Στεγνωτήριο ρούχων: Έξι tips για εξοικονόμηση ρεύματος

 

Η εξοικονόμηση χρόνου και η μείωση του κόπου που απαιτείται για τη φροντίδα των ρούχων ήταν πάντοτε δύο πειστικά κίνητρα για να καταργήσει κανείς την απλώστρα και να προτιμήσει ένα στεγνωτήριο. Τα τελευταία χρόνια έχουν προστεθεί και άλλοι λόγοι, εξ’ ίσου σημαντικοί που θα σε πείσουν να συμπεριλάβεις το στεγνωτήριο ρούχων στον οικιακό εξοπλισμό σου.

Η ολοένα μεγαλύτερη επιβάρυνση της ατμόσφαιρας σε ρύπους και αλλεργιογόνα, που «μαγνητίζουν» τα νωπά ρούχα, έχει συνέπεια να μην φτάνουν στη σιδερώστρα σου το ίδιο καθαρά απ’ ό,τι όταν βγήκαν από τον κάδο του πλυντηρίου.

Ακόμη πιο σημαντικός λόγος είναι πως τα περισσότερα σύγχρονα στεγνωτήρια ενσωματώνουν τεχνολογίες που δεν φθείρουν στο παραμικρό τα ρούχα. Καταναλώνουν εντυπωσιακά λιγότερο ρεύμα (έως και 70%) από τα μοντέλα παλιότερης «γενιάς». Μάλιστα, η επιβάρυνσή τους στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού είναι τόσο μικρή, που για έξτρα υγιεινή και ευκολία, πολλά νοικοκυριά χρησιμοποιούν το στεγνωτήριο όλες τις εποχές του χρόνου. Όπως συμβαίνει με όλες τις ηλεκτρικές συσκευές, η ενεργειακή συμπεριφορά του στεγνωτηρίου σου εξαρτάται κυρίως από τις προδιαγραφές του και αποτυπώνεται στην ενεργειακή του κλάση. Ωστόσο, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες χρήσης, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις δυνατότητες εξοικονόμησης που προσφέρει.

 

1. Χρησιμοποίησε υψηλές στροφές στυψίματος στο πλυντήριό σου

Όσο λιγότερη υγρασία έχουν τα νωπά ρούχα πριν μπουν στον κάδο του στεγνωτηρίου, τόσο λιγότερο χρόνο (και ρεύμα) θα χρειαστεί αυτό για να τα στεγνώσει. Επομένως, για να εξοικονομήσεις ενέργεια, φρόντισε να χρησιμοποιήσεις στο στύψιμο στο πλυντήριο τις υψηλότερες δυνατές στροφές, που δεν πρόκειται να φθείρουν τα ρούχα. Αν και πάλι τα ρούχα σού φαίνονται αρκετά νωπά, μπορείς να επιστρατεύσεις στο πλυντήριο τον «κύκλο» έξτρα στυψίματος, πριν μεταφέρεις τη μπουγάδα στο στεγνωτήριο.

 

 

2. Φρόντισε να στεγνώνεις ρούχα από παρόμοια είδη υφασμάτων

Όταν το φορτίο έχει ρούχα με διαφορετικά είδη υφασμάτων απαιτείται περισσότερος χρόνος και ρεύμα για να στεγνώσουν. Αν από την άλλη αν χωρίσεις τα ρούχα σε κατηγορίες, η λειτουργία του στεγνωτηρίου θα επιβαρύνει περισσότερο τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού, στεγνώνοντας κάθε φορά μικρότερες ποσότητες.

Επομένως, όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσεις το πλυντήριο και στη συνέχεια το στεγνωτήριο, το καλύτερο είναι να περιμένεις να μαζευτούν αρκετά άπλυτα της ίδια κατηγορίας, ώστε ξεχωρίζοντάς τα ανάλογα με το είδος του υφάσματος, να έχεις μία αρκετή μεγάλη ποσότητα ομοειδών ρούχων για πλύσιμο και στέγνωμα.

 

3. Πρόσεξε την επιλογή του προγράμματος στεγνώματος

Μπορείς κάθε φορά να επιλέγεις εκείνο το πρόγραμμα που ταιριάζει περισσότερο με τα ρούχα που πρόκειται να στεγνώσεις. Έτσι, θα αποκλείσεις την πιθανότητα όταν τελειώσει ο «κύκλος» η μπουγάδα σου να είναι ακόμη νωπή, και επομένως να χρειάζεται επιπλέον στέγνωμα και κατά συνέπεια, επιπλέον κατανάλωση ρεύματος.

Τα σύγχρονα στεγνωτήρια διαθέτουν αισθητήρες υγρασίας, που εξακριβώνουν την υπόλοιπη υγρασία στο φορτίο των ρούχων και προσαρμόζουν τη διάρκεια του προγράμματος. Έτσι, ανάλογα με την ακρίβεια των αισθητήρων του στεγνωτηρίου σου, σε συνδυασμό με την επιλογή του σωστού κάθε φορά προγράμματος, αυτή η λειτουργία θα συμβάλει στην περαιτέρω εξοικονόμηση ενέργειας.

 

4. Μην αμελείς το καθάρισμα του φίλτρου χνουδιών

Όταν συσσωρεύονται στο φίλτρο χνούδια από τα ρούχα που στεγνώνεις, τότε δυσχεραίνεται η κυκλοφορία ζεστού αέρα στο εσωτερικό του στεγνωτηρίου, με συνέπεια να μειώνεται η απόδοσή του. Έτσι, αυξάνεται η διάρκεια εκτέλεσης των προγραμμάτων και η κατανάλωση ρεύματος.

Επομένως, είναι σημαντικό να είναι πάντοτε καθαρό το φίλτρο, απομακρύνοντας τα χνούδια ακόμη και μετά από κάθε χρήση της συσκευής, αν αυτό προτείνει ο κατασκευαστής της. Υπάρχουν πάντως νεότερα μοντέλα με λειτουργία αυτοκαθαρισμού του φίλτρου.

 

 

5. Ξεχώριζε τα ρούχα

Το στέγνωμα θα έχει επίσης περισσότερη διάρκεια και θα επιφέρει μεγαλύτερη κατανάλωση ρεύματος, αν βάλεις απευθείας στον κάδο τον μπόγο των πλυμένων ρούχων από το πλυντήριο. Αντίθετα, θα πρέπει πρώτα να ξεχωρίσεις κάθε ρούχο από τα υπόλοιπα, τοποθετώντας τα ένα ένα στο στεγνωτήριο.

Επίσης, καλό θα είναι να κλείνεις τα κουμπιά και τα φερμουάρ στα παντελόνια, τα πουκάμισα και τις φούστες. Έτσι, θα είναι μικρότερες οι πιθανότητες να καταλήξει στο εσωτερικό τους κάποιοι μικρότερο ρούχα, και να μην στεγνώσει.

 

6. Έλεγξε τη θέση του στεγνωτηρίου

Αν η συσκευή βρίσκεται σε κάποιον κρύο και υγρό χώρο, ο οποίος δεν αερίζεται επαρκώς, τότε θα λειτουργεί με αυξημένη ενεργειακή κατανάλωση. Επομένως, φρόντισε ώστε το περιβάλλον όπου βρίσκεται το στεγνωτήριο να μην έχει πολύ χαμηλή θερμοκρασία και υψηλή υγρασία, αλλά και να αερίζεται καλά.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη