Συμβουλές για δροσερό και υγιεινό ύπνο

Μήπως ανήκεις σε εκείνους που θεωρούν το air-condition τη μοναδική λύση για ξεκούραστο ύπνο, όταν αρχίσει ο υδράργυρος να παίρνει για τα καλά την ανηφόρα; Σίγουρα δεν είσαι ο μόνος. Το καλοκαίρι το κλιματιστικό «κρατά έξω» από το υπνοδωμάτιο όχι μόνο τους καύσωνες, αλλά και τον θόρυβο που θα μπορούσε να διαταράξει τον ύπνο σου.

Ο άνετος ύπνος εγγυάται ευεξία και καλή διάθεση στο ξεκίνημα κάθε ημέρας, ακόμη κι όταν έξω οι θερμοκρασίες χτυπούν ρεκόρ. Παρακάτω θα βρεις μερικές συμβουλές ώστε να απαλλαχθείς από την ανυπόφορη ζέστη και να δημιουργήσεις τις ιδανικές συνθήκες για αναζωογονητική ξεκούραση.

 

Αέριζε καλά το υπνοδωμάτιο

Αξιοποίησε το γεγονός ότι ο υδράργυρος πέφτει μετά τη δύση του ήλιου, ανοίγοντας παράθυρα και μπαλκονόπορτες για να ανανεώσεις την ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορείς να μειώσεις την εσωτερική θερμοκρασία του δωματίου. Στη συνέχεια το κλιματιστικό θα πετύχει την επιθυμητή δροσιά πιο γρήγορα και με λιγότερη κατανάλωση ενέργειας. Επίσης, θα «φρεσκάρεις» τον αέρα μέσα στον χώρο, για πιο υγιεινή ατμόσφαιρα κατά τη διάρκεια της νύχτας.

 

Ρύθμιζε το κλιματιστικό στη σωστή θερμοκρασία

Αν και σε καμία ώρα της ημέρας δεν πρέπει να ρυθμίζεις το κλιματιστικό σε συνθήκες… πολικού ψύχους, αυτό ισχύει ακόμη περισσότερο τη νύχτα. Οι ειδικοί προτείνουν να μην επιλέγεις ποτέ το καλοκαίρι θερμοκρασίες κάτω από τους 26 βαθμούς Κελσίου. Ειδικά το βράδυ μπορείς να δοκιμάσεις να «ανεβάσεις» ακόμη ψηλότερα τον θερμοστάτη του μηχανήματος, στους 27 ή και τους 28 βαθμούς Κελσίου.

Ο λόγος είναι πως, λόγω της ακινησίας καθώς κοιμάσαι, το σώμα σου έχει ολοένα μικρότερη ανάγκη δροσιάς. Ακόμη κι αν μέσα στη μέρα δεν νιώθεις απόλυτα ικανοποιημένος με τον θερμοστάτη π.χ. στους οι 28 βαθμούς Κελσίου, είναι πολύ πιθανό να διαπιστώσεις πως αυτή η θερμοκρασία είναι υπεραρκετή μέσα στο βράδυ.

 

Αν το μηχάνημα είναι σύγχρονο και διαθέτει νυχτερινή λειτουργία (sleep mode), τότε το μόνο που χρειάζεται είναι να την ενεργοποιείς κάθε βράδυ, ώστε να προσαρμόζεται αυτόματα η θερμοκρασία καθώς θα κοιμάσαι. Χάρις στο sleep mode, ορισμένα μοντέλα αυξάνουν σταδιακά τη θερμοκρασία του χώρου σε αναλογία 1°C την ώρα για τις τρεις πρώτες ώρες, ενώ μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα σβήνουν εντελώς. Σε πολλά επίσης air-condition, με τη νυχτερινή λειτουργία μειώνεται αυτόματα ο θόρυβος της εσωτερικής μονάδας. Επομένως, προσφέρει ένα ακόμη πλεονέκτημα για πιο χορταστικό ύπνο.

