|  | 

Κουζίνα

Καλοκαιρινά γλυκά από την κατάψυξη

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Σεμιφρέντο, παρφέ και παγωμένα γλυκίσματα από την κατάψυξη με γεύση λεμόνι, φυστικοβούτυρο, τιραμισού και πικραμύγδαλο που δροσίζουν γλυκαίνουν και συναρπάζουν όλη την παρέα.

 

Παγωμένο παρφέ λεμονιού

Η δροσιά και η γλυκόξινη γεύση του λεμονιού απογειώνει στην κυριολεξία αυτό το γλυκό.

Υλικά (για 6 άτομα)

  • Χυμό και ξύσμα από 3 λεμόνια
  • 3 αβγά
  • 130 γρ. ζάχαρη
  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 150 γρ. φρέσκο τυρί κρέμα
  • 3-4 κ.σ. μαρμελάδα λεμόνι

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε τα αβγά, τη ζάχαρη, το ξύσμα και τον χυμό λεμονιού μέσα σε μεταλλικό μπολ και το τοποθετούμε πάνω σε ένα κατσαρολάκι με νερό. Το βάζουμε στη φωτιά και ξεκινάμε να χτυπάμε την κρέμα διαρκώς με αβγοδάρτη για δέκα λεπτά περίπου μέχρι να δέσει. Στη συνέχεια την περνάμε από σήτα και αφήνουμε να κρυώσει.
  2. Αφρατεύουμε το τυρί κρέμα με σύρμα. Χτυπάμε με μίξερ χειρός την κρέμα γάλακτος σε σαντιγί και την ενσωματώνουμε μαζί με το τυρί κρέμα στην κρύα κρέμα του λεμονιού.
  3. Ντύνουμε μια μικρή μακρόστενη ή στρογγυλή φόρμα με σελοφάν και αφού κάνουμε στη βάση της φόρμας ένα λεπτό στρώμα με μαρμελάδα λεμόνι, αδειάζουμε μέσα το μείγμα. Αφήνουμε τη φόρμα στην κατάψυξη να παγώσει καλά το γλυκό.
  4. Πριν σερβίρουμε το αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε την πλαστική μεμβράνη. Διακοσμούμε με έξτρα ξύσμα λεμονιού. Κόβουμε φέτες και σερβίρουμε.

 

Παγωμένος κορμός με μπισκότα και φιστίκια Αιγίνης

Ένα ιδιαίτερο γλυκό που θα ενθουσιάσει όσους αγαπούν τη γεύση του πικραμύγδαλου.

 

Υλικά για μια μακρόστενη φόρμα του κέικ

  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 1 φλιτζάνι ζαχαρούχο γάλα
  • 2 φλιτζάνια μπισκοτάκια amaretti έτοιμα του εμπορίου, σπασμένα σε κομμάτια
  • 150 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψίχα ανάλατη
  • 2 καψουλάκια βανιλίνη
  • 1 σφηνάκι λικέρ amaretto ή μερικές σταγόνες εσάνς πικραμύγδαλο

 

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150οC και καβουρντίζουμε την ψίχα των φιστικιών για 15 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν και τα σπάμε σε χοντρά κομμάτια.
  2. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με τη βανιλίνη και το ζαχαρούχο γάλα στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει αφράτο και σφιχτό σαν σαντιγί. Θα χρειαστεί 10 λεπτά περίπου. Προς το τέλος προσθέτουμε το λικέρ ή την εσάνς πικραμύγδαλου.
  3. Προσθέτουμε τα περισσότερα φιστίκια, τα περισσότερα μπισκοτάκια amaretti και ανακατεύουμε απαλά με σπάτουλα.
  4. Ντύνουμε με πλαστική μεμβράνη μια φόρμα μακρόστενη του κέικ, αφήνοντας να εξέχει τριγύρω. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα σκεπάζουμε και αφήνουμε το γλυκό στην κατάψυξη.
  5. Όταν παγώσει το ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και αφαιρούμε τη μεμβράνη. Διακοσμούμε με τα υπόλοιπα σπασμένα amaretti και φιστίκια πριν σερβίρουμε το γλυκό κόβοντας σε φέτες.

 

Τούρτα τιραμισού σεμιφρέντο με σοκολάτα

Η οικεία γεύση του τιραμισού εδώ συνδυάζεται με σοκολάτα και σερβίρεται στην πιο δροσερή εκδοχή του.

Υλικά (για 10 άτομα)

  • 500 γρ. τυρί mascarpone
  • 250 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 2 αβγά
  • 180 γρ. ζάχαρη
  • 4 κ.σ. γλυκό κρασί ή κονιάκ
  • 75 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί

 

Για τη βάση του γλυκού και το σερβίρισμα

  • 250 γρ. μπισκότα τριμμένα
  • 100 γρ. βούτυρο λιωμένο
  • 50 γρ. κουβερτούρα ψιλοκομμένη και λιωμένη σε μπεν μαρί
  • Κακάο σε σκόνη

 

