Φτιάχνουμε απίθανα σπιτικά κρουτόν

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Γιατί δίνουμε χρήματα να αγοράσουμε έτοιμα του εμπορίου, ενώ μπορούμε να φτιάξουμε εύκολα, με μηδενικό κόστος από τα περισσεύματα του ψωμιού και των αρτοσκευασμάτων τα πιο νόστιμα σπιτικά κρουτόν;

 

Με ψωμί πάσης φύσεως

 

 

Αν μας περισσέψει ψωμί, είτε το φτιάξαμε μόνοι, είτε το αγοράσαμε έτοιμο (μπορεί να είναι ακόμη και του τοστ) το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να το κόψουμε πρώτα σε φέτες και μετά σε κυβάκια, να τα απλώσουμε σ’ ένα ταψί, να τα ραντίσουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο και να τα ανακατέψουμε καλά. Τα ψήνουμε σε υψηλή θερμοκρασία στο φούρνο για μερικά λεπτά μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Αν θέλουμε να τους δώσουμε έξτρα γεύση μπορούμε να προσθέσουμε μαζί με το ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο σε σκόνη, ρίγανη, πάπρικα ή όποιο άλλο μπαχαρικό και βότανο προτιμάμε, ακόμα και λίγο τριμμένο κεφαλοτύρι. Η διαδικασία αυτή διαρκεί συνολικά γύρω στα 15-20 λεπτά και τα ψημένα κρουτόν αφού κρυώσουν τα φυλάμε σε σακούλα, πορσελάνινο, ή μεταλλικό σκεύος αποθήκευσης. Τα προσθέτουμε στις σαλάτες, τις σούπες και στα μεζεδάκια μας, ενώ γίνονται η καλύτερη συντροφιά στα φοντί τυριών και στις ποικιλίες με τυριά κι αλλαντικά.

 

 

Με κουλούρι Θεσσαλονίκης

 

 

Θα μπορούσαμε να τα συμπεριλάβουμε στα κρουτόν από ψωμί, αλλά στην πραγματικότητα τα κρουτόν από κουλούρι Θεσσαλονίκης είναι μια κατηγορία από μόνα τους, κι αυτό γιατί είναι πολύ ξεχωριστά στη γεύση τους.

Αν μας περισσέψει λοιπόν κουλούρι, φροντίζουμε να συμβεί αγοράζοντας 2 κουλούρια παραπάνω την επόμενη φορά που θα μπούμε σε φούρνο, τα κόβουμε με κοφτερό μαχαίρι σε ροδελίτσες, ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο κι ανακατεύουμε καλά πριν τις ψήσουμε απλωμένες σε ταψί σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Με αυτή τη συνταγή για κρουτόν μπορούμε να φτιάξουμε την πιο νόστιμη σαλάτα. Απλά ανακατεύουμε τα κρουτόν με ντοματίνια κομμένα στη μέση, προσθέτουμε λίγο χοντρό αλάτι, 2 κουταλιές κατίκι Δομοκού, έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και φυλλαράκια φρέσκου βασιλικού ή ρίγανης. Μπορούμε επίσης να τα απολαύσουμε ιδανικά με γιαούρτι, λίγο ελαιόλαδο και φρέσκο δυόσμο, ιδανικό σνακ για το σπίτι αλλά και το γραφείο.

 

 

Με αραβικές, τορτίγιες και πίτες για σουβλάκι

 

 

Σε περίπτωση που έχουμε ανοιχτή συσκευασία με αραβικές πίτες, τορτίγιες ή πίτες για σουβλάκι, κι έχουμε χρησιμοποιήσει μερικές αλλά οι υπόλοιπες μας έχουν μείνει στο ψυγείο μπορούμε εύκολα να τις μετατρέψουμε σε νόστιμα κρουτόν.

Κόβουμε τις πίτες με κοφτερό μαχαίρι ή με ψαλίδι κουζίνας σε τριγωνάκια, λωρίδες, καρεδάκια ή σε όποιο άλλο σχήμα προτιμάμε κι αφού τις ραντίσουμε με λίγο ελαιόλαδο τις απλώνουμε σε ταψάκι και τις ψήνουμε σε δυνατό φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινήσουν.

Αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς πριν τις σερβίρουμε, πριν τις μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος ή τις αποθηκεύσουμε σε σακούλα. Δεν υπάρχει καλύτερη συντροφιά για κάθε ντιπ. Συνοδεύει ιδανικά το γουακαμόλε, το χούμους κι όλων των ειδών τις σαλάτες.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη