Τα εργαλεία που χρειάζεσαι για DYI κατασκευές και μερεμέτια στον κήπο σου

by Zikou Stella

Ο χειμώνας τελειώνει και οι προετοιμασίες για να υποδεχτούμε την άνοιξη ξεκινάνε από έξω προς τα μέσα. Αυτό σημαίνει ότι έρχεται σιγά σιγά η στιγμή να διευθετήσεις πράγματα όπως είναι ο κήπος αλλά και το μπαλκόνι σου. Από την αλλαγή μιας λάμπας μέχρι μικροεπισκευές, δεν υπάρχει κάτι που να μην θέλει τον μάστορά του, δηλαδή εσένα!

Μη σε αγχώνει ο χρόνος και ο κόπος που μπορεί να δαπανήσεις. Γιατί με τα κατάλληλα εργαλεία όλα γίνονται ξεκούραστα και διασκεδαστικά. Βρες, παρακάτω, όλα όσα πρέπει να έχεις στην εργαλειοθήκη σου.

 

 

Τα απαραίτητα «αξεσουάρ»

Για να μπορέσεις να σφίξεις τις βίδες που έχουν λασκάρει από καρέκλες, παγκάκια και τραπεζάκια, να συναρμολογήσεις κάποιο έπιπλο κήπου, να διορθώσεις μία βρύση που στάζει ή να διακοσμήσεις τον κήπο και το μπαλκόνι, θα χρειαστείς ορισμένα βασικά εργαλεία.

Βίδωσε, συναρμολόγησε με ένα κατσαβίδι μπαταρίας

Ξεκίνησε από το κατσαβίδι μπαταρίας. Περιλαμβάνει διάφορα είδη αλλά και μεγέθη κατσαβιδιών ανάλογα με τις εργασίες που θέλεις να κάνεις, ενώ η μαγνητική υποδοχή σού επιτρέπει να κάνεις πιο εύκολα τη δουλειά σου. Τα εναλλάξιμα άκρα προσφέρουν ευελιξία στην εναλλαγή κατσαβιδιών.

 

Κάθε είδους τρύπημα σε ξύλο, μέταλλο και μπετόν

Εδώ θα χρειαστείς σίγουρα ένα κρουστικό δράπανο, το οποίο είναι πολύ ισχυρό για τρύπημα με ή χωρίς κρούση σε ξύλο, μέταλλο και μπετόν, καλέμισμα πλακιδίων, σκάψιμο τοιχοποιίας και βίδωμα. Για πιο «ελαφριές» εργασίες τρυπήματος, ίσως σου αρκεί ένα δραπανοκατσάβιδο μπαταρίας.

Πάντα ένα σφυρί στην εργαλειοθήκη σου

Το αμέσως επόμενο χρήσιμο εργαλείο είναι το σφυρί. Πάντα χρειάζεται να κρεμάσεις ένα κάδρο ή να καρφώσεις μια καρέκλα. Χρησιμοποιείται σε τοίχους ή ξύλα αλλά και για διάφορες άλλες εργασίες. Ιδανικά, το σφυρί θα πρέπει να είναι ελαφρύ και συμπαγές με ξύλινη ή πλαστική λαβή. Θα ήταν χρήσιμο αν επέλεγες να είναι από τη μια μεριά διχαλωτό για να μπορείς και να ξεκαρφώνεις.

Πένσα και μυτοτσίμπιδο

Επίσης, η πένσα είναι ιδανική για πολλαπλές χρήσεις. Υπάρχει η κλασική πένσα, το μυτοτσίμπιδο και η πένσα του υδραυλικού. Εσύ δεν χρειάζεται να τις έχεις όλες. Μια κλασική αρκεί. Συνδύασέ τη με έναν κάβουρα. Το εργαλείο αυτό ανήκει στην κατηγορία των πενσών και χρησιμοποιεί μία ρυθμιζόμενη βίδα που αυξομειώνει το μέγεθος του ανοίγματός του. Είναι το απαραίτητο εκείνο εργαλείο που έχουν οι υδραυλικοί για να σφίγγουν σωλήνες και παξιμάδια. Όπως καταλαβαίνεις είναι πολύ χρήσιμο. Βάλε επίσης ένα μέτρο, έναν φακό, μια μονωτική ταινία, ένα πιστόλι σιλικόνης, μερικές βίδες και καρφιά, ένα αλφάδι και ένα κοπίδι, και το βασικό σετ εργαλείων είναι έτοιμο.

