Παραγωγικότητα και ευελιξία με επαγγελματικούς εκτυπωτές

by Aggeliki Tsoukana

Οι σύγχρονοι επαγγελματικοί εκτυπωτές αντιπροσωπεύουν ένα μεγάλο άλμα προς τα εμπρός όσον αφορά στην παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας.

Ο κατάλληλος εκτυπωτής είναι εκείνος που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας και ανταποκρίνεται σε όλα όσα θέλετε να κάνετε μαζί τους. Ως εκ τούτου είναι απαραίτητο να έχετε καθορίσει τις ανάγκες σας, προτού προχωρήσετε σε μία αγορά.

Παρακάτω, θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν ξεκινήσετε να κάνετε την έρευνα αγοράς για τον εκτυπωτή σας.

 

 

Τεχνολογία εκτύπωσης

Οι δύο πιο διαδεδομένες τεχνολογίες εκτύπωσης είναι οι Inkjet και Laser. Ουσιαστικά πρόκειται για τον τρόπο εκτύπωσης, όπου κάθε ένας έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα, ανάλογα πάντα με τις ανάγκες σας.

 

Εκτυπωτές Inkjet

Η τεχνολογία inkjet χρησιμοποιεί δοχεία μελάνης τα οποία ψεκάζουν μελάνη. Οι εκτυπωτές Inkjet είναι ιδανικοί για μικρά γραφεία ή και οικιακή χρήση. Είναι πιο οικονομική λύση ως προς την αγορά τους και μπορούν να εκτυπώσουν σε πολλά διαφορετικά υλικά όπως απλό χαρτί ή γυαλιστερό χαρτί, σε ετικέτες, κ.ά.

Θα συναντήσετε πολλές προτάσεις φωτογραφικών εκτυπωτών ψεκασμού μελάνης. Τα συγκεκριμένα μοντέλα είναι ιδανική λύση για τους χρήστες που θέλουν να εκτυπώνουν φωτογραφίες.

 

Εκτυπωτές Laser

Η τεχνολογία laser χρησιμοποιεί ένα τύμπανο (drum), κατασκευασμένο από υψηλής φωτοαγωγιμότητας υλικό, ώστε να αντιδρά στο φως και να φορτίζεται ηλεκτρικά από το σύρμα του εκτυπωτή. Το χαρτί φορτίζεται ηλεκτροστατικά και έπειτα πέφτει πάνω στην επιφάνεια αυτή το toner. Μία «πούδρα», δηλαδή, που προσκολλάται στις περιοχές του σχεδίου που είναι ηλεκτροστατικά φορτισμένες.

Οι εκτυπωτές laser μπορούν να εκτελέσουν «βαριές» εργασίες όπως μεγάλο όγκο εκτυπώσεων σε μικρό χρονικό διάστημα. Έτσι, ενώ το κόστος αγοράς είναι μεγαλύτερο σε σχέση με τους inkjet, ισορροπείται λόγω της μεγάλης ποσότητας εκτυπώσεων. Οι εκτυπωτές laser παράγουν περισσότερες σελίδες ανά λεπτό κι έτσι το αρχικό κόστος αγοράς και το κόστος των ανταλλακτικών δοχείων αντισταθμίζεται με την απόδοσή τους.

 

 

Εκτυπωτής ή Πολυμηχάνημα (All in One)

Όταν γίνεται λόγος για επαγγελματικό εκτυπωτή, τότε η επιλογή πολυμηχανήματος είναι μονόδρομος. Ένα πολυμηχάνημα προσφέρει επιπλέον δυνατότητες όπως είναι η σάρωση εγγράφων και η αντιγραφή (φωτοτυπία). Επιπλέον, ένα πολυμηχάνημα πιάνει συνολικά λιγότερο χώρο και σας γλυτώνει από περιττά καλώδια από δύο ή περισσότερες ξεχωριστές συσκευές.

 

Ταχύτητα εκτύπωσης

Η ταχύτητα εκτύπωσης (PPM, Pages Per Minutes) μετράει τις σελίδες που μπορεί να εκτυπώσει το μηχάνημα σε ένα λεπτό. Κατά γενικό κανόνα, οι laser printers είναι πιο αποδοτικοί και γρήγοροι από τους inkjet, ειδικά στην αποκλειστικά ασπρόμαυρη εκτύπωση.

Ένα άλλο στοιχείο που θα πρέπει να ελέγξετε είναι η δυνατότητα για εκτύπωση μπρος-πίσω, η αυτόματη σάρωση πολλών σελίδων και το ποια είδη χαρτιού μπορεί να αξιοποιήσει ένα μηχάνημα, όπως π.χ. μεγέθη Α3, Α5, κλπ.

 

Ανάλυση εκτύπωσης

Η αγορά ενός επαγγελματικού εκτυπωτή συνιστά μια μακροχρόνια επένδυση. Έτσι, πέρα από την ταχύτητα εκτύπωσης που χρειάζεστε, είναι σημαντικό να ελέγξετε και την ανάλυση εκτύπωσης. Μετράται σε DPI (Dots Per Inch) και περιγράφει πόσες κουκίδες μελανιού ή toner χωρούν σε μία τετραγωνική ίντσα μίας εκτυπωμένης περιοχής. Για πιο απαιτητικές χρήσεις έχουμε τα 300 DPI, ενώ τα 150 DPI είναι μια καλή μέση λύση ποιότητας. Κατά γενικό κανόνα, όσο περισσότερα είναι τα DPI τόσο καλύτερη ποιότητα εκτύπωσης προσφέρεται.