Εκτέλεση

  1. Ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με τη ζάχαρη και 50 γρ. νερό μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει 120οC.
  2. Χτυπάμε τα αβγά στην κουζινομηχανή να αφρατέψουν και ρίχνουμε το σιρόπι σε μορφή κορδονιού, συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να τριπλασιαστεί σε όγκο, να ασπρίσει και να κρυώσει το μείγμα.
  3. Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να πήξει ελαφρώς. Ρίχνουμε και το μασκαρπόνε συνεχίζοντας το χτύπημα μέχρι να αφρατέψει και να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προς το τέλος προσθέτουμε το γλυκό κρασί ή το κονιάκ.
  4. Χωρίζουμε το μείγμα στη μέση περίπου. Στο μισό ανακατεύουμε μέσα τη λιωμένη σοκολάτα και αφήνουμε τα δυο μείγματα στο ψυγείο μέχρι να τα χρειαστούμε.
  5. Καλύπτουμε μια μακρόστενη φόρμα ή στρογγυλή των 24εκ. με δύο φύλλα σελοφάν, τοποθετώντας τα σταυρωτά. Ρίχνουμε το άσπρο μείγμα μέσα και αφήνουμε τη φόρμα στο ψυγείο για μιάμιση ώρα.
  6. Βγάζουμε τη φόρμα από το ψυγείο και ρίχνουμε από πάνω το σοκολατένιο μείγμα και αφήνουμε ξανά τη φόρμα στην κατάψυξη.
  7. Ετοιμάζουμε ένα μείγμα ανακατεύοντας το τριμμένο μπισκότο με το βούτυρο και τη λιωμένη κουβερτούρα. Βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο και στρώνουμε από πάνω ομοιόμορφα το μείγμα του μπισκότου. Ξαναβάζουμε τη φόρμα στην κατάψυξη.
  8. Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βγάζουμε το γλυκό από το ψυγείο. Το ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα και αφαιρούμε το σελοφάν. Πασπαλίζουμε με κακάο ρίχνοντας το από σουρωτήρι και σερβίρουμε κόβοντας σε φέτες.

 

Παρφέ φιστικοβούτυρο με καραμελωμένα φιστίκια

Το τέλειο επιδόρπιο για να κλείσει ένα πλούσιο δείπνο.

Υλικά για 10 άτομα

  • 600 ml κρέμα γάλακτος
  • 3 ασπράδια αβγών
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 50 γρ. γλυκόζη
  • 50 ml νερό
  • 100 γρ. φιστικοβούτυρο
  • 1 σφηνάκι κονιάκ
  • 10 μαλακά cookies του εμπορίου

 

Για τα καραμελωμένα αμύγδαλα

  • 1 φλιτζάνι φιστίκι αράπικο
  • 150 γρ. ζάχαρη
  • 40 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Για τα καραμελωμένα φιστίκια: Ντύνουμε με χαρτί ψησίματος ένα ρηχό ταψί. Βάζουμε τη ζάχαρη σε αντικολλητικό τηγάνι πάνω σε μέτρια φωτιά, τη βρέχουμε με 2 κουταλιές νερό και περιμένουμε να λιώσει και να πάρει απαλό χρυσαφί χρώμα, κουνώντας το τηγάνι ενδιάμεσα.
  2. Προσθέτουμε τα φιστίκια και τα ανακατεύουμε με την καραμέλα να σκεπαστούν παντού και εκτός φωτιάς ενσωματώνουμε το βούτυρο ανακατεύοντας πολύ καλά. Αναποδογυρίζουμε όλο το μείγμα στο ταψί με το χαρτί. Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς και στη συνέχεια τα ψιλοκόβουμε σε επιφάνεια κοπής.
  3. Για το παρφέ: Βάζουμε τη ζάχαρη με τη γλυκόζη και το νερό σε κατσαρολάκι πάνω σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλυθούν τα υλικά στο νερό και από τη στιγμή που θα πάρει βράση το σιρόπι, βράζουμε δύο λεπτά ακόμη. Αν έχουμε θερμόμετρο η θερμοκρασία πρέπει να φτάσει 120ο
  4. Στο μεταξύ έχουμε ρίξει τα ασπράδια στο μίξερ και τα χτυπάμε σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα. Όταν η μαρέγκα ξεκινήσει να σχηματίζει κορυφές και είναι έτοιμο το σιρόπι, το τραβάμε από τη φωτιά και το ρίχνουμε με συνεχή ροή κορδονιού στη μαρέγκα με το μίξερ πάντα σε λειτουργία. Συνεχίζουμε το χτύπημα για 5 λεπτά ακόμη μέχρι η μαρέγκα να κρυώσει και να σφίξει σαν σαντιγί.
  5. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος στη δυνατή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να γίνει σαντιγί. Το τελευταίο λεπτό του χτυπήματος προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο διαλυμένο στο κονιάκ.
  6. Ρίχνουμε τη σαντιγί στη μαρέγκα, προσθέτουμε τα μισά καραμελωμένα φιστίκια και κάνουμε ένα καλό ανακάτεμα μέχρι να γίνει ομοιογενές μείγμα.
  7. Μεταφέρουμε σε κατάλληλο σκεύος ντυμένο με πλαστική μεμβράνη, σκεπάζουμε και αφήνουμε το παρφέ στην κατάψυξη για 3 ώρες. Το ξαναβγάζουμε από την κατάψυξη και στρώνουμε από πάνω τα cookies, πιέζοντας ελαφρά. Αφήνουμε το παρφέ στην κατάψυξη ξανά μέχρι να παγώσει καλά.
  8. Πριν σερβίρουμε, αφήνουμε το παρφέ εκτός κατάψυξης για 10 λεπτά, κόβουμε με σε φέτες και σερβίρουμε.

 

Δείτε ακόμη