 

Φρόντισε να μην εκτίθεσαι απευθείας στον κρύο αέρα

Είναι σημαντικό να αποφεύγονται οι ακραίες θερμοκρασίες στη λειτουργία ψύξης, αφού έτσι περιορίζεται η υγρασία από το υπνοδωμάτιο. Για να μην αντιμετωπίσεις προβλήματα με την ξηρότητα του αέρα, θα πρέπει επίσης να εξασφαλίσεις πως ο κρύος αέρας από το κλιματιστικό δεν «χτυπά» απευθείας στο πρόσωπό σου. Σε αντίθετη περίπτωση, είναι πιθανό να ξυπνάς νιώθοντας ξερό τον λαιμό σου ή με βουλωμένη μύτη.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αρκεί να ρυθμίσεις την κλίση των περσίδων ώστε ο κρύος αέρας να κατευθύνεται όσο το δυνατόν ψηλότερα. Με αυτόν τον τρόπο, όχι μόνο θα αποτρέψεις την όποια παρενέργεια στη μύτη, τον λαιμό ή τα μάτια σου από την ξηρότητα, αλλά θα εξασφαλίσεις και καλύτερη κατανομή της ψύξης στο υπνοδωμάτιο, γιατί ο κρύος αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό, με αποτέλεσμα να κινείται από το ταβάνι προς το πάτωμα.

 

Περιόρισε τις πηγές θερμότητας

Η ανοιχτή τηλεόραση είναι «εχθρός» του ύπνου σου. Εκπέμπει φως, θόρυβο και παράγει θερμότητα στον χώρο. Αν μάλιστα στο υπνοδωμάτιό σου έχεις τηλεόραση πολλών ιντσών, τότε αυτή αυξάνει αισθητά το θερμικό φορτίο που θα πρέπει να αφαιρέσει από τον χώρο το κλιματιστικό. Επομένως, έχεις έναν ακόμη λόγο να την απενεργοποιείς πριν κοιμηθείς.

Το ίδιο ισχύει και για τις πηγές φωτός. Ειδικά αν τα φωτιστικά σου δεν είναι LED, τότε επιβαρύνουν θερμικά ακόμη περισσότερο τον χώρο που κοιμάσαι. Ευτυχώς όμως τους θερινούς μήνες οι μέρες είναι μεγαλύτερες. Μπορείς λοιπόν να επωφεληθείς από το φυσικό φως τις περισσότερες ώρες της ημέρας κι έτσι θα κρατήσεις τα δωμάτια δροσερά. Αξίζει να επενδύσεις σε λάμπες LED που παρέχουν απαλό φωτισμό, ενώ δεν έχουν μεγάλες απώλειες σε θερμότητα.

 

Καθάριζε τακτικά τα φίλτρα του air-condition

Ανεξάρτητα από το μοντέλο που έχεις επιλέξει, είναι βέβαιο πως η εσωτερική του μονάδα διαθέτει ένα ή και περισσότερα φίλτρα, για να συγκρατεί από τον κλιματιζόμενο αέρα τη σκόνη, τα αλλεργιογόνα ή ακόμη και μικροοργανισμούς. Κατά συνέπεια, για να διατηρεί υγιεινή την ατμόσφαιρα, είναι σημαντικό να καθαρίζεις τακτικά τα φίλτρα – στη συχνότητα και με τον τρόπο που συστήνει ο κατασκευαστής στο manual.

Εκτός από την ποιότητα του αέρα που αναπνέεις, ο καθαρισμός των φίλτρων επηρεάζει επίσης την ενεργειακή απόδοση του κλιματιστικού. Ως αποτέλεσμα, αν τα φίλτρα είναι γεμάτα με σκόνη και χνούδια, τότε ένα ποσοστό των ρύπων θα καταλήξει στον συμπυκνωτή, με συνέπεια το air-condition να «καίει» πλέον από 5% έως 15% περισσότερο ρεύμα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη