Συμβουλές και Εργαλεία για έναν καταπράσινο κήπο

by Zikou Stella

Καλοκαίρι σημαίνει ξεγνοιασιά, ατελείωτες βόλτες σε δρόμους και σε παραλίες, γλυκές βραδιές με φίλους στην βεράντα ή στον κήπο του σπιτιού σου, έντονες στιγμές, γεμάτες αναμνήσεις! Καλοκαίρι όμως σημαίνει και καυτές ημέρες που θέλουν προσοχή και δροσιστικά διαλείμματα.

Είναι γνωστό ότι ο κήπος ενός σπιτιού αποτελεί πηγή δροσιάς και πνοή οξυγόνου, μια όαση μέσα στο κατακαλόκαιρο, ακόμα και όταν οι θερμοκρασίες είναι ακραίες.

Εάν είσαι από τους τυχερούς που διαμένεις σε κατοικία με κήπο και γκαζόν, τότε έχεις ήδη φροντίσει να  διοργανώσεις δροσερές βραδιές για τους φίλους σου, γεμάτες κέφι και ανεμελιά.

Η εικόνα του κήπου σου θα πρέπει να αποπνέει φροντίδα και καθαριότητα καθώς εάν είναι εγκαταλελειμμένος τότε μάλλον θα είναι αφιλόξενος.

Και φυσικά, πέραν των δέντρων, η πρώτη εικόνα ενός κήπου είναι το γκαζόν. Εκεί είναι που πρέπει να εστιάσεις, φροντίζοντας να είναι καθαρό, απαλλαγμένο όσο το δυνατόν από ζιζάνια και μικροοργανισμούς, και φυσικά καλοδιατηρημένο και καλοκουρεμένο.

 

 

Γεωπόνοι και ειδικοί συστήνουν ιδιαίτερα για το καλοκαίρι το κούρεμα να γίνεται περίπου τρεις φορές τον μήνα, κάθε 10 ημέρες, καθώς το γκαζόν αναπτύσσεται με πιο αργό ρυθμό συγκριτικά με την άνοιξη. Βέβαια αυτό εξαρτάται και από το ύψος που έχει η πρασινάδα. Υπό κανονικές συνθήκες πρέπει να κουρεύεις το 1/3 από το ύψος του αλλά εάν το θες πιο χαμηλό, τότε πρέπει να επιστρατεύσεις ξανά τη μηχανή του γκαζόν, έπειτα από μερικές μέρες. Αυτό διότι το γκαζόν μπορεί να υποστεί “σοκ” σε περίπτωση απότομου κουρέματος, με απρόβλεπτες συνέπειες.

 

Πρέπει επιπλέον να έχεις κατά νου τους εξής κανόνες:

 

-Δεν κουρεύεις ποτέ μετά το πότισμα, διότι το γκαζόν είναι εξαιρετικά ευαίσθητο. Αντίστοιχα, αποφεύγεις το κούρεμα τις καυτές μέρες του καλοκαιριού και όταν υπάρχει πολλή ηλιοφάνεια καθώς είναι εξίσου ευάλωτο.

-Δεν κάνεις υπερβολές. Πρέπει να αφήνεις το μήκος του γκαζόν να είναι τουλάχιστον 3 cm. Γενικά, πρέπει να αποφεύγεις το απότομο κούρεμα, αφήνοντας πάντα -κατ’ ελάχιστο – πάνω από το μισό μήκος γκαζόν κάθε φορά.

 

-Προκειμένου να αποφύγεις προβλήματα ή τυχόν βλάβες στην μηχανή του γκαζόν, η πρασινάδα θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο απαλλαγμένη από σκουπίδια, φύλλα και πέτρες. Παράλληλα, πριν ξεκινήσεις να τη χρησιμοποιείς, θα πρέπει να την έχεις καθαρίσει σωστά, απομακρύνοντας παλαιότερα υπολείμματα.

 

-Όταν τελειώσεις, οφείλεις να βρέξεις λίγο το γκαζόν, για να το αναζωογονήσεις.

 

Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, ήρθε η ώρα να ενημερωθείς για τα κατάλληλα μηχανήματα και εξαρτήματα που χρειάζεσαι για ένα τέλειο αποτέλεσμα.

 

 

Καταρχήν πρέπει να μάθεις τους τύπους χλοοκοπτικών μηχανών και να διαλέξεις ποια σου ταιριάζει καλύτερα. Ανάλογα με τον τρόπο λειτουργίας τους χωρίζονται σε μηχανές ρεύματος, επαναφορτιζόμενες, βενζινοκίνητες και μπαταρίας. Οι πιο δημοφιλείς πλέον είναι οι ρεύματος και οι επαναφορτιζόμενες, οι μεν έχουν απεριόριστη λειτουργία ωστόσο πρέπει να υπάρχει διαρκής παροχή ρεύματος με τη χρήση μπαλαντέζας, οι δε είναι πιο εύκολες, σχετικά αθόρυβες και ευέλικτες, χωρίς ωστόσο να παρέχουν διαρκή λειτουργία. Από την άλλη, οι βενζινοκίνητες έχουν αυξημένη ισχύ και αυτονομία, είναι όμως συνήθως πιο βαριές και δυσκίνητες, και συχνά αρκετά θορυβώδεις. Τέλος οι μηχανές μπαταρίας μπορούν να παρέχουν μεγάλους χρόνους λειτουργίας, γρήγορη φόρτιση και είναι πιο φιλικές προς το περιβάλλον. Μία έξτρα κατηγορία αφορά τα χειροκίνητα χλοοκοπτικά μηχανήματα, που αφορούν εξαιρετικά μικρές εκτάσεις γκαζόν σε έναν κήπο, τα οποία έχουν πολύ μικρές απαιτήσεις όσον αφορά τη συντήρησή τους.

