3 νόστιμοι και ιδιαίτεροι τρόποι για τις πατάτες

by Ioanna Tsoutsia

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Οι πατάτες μας δίνουν απίστευτα πολλές δυνατότητες μαγειρέματος. Οι ακόλουθοι είναι τρεις ιδιαίτερα νόστιμοι τρόποι να σερβίρετε την πατάτα σαν ορεκτικό ή συνοδευτικό ψητών κρεάτων και πουλερικών.

 

 

Πατάτες ακορντεόν

Ψητές πατάτες φούρνου σε σχήμα ακορντεόν που κρύβουν στις πτυχές τους μπέικον και τυρί. Θα ξετρελάνουν μικρούς και μεγάλους!

 

Υλικά

  • 8 πατάτες ίδιου μεγέθους όσο γίνεται με λεπτή φλούδα
  • 8 φέτες μπέικον λεπτές (προαιρετικά) σε κομματάκια
  • 1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
  • 100 γρ. τυρί λεπτοτριμμένο (γραβιέρα, μοτσαρέλα, γκούντα κλπ)
  • 1 ποτήρι ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών
  • 70 γρ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Πλένουμε, τρίβουμε και σκουπίζουμε καλά τις πατάτες. Αν χρειάζεται, κόβουμε μια μικρή φετούλα από κάτω για να στέκονται πιο σταθερά.
  2. Με κοφτερό μαχαίρι τις κόβουμε κάθετα σε λεπτές παράλληλες φέτες χωρίς να φτάσουμε μέχρι κάτω. Για μεγαλύτερη ευκολία τις τοποθετούμε μία μία ανάμεσα από τα χερούλια δύο ξύλινων κουτάλων, ώστε καθώς θα κατεβάζουμε το μαχαίρι οι κουτάλες να το σταματάνε και να μην φτάνει να τις κόβει ως κάτω. Μετά το κόψιμο, όταν θα ανοίγουμε τις πατάτες και θα μοιάζουν με ακορντεόν, τις αλατοπιπερώνουμε μέσα έξω.
  3. Λιώνουμε το σκόρδο μαζί με το ελαιόλαδο στο μπλεντεράκι. Με αυτό το σκορδόλαδο λαδώνουμε με πινέλο τον πάτο ενός ταψιού και τις πατάτες μέσα έξω. Τις τοποθετούμε στο ταψάκι και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 190°C.
  4. Κόβουμε το μπέικον σε κομματάκια και τα τοποθετούμε ανάμεσα από τις εγκοπές της πατάτας. Βάζουμε τον ζωμό να πάρει βράση και περιχύνουμε τις πατάτες στο ταψί.
  5. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το ταψί και ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς οι πατάτες.
  6. Τις βγάζουμε από τον φούρνο, πασπαλίζουμε ανάμεσα στις εγκοπές με το τριμμένο τυρί και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 40 λεπτά ακόμα (χωρίς αλουμινόχαρτο) μέχρι να ροδίσουν και να λιώσει το τυρί.
  7. Τις σερβίρουμε ζεστές πασπαλίζοντας με ψιλοκομμένο μαϊντανό ή θυμάρι.

 

 

Πατάτες ντισέζ (duchesse)

Duchesse στα γαλλικά θα πει δούκισσα. Οι πατάτες της δούκισσας λοιπόν είναι μια πολύ εκλεπτυσμένη εκδοχή της ψητής πατάτας η οποία πρώτα γίνεται πουρές, στη συνέχεια αναμιγνύεται με αυγό και βούτυρο, κόβεται σε σχήμα ροζέτας και στο τέλος ψήνεται στον φούρνο να πάρει χρώμα! Είναι ένα ιδιαίτερα κομψό και γευστικό συνοδευτικό!

