημιουργεί τέλειο στερεοφωνικό ήχο. Αν θέλεις να ακούς βαθιά μπάσα και άλλες χαμηλές συχνότητες, όπως τα χαμηλά μπάσα των ειδικών εφέ, επέλεξε ένα μοντέλο με ξεχωριστό υπογούφερ.

 

 

Άλλο σχήμα… άλλος ήχος;

Τα soundbars ενσωματώνουν τεχνολογίες που μπορούν να αναβαθμίσουν τον ήχο της τηλεόρασής σου. Από το σχήμα τους όμως παρατηρείς πως όλα τα ηχεία στην πρόσοψη είναι στην ίδια ευθεία. Πως μπορείς, για παράδειγμα, να έχεις κατευθηντικό ήχο (3D) χωρίς να υπάρχουν ηχεία σε κάθε γωνία του χώρου;

Και κάπου εδώ αναλαμβάνουν «δράση» οι καινοτόμες τεχνολογίες, αλλά και ο έξυπνος σχεδιασμός ενός soundbar. Χαρακτηριστικά που δίνουν την ψευδαίσθηση του τρισδιάστατου ήχου βάζοντας τα ηχεία σε διαφορετικές γωνίες, στήνοντάς τα με διαφορετικά υλικά και παίζοντας με την τοποθέτησή τους στην επάνω ή στην πίσω πλευρά ενός Soundbar. Μερικοί drivers (ηχεία) έχουν ελαφριά κλίση προς κάποια συγκεκριμένη γωνία έτσι ώστε να στρέφουν τον ήχο προς κάποιο τοίχο και να φτάνει στα αυτιά σου η αντανάκλασή του. Έτσι πετυχαίνουν μια καλή προσέγγιση του 3D ήχου.

Για να έχεις το καλύτερο αποτέλεσμα μπορείς να αξιοποιήσεις και το λογισμικό της Smart TV σου και να προσαρμόσεις την εκπομπή του ήχου σε συνάρτηση με το δωμάτιο. Θα πετύχεις εντυπωσιακά αποτελέσματα.

Τα Soundbars είναι μπάρες ήχου που έχουν όλα τα απαραίτητα ηχεία (συνήθως) σε μια σειρά. Ο χώρος είναι περιορισμένος σε σχέση με ένα πλήρες ηχοσύστημα. Αναβαθμίζεις όμως την εμπειρία σου σε σχέση με τον ενσωματωμένο ήχο της τηλεόρασης σου.

 

 

Soundbars τελευταίας γενιάς

Τα πρώτα soundbars ήρθαν για να καλύψουν την ανάγκη για αναβάθμιση ήχου, αλλά με απλούστερη εγκατάσταση και λιγότερα καλώδια. Ο ήχος τους ήταν αρκετά υποδεέστερος ενός Home Cinema. Όμως, τίποτα δεν είναι στατικό στον χώρο της τεχνολογίας. Πόσο μάλλον στον χώρο του ήχου.

Ένα τυπικό σύστημα ήχου αρκετών ετών βρίσκεται πολύ πίσω σε σχέση με τα υλικά και τον τρόπο κατασκευής των ηχείων. Σκέψου πως δεν είναι απαραίτητη πια η χρήση του subwoofer ενώ τα παλιά 2.1 έχουν αντικατασταθεί από απλά στερεοφωνικά ηχεία. Ηχεία που βγάζουν το ίδιο μπάσο (αν όχι καλύτερο) από ένα απλό 2.1 του παρελθόντος. Έτσι λοιπόν, τώρα περνάμε στο επόμενο επίπεδο.

Τα σύγχρονα soundbars αποτελούν διαφορετικό προϊόν, που δεν αντιγράφει τα παλιότερα ηχοσυστήματα. Προσφέρουν κάτι εντελώς καινούριο.

Αρχικά, διαθέτουν ξεχωριστό χώρο για subwoofer και μάλιστα το έχουν τοποθετημένο με τέτοιο τρόπο που να μοιράζει τον ήχο ομοιόμορφα. Συνήθως το μικρό subwoofer βρίσκεται στο κέντρο του soundbar. Δίπλα του μπορεί να υπάρχει και ένα ξεχωριστό ηχείο για την ομιλία. Θυμίζει το κεντρικό ηχείο που υπάρχει σε ένα Home Cinema και, ειδικά όταν υπάρχει έλλειψη χώρου, θα ήταν δύσκολο να βρεις θέση να το τοποθετήσεις.

 

Smart TV και Soundbar, ο τέλειος συνδυασμός

Σκέψου λοιπόν τι θα γίνει αν συνδυάσεις όλες τις καινοτομίες ενός soundbar με τα εργαλεία λογισμικού της Smart TV σου. Καλύτερα υλικά, καθαρότερος ήχος με πανεύκολη ρύθμιση, όλα τα χαρακτηριστικά που αγαπήσαμε από το Home Cinema και παραμετροποίηση ήχου μέσω λογισμικού.

Χωρίς να χρειάζεσαι ξεχωριστό ενισχυτή, ούτε κάποιο πανάκριβο και δύστροπο equalizer, η τηλεόρασή σου βρίσκει μόνη της όλες τις παραμορφώσεις του ήχου και τον προσαρμόζει για να παίζει ιδανικά στο δικό σου δωμάτιο.

 

 

Εύκολη εγκατάσταση, σημαίνει γρήγορη εγκατάσταση

Κάτι που ίσως να μην σκέφτεσαι όταν επιλέγεις ένα ηχοσύστημα είναι η μεταφορά του και ο καθαρισμός του. Το παλιό σου ηχοσύστημα δεν τολμάς να το μετακινήσεις. Ξέρεις πως αν το πάρεις απόφαση θα καταναλώσεις πολύ χρόνο και κόπο. Ειδικά αν θέλεις να κάνεις μια γρήγορη μεταφορά του στο εξοχικό, τότε μπλέκεις σε μια ατελείωτη εκστρατεία. Έχεις κάπου τα κουτιά της συσκευασίας; Χωράνε όλα τα καλώδια κάπου; Πόσα πολύμπριζα θα χρειαστείς;

Αντίθετα, με ένα soundbar δεν χρειάζεται παρά να βγάλεις το ρεύμα και το καλώδιο HDMI. Είναι πανάλαφρο και μπορείς άνετα να καθαρίσεις και το έπιπλο της τηλεόρασης χωρίς κόπο.

 

Κομψότητα και αισθητική

Το εκάστοτε soundbar έρχεται να συνδυάσει πληθώρα λειτουργιών σε “compact” συσκευασία, ακόμη και για χώρους που δεν έχουν πολλά περιθώρια να διαχειριστούν πολλά ηχεία, πολλά καλώδια και ογκώδεις ενισχυτές.

Είτε θέλεις να βελτιώσεις τον ήχο της τηλεόρασης σου ή να ακούς την αγαπημένη σου μουσική από όποια συσκευή αναπαραγωγής επιθυμείς, μπες στο www.kotsovolos.gr και ανακάλυψε soundbars για όλα τα γούστα και απαιτήσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη