|  |  | 

Κουζίνα ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Εύκολο μενού για του Αγίου Βαλεντίνου

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


 

Την ημέρα των ερωτευμένων ετοιμάζουμε μενού για δύο. Εύκολο, ελαφρύ, χρωματιστό και γρήγορο γιατί ως γνωστό ο έρωτας περνάει από το στομάχι!

 

Σαλάτα με ρόκα, παντζάρια, πορτοκάλι, κουκουνάρι και παρμεζάνα

Υλικά

  • 1 ματσάκι ρόκα
  • 1 πορτοκάλι
  • 2 βολβούς παντζάρι βρασμένο (μπορείς να βρείς κι έτοιμα συσκευασμένα)
  • 3 κ.σ. κουκουνάρι
  • 2 κ.σ. χυμό πορτοκάλι
  • Ξύσμα από μισό πορτοκάλι
  • 1 φλιτζάνι του καφέ ελαιόλαδο
  • 1 κ.σ. ξίδι μπαλσαμικό
  • 1 κ.σ. γιαούρτι
  • Αλάτι
  • Φλούδες παρμεζάνας

 

Εκτέλεση

  1. Παίρνουμε το ξύσμα από το πορτοκάλι, φιλετάρουμε το μισό κι από το υπόλοιπο παίρνουμε το χυμό. Εναλλακτικά, το χωρίζουμε σε φέτες και μετά το κόβουμε σε κυβάκια.
  2. Κόβουμε το παντζάρι σε κυβάκια, το αλατίζουμε και το μαρινάρουμε με το ξύσμα και το χυμό πορτοκαλιού, το μπαλσαμικό ξίδι και λίγο ελαιόλαδο.
  3. Σοτάρουμε τους κουκουναρόσπορους σε αντικολλητικό τηγάνι και τους αφήνουμε στην άκρη.
  4. Για το σερβίρισμα στραγγίζουμε τα παντζάρια από τη μαρινάδα και προσθέτουμε στη μαρινάδα το υπόλοιπο ελαιόλαδο και το γιαούρτι. Χτυπάμε μέσα σ’ ένα βαζάκι με καπάκι για να κάνουμε μια ωραία βινεγκρέτ.
  5. Βάζουμε σε σαλατιέρα τα φυλλαράκια της ρόκας και μοιράζουμε από πάνω τα κυβάκια του πορτοκαλιού και του παντζαριού. Διακοσμούμε με κουκουνάρι και φλούδες παρμεζάνας. Προσθέτουμε τη βινεγκρέτ λίγο πριν σερβίρουμε.

 

 

Ζυμαρικά με πέστο, αβοκάντο και γαρίδες

Υλικά

  • 300γρ. λινγκουίνι ή άλλο ζυμαρικό της αρεσκείας μας
  • Αλάτι

Για το πέστο

  • 2 σκελίδες σκόρδο ελαφρώς ζεματισμένες
  • 40γρ. βασιλικό φρέσκο, μόνο τα φύλλα
  • 50ml ελαιόλαδο
  • 2 λάιμ χυμό και ξύσμα
  • 2 αβοκάντο ώριμα καθαρισμένα σε κυβάκια
  • 3 κ.σ. αμύγδαλα ασπρισμένα
  • αλάτι, πιπέρι

 

Για τις γαρίδες

  • 500γρ. γαρίδες ξεφλουδισμένες από κεφάλι και κέλυφος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζάνι του καφέ λευκό κρασί

 

Για το σερβίρισμα

  • λίγα φύλλα βασιλικού
  • λίγες φλούδες παρμεζάνας

 

Εκτέλεση

  1. Για το πέστο βάζουμε στον πολυκοφτη τις ζεματισμένες σκελίδες του σκόρδου, το βασιλικό, το ελαιόλαδο, το χυμό λάιμ, αλάτι, πιπέρι και τα πολτοποιούμε.
  2. Προσθέτουμε το αβοκάντο, το ξύσμα των λάιμ, τα αμύγδαλα και πολτοποιούμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το πέστο. Κρατάμε 4 κουταλιές πέστο στην άκρη για τις γαρίδες.
  3. Βράζουμε τα ζυμαρικά σε αλατισμένο νερό, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου. Σουρώνουμε το λινγκουίνι και το ανακατεύουμε με 1 φλιτζάνι από το πέστο που ετοιμάσαμε. Κρατάμε το υπόλοιπο σε μπολ στο ψυγείο.
  4. Βάζουμε στη φωτιά το τηγάνι να κάψει καλά, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και μετά τις γαρίδες. Σοτάρουμε μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες, σβήνουμε με το κρασί και μετά από λίγο ανακατεύουμε μέσα το πέστο.
  5. Κατεβάζουμε το τηγάνι από τη φωτιά κι αναμειγνύουμε τις γαρίδες με τα ζυμαρικά. Για το σερβίρισμα βάζουμε σε πιάτα τα ζυμαρικά και πασπαλίζουμε με φρέσκα φύλλα βασιλικού και λίγες φλούδες παρμεζάνας.

 

Μους σοκολάτας με φράουλες

Υλικά για 4-5 άτομα

  • 200γρ. κουβερτούρα σπασμένη σε κομματάκια
  • 350ml κρέμα γάλακτος
  • 2 κ.σ. λικέρ φουντούκι, ή ουίσκι ή μαύρο ρούμι ή λικέρ καφέ

Για το σερβίρισμα

  • Λίγο ξύσμα σοκολάτας
  • Φράουλες ή άλλο κόκκινο φρούτο της επιλογής μας

 

Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σ’ ένα μπολ τη σοκολάτα.
  2. Σ' 'ενα μπρίκι ρίχνουμε 150ml από την κρέμα γάλακτος μέχρι να πάρει βράση.
  3. Περιχύνουμε με την καυτή κρέμα τη σοκολάτα στο μπολ και μετά από λίγο ανακατεύουμε για να λιώσει και να ομογενοποιηθούν τα δυο υλικά. Ανακατεύουμε μέσα και το ποτό της επιλογής μας κι αφήνουμε να κρυώσει λίγο το μείγμα της σοκολάτας.
  4. Στο μεταξύ χτυπάμε τα υπόλοιπα 200ml της κρέμας γάλακτος σε σαντιγί.
  5. Ανακατεύουμε τη σαντιγί στο μείγμα της σοκολάτας και μοιράζουμε τη μους σε μπολ. Τα αφήνουμε στο ψυγείο να πήξει η μους που σ' αυτή τη φάση είναι αραιή.
  6. Σερβίρουμε με φράουλες και λίγο ξύσμα σοκολάτας.

 

 

Δείτε ακόμη