 

Υλικά

  • 1 κιλό πατάτες
  • 2 κρόκους αυγών
  • 75 γρ. βούτυρο φρέσκο
  • 1 αυγό ελαφρά χτυπημένο, για επάλειψη
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τις πατάτες, τις κόβουμε στα τέσσερα και τις βράζουμε σε άφθονο αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
  2. Στραγγίζουμε τις πατάτες, τις βάζουμε σε ταψάκι και τις περνάμε από τον ζεστό φούρνο για 6-7 λεπτά να στεγνώσουν. Ύστερα τις πολτοποιούμε με την πρέσα ή τις περνάμε από τον μύλο των λαχανικών.
  3. Προσθέτουμε στον ζεστό πουρέ το βούτυρο, τους κρόκους των αυγών, πιπέρι φρεσκοτριμμένο και ανακατεύουμε ζωηρά να γίνει το μείγμα μας λείο και βελούδινο.
  4. Το μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής στο οποίο έχουμε προσαρμόσει μύτη με μεγάλο, οδοντωτό άνοιγμα και κόβουμε ροζέτες, φωλιές ή άλλα σχήματα της επιλογής μας πάνω σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
  5. Με ένα πινέλο αλείφουμε την επιφάνειά τους με ελαφρά χτυπημένο αυγό και τις ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν.
  6. Τις σερβίρουμε ζεστές ή χλιαρές σαν συνοδεία ψητών κρεατικών και πουλερικών.

 

Πατάτες ντοφίν

Οι πατάτες dauphine είναι μια μορφή αφράτης πατατοκροκέτας που θυμίζει αλμυρό λουκουμά που γίνεται από μείγμα για πατάτες ντισέζ ανακατεμένο με ζύμη για σου και τυρί.

 

Υλικά

 

Για τη ζύμη ντυσές

  • ½ κιλό πατάτες
  • 1 κρόκο αυγού
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο λιωμένο
  • αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

Για τη ζύμη των σου

  • 125 γρ. νερό
  • 55 γρ. βούτυρο
  • ½ κουτ. γλυκού αλάτι
  • ½ κουτ. γλυκού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 70 γρ. αλεύρι
  • 2 αυγά
  • 50 γρ. γραβιέρα τριμμένη
  • λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο
  • αραβοσιτέλαιο για το τηγάνισμα

 

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε, κόβουμε στη μέση και βράζουμε τις πατάτες σε αλατισμένο νερό. Τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με την πρέσα. Τις ανακατεύουμε με το βούτυρο και τον κρόκο του αυγού.
  2. Φτιάχνουμε τη ζύμη των σου: Βάζουμε σε κατσαρόλα το νερό, το βούτυρο και το μοσχοκάρυδο. Μόλις πάρει βράση, ρίχνουμε όλο μαζί το αλεύρι και ανακατεύουμε ζωηρά να γίνει μια συμπαγής ζύμη.
  3. Όταν το μείγμα αρχίσει να ξεκολλάει από τα τοιχώματα της κατσαρόλας σβήνουμε τη φωτιά και αρχίζουμε να προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα. Μόλις ενσωματώσουμε το ένα αυγό, προσθέσουμε το επόμενο.
  4. Ανακατεύουμε τη ζύμη των σου και το τριμμένο τυρί στο μείγμα πατάτας. Ζεσταίνουμε σε κατσαρολάκι αρκετό λάδι. Όταν κάψει καλά, ξεκινάμε και παίρνουμε με δύο κουτάλια μείγμα και δημιουργούμε κροκέτες τις οποίες ρίχνουμε λίγες λίγες στο καυτό λάδι.
  5. Τηγανίζουμε τις κροκέτες μέχρι να ροδίσουν και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις μεταφέρουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  6. Τις σερβίρουμε ζεστές σε πιατέλα.

 

Είσαι στην Κύπρο; Δες τις συσκευές που σε ενδιαφέρουν εδώ: φούρνος, ταψί, μπλέντερ, κατσαρόλα.

 

Μπορείς να δεις ακόμη