Σύνδεσε το σύστημα ήχου με το οικιακό ασύρματο δίκτυο

by K-Admin 1

 

Ο πιο γρήγορος κι εύκολος τρόπος για να αυξήσεις τη χρηστικότητα ενός συστήματος οικιακού ήχου -είτε πρόκειται για σύστημα Hi-Fi είτε για πλήρες σύστημα οικιακού κινηματογράφου– είναι να το συνδέσεις στο οικιακό σου ασύρματο δίκτυο. Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις για να το πετύχεις αυτό. Μπορείς είτε να αναβαθμίσεις τις υπάρχουσες συσκευές σου για να μπορούν να συνδεθούν με ασύρματο οικιακό δίκτυο Wi-Fi, είτε να επιλέξεις ένα πιο σύγχρονο σύστημα ήχου (με ενσωματωμένο Wi-Fi) που μπορεί ν’ αναβαθμίσει συνολικά την οπτικοακουστική εμπειρία σου.

Στον παρακάτω σύντομο οδηγό θα βρεις όλες τις επιλογές που έχεις στη διάθεσή σου για εύκολη και ποιοτική ασύρματη ροή ήχου σ’ όλο το σπίτι, είτε πρόκειται για αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος ήχου είτε για εντελώς νέες επιλογές αγοράς.

 

 

Αναβάθμισε το σύστημα ήχου σου με media streamer

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, για να αναπαράγεις μουσική μέσω Internet στο σπίτι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσεις ένα φορητό υπολογιστή ή να παίξεις το αγαπημένο σου τραγούδι από το YouTube απευθείας από τα μικρά ηχεία του smartphone σου. Τώρα με τη «δύναμη» του ασύρματου οικιακού σου δικτύου και τη κατάλληλη συσκευή home cinema που μπορεί να συνδεθεί μ’ αυτό, μπορείς εύκολα να stream-άρεις τη μουσική σου. Εάν είσαι ικανοποιημένος με το τρέχον σύστημά σου, αλλά δεν έχεις δυνατότητα για ασύρματη σύνδεση Wi-Fi για να μπορείς να μεταδίδεις ασύρματα τα πολυμέσα σου, παρακάτω θα βρεις μερικές εναλλακτικές λύσεις που πρέπει να λάβεις υπόψη.

 

 

Wi-Fi Music Receiver

Η πιο εύκολη λύση για να προσθέσεις ασύρματη συνδεσιμότητα Wi-Fi σ’ ένα υπάρχον σύστημα ήχου είναι η χρήση ενός μικρού και ισχυρού music receiver όπως είναι, για παράδειγμα, το Chromecast Audio της Google. Αυτές οι συσκευές παρέχουν όλα όσα χρειάζεσαι για να μετατρέψεις το υπάρχον οικιακό σου σύστημα ήχου σ’ ένα ασύρματο media streamer. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να τη συνδέσεις σε μια διαθέσιμη θύρα auxiliary (AUX).

Ανάλογα με τη συσκευή που θα χρησιμοποιήσεις για τη ροή περιεχομένου και το τρέχον σύστημα ήχου που υπάρχει στο χώρο σου (π.χ. εάν θέλεις να συνδέσεις το παλιό δικάναλο ενισχυτή με το οικιακό σου δίκτυο), μία συσκευή music receiver μπορεί να καλύψει απόλυτα τις ανάγκες σου.

 

 

Google Chromecast

Εάν θέλεις να stream-άρεις ήχο και εικόνα στο σύστημα οικιακού κινηματογράφου που έχεις στο σαλόνι σου, η καλύτερη επιλογή είναι το Google Chromecast. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα του Google Chromecast είναι ότι μπορείς να ελέγξεις το περιεχόμενο μέσω φωνής χρησιμοποιώντας το Google Home. Επιπλέον, με την παραπάνω «σύνθεση» θα μπορείς να παίξεις μουσική ασύρματα και σε συσκευές με ενσωματωμένο το Google Assistant, όπως π.χ. η σειρά ηχείων LG ThinQ, ή άλλες συσκευές ήχου με Chromecast σ’ όλο το σπίτι.

 

Apple TV

Εκτός από το Chromecast, που είναι ελαφρώς πιο φιλικό προς τις συσκευές Android, υπάρχει λύση και για όσους χρησιμοποιούν συσκευές Apple. Ο λόγος, φυσικά, για το Apple TV. Σε αντίθεση με το Chromecast Audio ή άλλα Wi-Fi music receivers, η πρόταση της Apple μπορεί να συνδεθεί με τον ενισχυτή σου μέσω HDMI. Μόλις συνδεθεί, μπορείς να μεταδόσεις εύκολα και γρήγορα περιεχόμενο από τη συσκευή σου μέσω AirPlay.

 

Smart TV και gaming κονσόλες (PS4, Xbox One)

Πριν εξετάσεις την αγορά ενός νέου συστήματος ήχου για να παίξεις μουσική μέσω του ασύρματου δικτύου σου, μπορείς επίσης να ελέγξεις τις δυνατότητες της τηλεόρασής σου. Πολλές σύγχρονες smart TVs διαθέτουν εφαρμογές που σου επιτρέπουν να μεταδώσεις μουσική από υπηρεσίες όπως το Spotify ή ακόμα και το YouTube μέσω της τηλεόρασής σου στα ηχεία σου. Πρόκειται για μια τέλεια λύση για περιστασιακή χρήση. Για μεγαλύτερη διευκόλυνση στην επιλογή των λιστών αναπαραγωγής, μπορείς να χρησιμοποιήσεις το smartphone σου ως τηλεκοντρόλ για τις εν λόγω εφαρμογές.

