Spotify HiFi: νέα λειτουργία για όσους επιθυμούν να ακούνε με υψηλότερη πιστότητα

by Aggeliki Tsoukana

 

H Spotify δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερες συστάσεις. Αν ασχολείσαι έστω και λίγο με τη μουσική δεν μπορεί να μην τη γνωρίζεις, αφού αποτελεί την πιο δημοφιλή υπηρεσία streaming μουσικής, με περισσότερους από 340 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλο τον πλανήτη και με ένα μουσικό κατάλογο που ξεπερνάει τα 60 εκατομμύρια κομμάτια. Ακόμα όμως και αν μία υπηρεσία βρίσκεται στην κορυφή της κατηγορίας της, δεν μπορεί να επαναπαύεται στις δάφνες της και οφείλει να εξελίσσεται διαρκώς για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Ένα χαρακτηριστικό που πολλοί χρήστες επιθυμούσαν, αλλά έλειπε από την υπηρεσία, ήταν η δυνατότητα streaming μουσικής χωρίς απώλειες, σε ποιότητα CD. Αυτό ακριβώς το κενό έρχεται να καλύψει η νέα λειτουργία Spotify HiFi που θα γίνει σταδιακά διαθέσιμη μέσα στη χρονιά.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά στη σχετική ανακοίνωση τύπου, η λειτουργία Spotify HiFi θα προσφέρει μουσική σε ποιότητα CD για ακροάσεις χωρίς απώλειες στη συσκευή σου (το smartphone, το tablet, το PC σου) ή σε ηχεία συμβατά με  Spotify Connect. Μάλιστα η εταιρεία βρίσκεται σε συνεργασία με τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηχείων στον κόσμο για να φέρει την υποστήριξη της λειτουργίας Spotify HiFi, σε όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες ηχείων με Spotify Connect.

Σε περίπτωση που δεν σου είναι ξεκάθαρο τι σημαίνει το streaming σε ποιότητα CD, να θυμίσουμε πως οι περισσότερες υπηρεσίες streaming μουσικής χρησιμοποιούν συμπιεσμένα αρχεία, όπως τα γνωστά σε όλους μας MP3, αρχεία που έχουν απώλειες στην πληροφορία της μουσικής που μεταφέρουν. H κάθε υπηρεσία χρησιμοποιεί το δικό της format με διαφορετική ποιότητα ήχου για διαφορετικά bitrates. Ενδεικτικά να αναφέρουμε πως η υπηρεσία Apple Music χρησιμοποιεί αρχεία AAC με μέγιστο bitrate 256kbps, ενώ η Spotify χρησιμοποιεί αρχεία Ogg Vorbis με τρία διαφορετικά bitrates (96kbps, 160kbps και 320Kbps) ανάλογα με το επίπεδο συνδρομής, τις ρυθμίσεις του χρήστη και την πλατφόρμα που χρησιμοποιεί.

Για την ώρα η Spotify δεν έχει κάνει γνωστά τα τεχνικά χαρακτηριστικά της λειτουργίας Spotify HiFi, όμως αν ακολουθήσει το πρότυπο των CD, θα περιμένουμε να κάνει streaming αρχείων 16bit/44,1KHz με bitrate στα 1.411Κbps. Πάντως, υπηρεσίες όπως η Tidal και η Qobuz που δίνουν τη δυνατότητα streaming αρχείων μουσικής υψηλής ανάλυσης, που ξεπερνούν την ποιότητα των CD, προσφέρουν ακόμα υψηλότερα bitrates που φτάνουν έως και τα 9.216Kbps (για αρχεία 24bit/96KHz). Αν πάλι τα νούμερα αυτά δεν σου λένε απολύτως τίποτα, μπορείς να ακούσεις δια στόματος της γνωστής τραγουδίστριας Billie Elish γιατί το streaming μουσικής χωρίς απώλειες είναι σημαντικό.

 

 

Η λειτουργία Spotify HiFi θα γίνει διαθέσιμη μέσα στο έτος σε συγκεκριμένες αγορές (χώρες) και αρχικά θα είναι διαθέσιμη σε χρήστες με Premium συνδρομή που επιθυμούν να αναβαθμίσουν την ποιότητα των ακροάσεών τους, αν και δεν αποκλείεται να τη δούμε και ως ξεχωριστό πακέτο συνδρομής, καθώς οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες χρεώνουν την εν λόγω δυνατότητα. Εσύ θα πλήρωνες παραπάνω για να ακούς τη μουσική σου σε υψηλότερη ποιότητα;

Μπορείς να δεις ακόμη