 

Το πλάτος κοπής και η ισχύς του κινητήρα καθορίζουν τις δυνατότητες μιας χλοοκοπτικής μηχανής. Σε γενικές γραμμές πάντως, έχε κατά νου ότι μηχανές 1000 W – 1400 W ενδείκνυνται για χρήση σε εκτάσεις από 50 τ.μ. έως 300 τ.μ. και 1600 W – 2000 W για εκτάσεις 300 τ.μ. έως 500 τ.μ.

 

Στις ηλεκτρικές χλοοκοπτικές μηχανές (ή επαναφορτιζόμενες), η ισχύς δηλώνεται με Watt, που ξεκινούν από πολύ χαμηλά, στα 400 Watt και μιλάμε και μηχανές για μικρές εκτάσεις και μπορεί να φτάσουν τα 2000 και πλέον Watt, που στην περίπτωση αυτή μιλάμε για πανίσχυρους κινητήρες.

Η ισχύς των βενζινοκίνητων μηχανών υπολογίζεται συνήθως σε ίππους κι έτσι όσο ανεβαίνει η ιπποδύναμη τόσο πιο ισχυρός είναι ο κινητήρας.

Το ύψος κοπής είναι ένα άλλο καθοριστικό στοιχείο για να επιλέξεις μια συσκευή γκαζόν, ανάλογα με το είδος και την ποικιλία του χλοοτάπητα. Υπάρχουν μηχανές που διαθέτουν τέσσερις, πέντε ή και επτά σκάλες, ανάλογα με το πόσο κοντό ή πόσο μακρύ θέλεις να είναι το γκαζόν.

 

 

Αναφορικά με την έκταση του κήπου σου, έχεις τις εξής επιλογές:

 

Μηχανές μικρής κοπής και σχετικά χαμηλής ισχύος για πολύ μικρές εκτάσεις, όπως η οικονομική αλλά εξαιρετικά αποδοτική Bosch ART 30 Ρεύματος που χαρίζουν ευελιξία κινήσεων στον χρήστη.

Μηχανές με ισχύ έως 1.400 Watt για εκτάσεις έως 300 τ.μ. Ένα εξαιρετικά αποδοτικό χλοοκοπτικό είναι το βενζινοκίνητο Fieldmann FZR 4008-79B που είναι αυτοκινούμενο, με τετράχρονο κινητήρα 79.8 cc. Διαθέτει σύστημα κοπής πλάτους 40 εκατοστών ρυθμιζόμενου ύψους σε 7 επίπεδα, αναδιπλούμενη λαβή για εύκολη αποθήκευση και κάδο συλλογής 45 λίτρων.

Μηχανές με ισχύ από 1600 έως και 2000 και πλέον Watt για εκτάσεις από 300 τ.μ. και πάνω και έως 500 τ.μ. Η Castelgarden XC 48S είναι μια χλοοκοπτική μηχανή 2.200W που είναι εξοπλισμένη με κινητήρα STIGA ST 140, πλάτος κοπής 46 cm και υφασμάτινη τσάντα συλλέκτη 60 λίτρων. Διαθέτει 6 πιθανά ύψη κοπής, κεντρικά ρυθμιζόμενα, μεταξύ 22 και 65 mm.

Για μεγαλύτερες εκτάσεις υπάρχουν άλλες λύσεις, πιο επαγγελματικές, όπως τα τρακτέρ.

Για ένα τέλειο “φινίρισμα” μέχρι τις άκρες μπορείς επίσης να εξοπλιστείς με ψαλίδι χλόης. Με το Bosch Isio Set έχεις εξαιρετικά αποτελέσματα. Διαθέτει εργονομικό σχεδιασμό και παραδίδεται με μια αντιολισθητική λαβή δύο πλευρών για μέγιστη άνεση. Το καινοτόμο σύστημα «Multi-Click» καθιστά την αλλαγή των εξαρτημάτων μια πολύ απλή διαδικασία.

Εάν θέλεις αυτό το καλοκαίρι να είναι γεμάτο αναμνήσεις με όμορφα events στον κήπο του σπιτιού σου, παρέα με αγαπημένα σου πρόσωπα, φρόντισέ τον και δημιούργησε το ιδανικό περιβάλλον για εσένα και τους φίλους σου.

 

Για περισσότερες πληροφορίες και συμβουλές, ενημερώσου από τους ειδικούς στο κοντινότερο κατάστημα του Κωτσόβολου ή περιηγήσου στην ιστοσελίδα kotsovolos.gr

Μπορείς να δεις ακόμη