Σύνδεσε το smartphone στην τηλεόραση

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Ένα από τα πλεονεκτήματα που έφερε η επανάσταση των “smart” συσκευών είναι πως το smartphone και το tablet σου μπορεί να σου χαρίσει αμέτρητες ώρες ψυχαγωγίας, παίζοντας videogame ή παρακολουθώντας βίντεο και ταινίες. Από την άλλη, όμως, η απόλαυση που σου προσφέρει με τη μικρή οθόνη του το τηλέφωνο ή το tablet δεν μπορεί να συγκριθεί με το να βλέπεις την καταιγιστική δράση της ταινίας και του παιχνιδιού να εκτυλίσσεται στις πολύ περισσότερες ίντσες της τηλεόρασής σου.

Ευτυχώς, μπορείς πλέον να αξιοποιήσεις πολλούς τρόπους για να προβάλεις περιεχόμενο από το κινητό σου, στη μεγάλη οθόνη της TV σου.

 

Ασύρματη σύνδεση

Μπορείς να αξιοποιήσεις τον “κατοπτρισμό” (mirroring). Μια λειτουργία για να προβάλλεις ασύρματα την οθόνη της “έξυπνης” συσκευής σου στην τηλεόραση. Την ίδια λειτουργία μπορείς επίσης να χρησιμοποιήσεις για να αναπαράγεις και μουσική από το smartphone ή το tablet, στα ηχεία της τηλεόρασης ή ακόμη τη soundbar που έχεις συνδέσει σε αυτήν.

 

 

Ενσύρματη σύνδεση

Εναλλακτικά, μπορείς να συνδέσεις ενσύρματα το smartphone ή το tablet σου μέσω HDMI. Η ενσύρματη σύνδεση εγγυάται τη μεταφορά δεδομένων χωρίς καθυστερήσεις, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα σου επιτρέπει να φορτίζεις παράλληλα την “έξυπνη” συσκευή σου. Ωστόσο, μόνο αν χρησιμοποιήσεις ένα καλώδιο αρκετών μέτρων, δε θα χρειαστεί να αφήσεις το smartphone ή το tablet σου στο τραπεζάκι της τηλεόρασης και επομένως να αποχωριστείς τη συντροφιά του όταν χαλαρώνεις στον καναπέ.

 

Τα κατάλληλα αξεσουάρ και λειτουργίες

Όποια λύση κι αν διαλέξεις, θα βρεις κάθε είδους gadget και αξεσουάρ για να την υλοποιήσεις. Μάλιστα, αν η τηλεόρασή σου είναι πρόσφατο μοντέλο, τότε είναι πολύ πιθανό να ενσωματώνει τεχνολογίες ενσύρματης και ασύρματης σύνδεσης, απλοποιώντας τα πράγματα.

Για να λειτουργήσει οποιαδήποτε λύση σύνδεσης smartphone ή tablet, το προτιμότερο είναι η τηλεόραση να διαθέτει τουλάχιστον μία θύρα HDMI. Εφόσον πρόκειται για σύγχρονο μοντέλο τηλεόρασης, τότε σίγουρα έχει να σου προσφέρει ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

Έτσι, για παράδειγμα, ενδεχομένως να έχει μία θύρα HDMI που να υποστηρίζει την τεχνολογία MHL (Mobile High-Definition Link). Αυτό θα σου φανεί χρήσιμο στην περίπτωση που έχεις κάποιο smartphone επίσης συμβατό με το MHL, αφού για τη σύνδεση θα χρειαστείς μόνο το ανάλογο καλώδιο.

Με αυτό τον τρόπο θα μεταφέρεις την οθόνη του στην τηλεόραση, ενώ παράλληλα θα μπορείς να το χειριστείς από απόσταση χρησιμοποιώντας το τηλεκοντρόλ της τηλεόρασης. Παράλληλα, μέσω της ενσύρματης σύνδεσης θα φορτίζεται το κινητό σου.

Όσον αφορά στην ασύρματη σύνδεση, μπορείς να ελέγξεις αν η τηλεόρασή σου υποστηρίζει το Miracast, μία τεχνολογία για τον “κατοπτρισμό” του smartphone ή του tablet σου χωρίς τη χρήση καλωδίων. Το μόνο που χρειάζεται είναι να υποστηρίζει το Miracast και η “έξυπνη” συσκευή σου, κάτι που ισχύει για τα περισσότερα μοντέλα με Android 4.2 ή οποιαδήποτε νεότερη έκδοση του λειτουργικού της Google, όπως και συσκευές με Windows 10 και Windows 11.  Σε αυτή την περίπτωση, για το mirroring απλώς χρειάζεται να κάνεις τις κατάλληλες ρυθμίσεις στην TV και στο smartphone ή το tablet σου.

 

 

Συσκευές για media streaming

Από το 2013, όταν η Google κυκλοφόρησε το πρώτο Chromecast, η “οικογένεια” των συγκεκριμένων γκάτζετ έχει ξεχωρίσει για την ευκολία στη χρήση και την ευελιξία. Με το Chromecast Ultra να φέρνει στο ασύρματο βίντεο τη συμβατότητα και με περιεχόμενο υπερηψηλής ανάλυσης 4K.

Οι συσκευές της Google υποστηρίζονται από εφαρμογές για iOS και Android συσκευές που αυξάνονται ολοένα περισσότερο, ενώ σε γενικές γραμμές η ασύρματη μετάδοση δεδομένων γίνεται χωρίς καθυστερήσεις, με συνέπεια π.χ. να μην υπάρχουν “σπασίματα” κατά την προβολή ταινιών.

Σε αντίθεση με το Miracast, η λειτουργία των Chromecast απαιτεί την ύπαρξη Wi-Fi. Όταν αρχίσει το streaming, θα μπορείς να χρησιμοποιήσεις ελεύθερα την “έξυπνη” συσκευή σου, για οποιαδήποτε άλλη λειτουργία. Ένα ακόμη πλεονέκτημα είναι πως θα μπορείς να μεταφέρεις ασύρματα περιεχόμενο και από PC ή Mac, αν χρησιμοποιήσεις το browser Chrome της Google.

Για τους χρήστες που χρησιμοποιούν το οικοσύστημα της Apple, το Apple TV αποτελεί ιδανική λύση για mirroring στην τηλεόραση του περιεχόμενου που έχεις αποθηκευμένο στο iPhone ή το iPad σου. Ο λόγος είναι πως το set-top box της εν λόγω εταιρείας υποστηρίζει το Airplay. Μια τεχνολογία ασύρματης μετάδοσης που έχει αναπτύξει η εταιρεία και χρησιμοποιούν αποκλειστικά οι “έξυπνες” συσκευές της.

Μάλιστα, το λειτουργικό τους σύστημα iOS είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να είναι πανεύκολη η χρήση του Airplay και επομένως η επικοινωνία με το Apple TV. Γεγονός που κάνει το set-top box βασική επιλογή όσων διαθέτουν smartphone ή tablet της Apple.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: smartphone, tablet, τηλεόραση, chromecast, HDMI.

Μπορείς να δεις ακόμη