 

 

Κόστος αγοράς και Αναλώσιμα

Το κόστος αντικατάστασης μελανιών ή toner μπορεί να ξεπερνά το κόστος κτήσης της συσκευής. Ένα θέμα που πρέπει να έχετε κατά νου κατά την επιλογή εκτυπωτή είναι ότι μπορεί να βρείτε ένα πολύ οικονομικό μοντέλο, αλλά να ξοδέψετε ποσό πολλαπλάσιο από το κόστος αγοράς σε μελάνια. Πολλές φορές επενδύοντας παραπάνω μπορεί να έχετε μεγαλύτερο κέρδος σε βάθος χρόνου επειδή τα μοντέλα αυτά θα χρησιμοποιούν και πιο κατάλληλα για τη δουλειά σας αναλώσιμα.

Οι εκτυπωτές ή και τα πολυμηχανήματα μπορούν να επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό μιας επιχείρησης. Ο βασικός λόγος είναι τα μελάνια, που κάποια στιγμή τελειώνουν και που ανάλογα το μοντέλο θα πρέπει να αντικατασταθούν με κασέτες συμβατές με τον εκάστοτε εκτυπωτή. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι πρέπει να θυμάστε κωδικούς, αλλά και πολύ συχνά, σε περίπτωση που ο εκτυπωτής σας δεν χρησιμοποιεί ξεχωριστές κασέτες μελάνης για κάθε χρώμα, χρειάζεται να τα αντικαταστήσετε χωρίς να έχουν τελειώσει όλα. Άρα, εκτός από το χρηματικό κόστος με το οποίο επιβαρύνεστε, ελλοχεύει ο κίνδυνος να μειωθεί κι η παραγωγικότητά σας.

Πριν καταλήξετε σε κάποιο μοντέλο, ελέγξτε το κόστος των μελανιών/toner που δέχεται. Στην περίπτωση των εκτυπωτών inkjet, το ιδανικό θα ήταν να δέχεται επαναγεμιζόμενα μελάνια.

Οι συσκευές που δέχονται ξεχωριστά cartridge ανά χρώμα είναι πιο οικονομική λύση σε ό,τι αφορά στα αναλώσιμα. Με αυτό τον τρόπο θα μπορείτε να αλλάζετε κάθε χρώμα ξεχωριστά, όταν αυτό τελειώνει. Ευτυχώς, εταιρείες όπως η Epson έχουν τη λύση με τους εκτυπωτές τεχνολογίας EcoTank, που σας επιτρέπουν να αναπληρώσετε μόνοι σας το κάθε χρώμα που τελειώνει.

Σε αντίθεση με τους παραδοσιακούς εκτυπωτές που λειτουργούν με φύσιγγες και κασέτες, οι εκτυπωτές τεχνολογίας EcoTank διαθέτουν ειδικά δοχεία αποθήκευσης μελανιών τα οποία γεμίζουν από τα αντίστοιχα φιαλίδια που περιλαμβάνονται μέσα στη συσκευασία.

 

 

Υποστήριξη για ασύρματη σύνδεση

Το να μπορεί κανείς στην εποχή μας να εκτυπώνει από οποιαδήποτε σημείο ασύρματα και από πολλές συσκευές -ακόμα και από smartphones και tablets- αποτελεί πλεονέκτημα και σας γλιτώνει και από την ταλαιπωρία των καλωδίων. Επίσης, είναι πιο εύκολη η ρύθμιση και ο ορισμός μίας συσκευής ως κοινόχρηστης. Όλες σχεδόν οι κατασκευάστριες εταιρείες το υποστηρίζουν σχεδόν σε όλα τα μοντέλα τους, ακόμη και στα πιο οικονομικά.

 

 

Επιπλέον χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε

Κάθε ένα επιπλέον χαρακτηριστικό που προσφέρει μία συσκευή μπορεί να αποτελεί πλεονέκτημα και να αυξήσει την παραγωγικότητά σας. Ασφαλώς, τα επιπλέον χαρακτηριστικά μπορούν να ανεβάσουν το κόστος ενός μηχανήματος.

Πέρα από την υποστήριξη ασύρματης σύνδεσης, κάποια μοντέλα διαθέτουν εύχρηστες οθόνες αφής, Bluetooth υποστήριξη ή ακόμα και αναγνώστη για κάρτες μνήμης (π.χ. SD). Επιπρόσθετα, κάποια μοντέλα προσφέρουν παραπάνω εγγύηση ή πακέτα προσφορών με μελάνια/τόνερ ειδικά για επαγγελματικούς σκοπούς.

 

Συνοδευτικό λογισμικό

Το κομμάτι του λογισμικού δεν περιλαμβάνει μόνο driver (οδηγούς) συσκευής, αλλά και διάφορα άλλα προγράμματα όπως για παράδειγμα μετατροπείς αρχείων, επεξεργαστές εικόνας, OCR software, λογισμικά ελέγχου και συντήρησης. Όσα περισσότερα προσφέρει ένα μηχάνημα τόσο το καλύτερο. Ειδικά για τους επαγγελματίες γραφίστες ή φωτογράφους, υπάρχουν αντίστοιχα προγράμματα επεξεργασίας και αρχειοθέτησης.

Εξίσου χρήσιμα είναι τα apps που μετατρέπουν εύκολα σε pdf format ή επιτρέπουν την ένωση και τροποποίηση αυτών των αρχείων. Ακόμη σε μερικές περιπτώσεις υπάρχει και διαθέσιμο για download και εγκατάσταση app ειδικά για κινητά και φορητές συσκευές (Android ή iOS).

Μπορείς να δεις ακόμη