Επιπλέον, αν διαθέτεις PlayStation 4 ή Xbox One, μπορείς να αξιοποιήσεις την κονσόλα σου για πρόσβαση στις προτιμώμενες εφαρμογές μουσικής όπως τα Spotify, Soundcloud και Pandora, συνδέοντάς την στον ενισχυτή του home cinema σου.

 

 

Επιλέγοντας καινούριο σύστημα ήχου με συνδεσιμότητα Wi-Fi

Εάν αναζητάς ένα καινούριο σύστημα για ασύρματη αναπαραγωγή ήχου μέσω Wi-Fi, τότε σου συστήνουμε να εξετάσεις τις παρακάτω προτάσεις.

 

 

Συστήματα Multiroom Audio

Όταν το ζητούμενο είναι η «σύνθεση» ενός συστήματος ήχου που θα σου επιτρέπει να μοιράζεσαι τη μουσική σου σ’ ολόκληρο το σπίτι χωρίς την ακαταστασία των καλωδίων, τότε θα χρειαστείς μία συσκευή multiroom audio. Η πλειοψηφία των συστημάτων ήχου multiroom χρησιμοποιεί συνδεσιμότητα Wi-Fi. Ορισμένες συσκευές συνδέονται απευθείας στο τοπικό ασύρματο δίκτυο, ενώ άλλες δημιουργούν τη δική τους υποδομή Wi-Fi επιτρέποντας στα ηχεία να επικοινωνούν μεταξύ τους. Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα των συσκευών multiroom audio είναι ότι μπορείς να τα επεκτείνεις προσθέτοντας περισσότερα ασύρματα ηχεία. Μπορείς, για παράδειγμα, να ξεκινήσεις μ’ ένα βασικό σύστημα και δύο ηχεία και στη συνέχεια να προσθέσεις ακόμη περισσότερα συμβατά ηχεία στο υπάρχον σύστημά σου.

Υπάρχουν προτάσεις, όπως το Sony CMTSX7 Micro Hi-Fi ή το Pioneer X-HM76B Black Micro HI-FI, που συνδυάζουν διάφορα πρότυπα ασύρματης σύνδεσης (Wi-Fi, Bluetooth, Google Cast κ.ά.) για να μπορείς να «στέλνεις» μουσική σ’ ολόκληρο το σπίτι ή να επιλέγεις διαφορετικό τραγούδι/playlist για κάθε δωμάτιο. Επιπλέον, έχεις τη δυνατότητα να τα διαχειρίζεσαι μέσω smartphone ή tablet «κατεβάζοντας» απλά το αντίστοιχο mobile app.

Μπορείς επίσης να μεταδώσεις μουσική από υπηρεσίες όπως Apple Music, Spotify κ.ά., να αναπαράγεις τη δική σου μουσική από μια συσκευή NAS ή έναν υπολογιστή ή ακόμα και να μεταδόσεις ήχο απευθείας από το smartphone ή το tablet σου.

Πέρα από τις επιλογές μόνο για μετάδοση ήχου μέσω Wi-Fi, υπάρχουν επίσης πιο ολοκληρωμένες λύσεις οικιακού κινηματογράφου με ασύρματες δυνατότητες. Το LG SK8 Soundbar, για παράδειγμα, μπορεί να ενισχύσει τον ήχο της τηλεόρασής σου ενώ παράλληλα ενσωματώνει Chromecast για να λειτουργεί και ως ασύρματο media streamer. Για μια πιο ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία, υπάρχουν συστήματα όπως το Sony BDVE4100 Set Home Cinema, που παρέχουν ακόμη περισσότερες δυνατότητες.

 

Ενισχυτές με ενσωματωμένο Wi-Fi

 

 

Για όσους θέλουν απλά να στήσουν ένα σύστημα surround, υπάρχουν ενισχυτές που έρχονται με δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης στο οικιακό δίκτυο Wi-Fi. Υπάρχουν πολλές προτάσεις από δημοφιλείς μάρκες στο χώρο των ενισχυτών AV, όπως Marantz, Onkyo, Pioneer, Sony κ.ά., που ενσωματώνουν ασύρματη τεχνολογία Wi-Fi για να μεταδίδεις τις αγαπημένες σου playlist ασύρματα από τον υπολογιστή, το smartphone ή άλλες συσκευές.

Όλα τα σύγχρονα συστήματα ήχου με ασύρματη συνδεσιμότητα διαθέτουν εύκολες διαδικασίες ρύθμισης μέσω εφαρμογών που σου επιτρέπουν να τα προσθέσεις εύκολα στο δίκτυό σου χωρίς την ταλαιπωρία του να πρέπει να πληκτρολογείς κωδικούς πρόσβασης.

Τέλος, θα πρέπει να έχεις κατά νου ότι, για να μπορείς ν’ απολαμβάνεις ασύρματη ροή μουσικής μέσω του οικιακού σου δικτύου Wi-Fi, το router σου θα πρέπει να είναι ικανό να ανταπεξέλθει σε κάθε σενάριο χρήσης. Κι αυτό γιατί το streaming καταναλώνει μεγάλο μέρος του bandwidth. Σε διαφορετική περίπτωση δε θα είναι και τόσο ομαλή η αναπαραγωγή μουσικής ή η χρήση του διαδικτύου από άλλους χρήστες στο σπίτι. Συνεπώς, ίσως χρειαστεί να εξετάσεις την αγορά ενός αξιόπιστου router. Σε περίπτωση που πρέπει να επεκτείνεις το υπάρχον δίκτυό σου τότε θα χρειαστείς ένα (ή παραπάνω) powerline WLAN set ή ένα WiFi Extender για να επεκτείνεις την ασύρματη κάλυψη και να βελτιώσεις την ισχύ του σήματος του ασύρματου δικτύου σου.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη