Συσκευές που δεν χρειάζονται φόρτιση!

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η Επιστήμη και η Τεχνολογία εξελίσσονται και προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, ενώ δεν σταματούν να μας εκπλήσσουν με τις καινοτομίες και τις ευκολίες τους!

Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια γίνεται όλο και πιο διαδεδομένη η τεχνολογία ασύρματης φόρτισης συσκευών κυρίως σε κινητά και ασύρματα τηλέφωνα. Μάλιστα, η Xiaomi είναι ο πρωτοπόρος στον τομέα και πιθανότατα στα επόμενα χρόνια αυτό θα είναι το στάνταρ για κινητά και τάμπλετ.

Όμως, δεν θα ήταν ακόμα πιο εντυπωσιακό, αλλά και οικολογικά ενδιαφέρον, το να μην χρειάζονται κάποιες ηλεκτρονικές συσκευές καθόλου φόρτιση (από το δίκτυο ρεύματος); Σαφώς και ναι, ενώ ήδη υπάρχουν τέτοιες λύσεις! Για δες μερικές που μπορεί να σε ενδιαφέρουν, ώστε να μάθεις και για τις τελευταίες εξελίξεις στον χώρο!

 

Τηλεκοντρόλ

Η Samsung καινοτομεί σε αυτόν τον τομέα και συγκεκριμένα οι τηλεοράσεις της εδώ και καιρό υποστηρίζουν Eco Remote χειριστήρια με πολύ χαμηλή κατανάλωση, χωρίς αποσπώμενες AAA μπαταρίες και είναι φιλικά προς το περιβάλλον. Τα συγκεκριμένα, φορτίζουν από το φως (το φυσικό του ήλιου, αλλά και το τεχνητό από τις λάμπες ή άλλες οικοσκευές, όπως είναι και η τηλεόραση) με τη βοήθεια ενός ειδικού πάνελ.

Πλέον, η Samsung το πήγε ένα βήμα παραπέρα προσθέτοντας ένα νέο χαρακτηριστικό που δεν κάνει το φως απαραίτητο ή μοναδική πηγή φόρτισης. Για την ακρίβεια μέσω της τεχνολογίας RF Harvest θα είναι δυνατή η συλλογή ενέργειας από ραδιοκύματα, όπως του Wi-Fi router, που κάθε σπίτι διαθέτει σήμερα!

Να σημειωθεί ότι, ο δρομολογητής μπορεί (για την ώρα) να αξιοποιηθεί για φόρτιση μόνο σε τέτοιες συσκευές που από τη φύση τους καταναλώνουν ελάχιστη ενέργεια.

 

 

Φορητά ηχεία

Τα εξωτερικά φορητά ηχεία είναι δημοφιλέστατες και χρηστικές συσκευές που όλο μικραίνουν σε μέγεθος και βελτιώνονται στην κατανάλωση ενέργειας. Έτσι, στην CES 2022 με ενδιαφέρον παρακολουθήσαμε το αποτέλεσμα της συνεργασίας της Mayht με την Exeger. Η τελευταία έχει αναπτύξει ένα υλικό το οποίο μπορεί να μετατρέψει το φυσικό ή τεχνητό φως σε ρεύμα. Από την άλλη, η Mayht ανέπτυξε μία τεχνολογία (με το όνομα Heartmotion), η οποία επιτρέπει τη δημιουργία ηχείων με έως και 10 φορές μικρότερο όγκο και μάλιστα χωρίς να θυσιάζεται η ποιότητα του ήχου ή η ποιότητα του μπάσου. Δηλαδή, μιλάμε για ηχεία που πλέον χρειάζονται πολύ λιγότερη ενέργεια λειτουργίας…

Και έτσι, έχουμε το πρώτο ηχείο που δεν θα χρειαστεί να βάλεις στην πρίζα ή στη USB θύρα να φορτίσει! Φαντάσου, λοιπόν, πόσο πρακτικό είναι να το έχεις μαζί σου σε εξωτερικούς χώρους ή σε κάποια εκδρομή.

 

 

Έξυπνα Θερμόμετρα

Τα έξυπνα, δηλαδή τα ηλεκτρονικά και χωρίς υδράργυρο θερμόμετρα, υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια. Όμως, πλέον μία εταιρεία η Baracoda τα εξέλιξε, παρουσιάζοντας το πρώτο έξυπνο θερμόμετρο που συνδέεται σε κινητό ή τάμπλετ, ενώ ταυτόχρονα δεν χρειάζεται μπαταρία!

Το όνομα του είναι BCool και ενεργοποιείται αφού το κουνήσεις μερικές φορές πάνω κάτω. Στη συνέχεια απλά το τοποθετείς κοντά στο μέτωπό σου και η θερμοκρασία εμφανίζεται στην οθόνη. Φυσικά, το app καταγράφει τα δεδομένα, υποστηρίζει προφίλ και άλλες χρηστικές λειτουργίες. Να σημειωθεί ότι θερμόμετρο, πέρα του ότι δεν χρειάζεται μπαταρία (και θα είναι πάντα έτοιμο για χρήση), είναι αδιάβροχο και εύκολο να καθαριστεί.

Τέλος, πέρα από τα προηγούμενα σύγχρονα παραδείγματα, όλο και περισσότερες συσκευές δεν θα χρειάζονται φόρτιση με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μη λησμονείς, ότι τα ηλεκτρονικά συνεχώς γίνονται μικρότερα και πιο αποτελεσματικά στη διαχείριση της ενέργειας που απαιτείται για τη λειτουργία τους. Άρα, στο μέλλον όλο και περισσότερες συσκευές πάσης φύσεως θα είναι σε αυτή την κατηγορία και ανάμεσα σε πολλά θετικά θα βοηθήσουν και στην προστασία του περιβάλλοντος.

Μπορείς να δεις ακόμη