 

Το πολυεργαλείο που χρειάζεσαι

Ένα πολυεργαλείο θα είναι μια εξαιρετική προσθήκη στη συλλογή σου. Με ένα μόνο εργαλείο θα μπορείς να πραγματοποιήσεις μια πληθώρα εργασιών όπως σκάλισμα, χάραξη, τρίψιμο, γυάλισμα, και πολλά άλλα. Έρχεται σε μια πρακτική κασετίνα μεταφοράς, και περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα. Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να εφαρμόσεις το κατάλληλο αξεσουάρ. Ανάλογα με τις ανάγκες σου, υπάρχουν πολυεργαλεία που συμπεριλαμβάνουν έως και πάνω από 120 εξαρτήματα, ανεβάζοντας κατακόρυφα τον αριθμό εργασιών που μπορείς να κάνεις στο σπίτι με ένα μόνο εργαλείο.

 

Απελευθέρωσε τη δημιουργικότητά σου με ένα πιστόλι θερμοκόλλησης

Όταν έρχεται η στιγμή να βάλεις μπροστά τη δημιουργικότητά σου, σίγουρα θα χρειαστείς ένα πιστόλι θερμοκόλλησης όπως είναι η σειρά Bosch Gluey. Για να φτιάξεις χειροτεχνίες με τα αγαπημένα σου θέματα για τον κήπο ή το μπαλκόνι. Δημιούργησε το δικό σου θέμα χρησιμοποιώντας την έγχρωμη κόλα γκλίτερ και δώσε χρώμα ανανέωσης στον χώρο. Αξιοποίησε τα χρωματιστά φυσίγγια θερμοκόλλας και στόλισε τον κήπο και το μπαλκόνι με χειροποίητα φαναράκια για ρομαντικές βραδιές, ή φτιάξε μοναδικά εφέ κόλλας στα έπιπλα και ανανέωσέ τα με μοναδικό τρόπο.

Ο συμπαγής και άνετος σχεδιασμός του Gluey καθιστούν την κόλληση διασκέδαση. Το εργονομικό σχήμα προσφέρει επίσης ένα πρόσθετο επίπεδο άνεσης και μια ευχάριστη λαβή κατά την εργασία. Όταν κολλάς, συνδέεις ή επιδιορθώνεις αντικείμενα γρήγορα, η κόλλα στυλό προσφέρει αυτονομία χωρίς καλώδιο με φιλικές προς το περιβάλλον επαναφορτιζόμενες μπαταρίες AA.

 

 

Για να τα έχεις όλα νοικοκυρεμένα

Κάθε σπίτι πρέπει να διαθέτει τουλάχιστον έναν χώρο αφιερωμένο σε κάποια βασικά εργαλεία για επισκευές. Ο απλούστερος τρόπος να συμμαζέψεις τα εργαλεία σου είναι να χρησιμοποιήσεις μια φορητή εργαλειοθήκη ή μια τσάντα εργαλείων. Είναι αρκετά βολικές γιατί έχουν έτοιμες θέσεις για τα βασικά εργαλεία, όπως για σφυρί και μερικά κατσαβίδια, θέσεις για βίδες και ανταλλακτικές μύτες, για πολυκατσαβίδια ή για τρυπάνια. Εάν δεν έχεις πολύ μεγάλο αριθμό εργαλείων, μια εργαλειοθήκη για τα μικρά πράγματα και μια τσάντα για τα μεγαλύτερα εξαρτήματα είναι ικανά να σε καλύψουν πλήρως. Αυτά μπορούν να αποθηκευτούν σχεδόν οπουδήποτε, κάτω από το κρεβάτι, σε μια ντουλάπα ή στο πατάρι.

 

Μερικές «γρήγορες» ιδέες για DIY κατασκευές

Τώρα που έχεις τα κατάλληλα εργαλεία και αξεσουάρ, μπορείς να τα αξιοποιήσεις φτιάχνοντας εύκολα κατασκευές DIY που θα σου εξοικονομήσουν χρήματα και θα ανανεώσουν τη διακόσμηση του σπιτιού σου. Για παράδειγμα, αν έχεις ξυλάκια στρογγυλά κι ένα πιστόλι σιλικόνης μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις για να δημιουργήσεις μοναδικές κατασκευές για μικρούς και μεγάλους. Ένα δοχείο για τα λουλούδια σου, μια φρουτιέρα ή ένα DIY φωτιστικό για το μπαλκόνι. Μπορείς, επίσης, να αξιοποιήσεις παλιά αντικείμενα, όπως παλιές κορνίζες, δοχεία, ή κρεμάστρες, για να φτιάξεις τα δικά σου διακοσμητικά.

 

Μπορείς να δεις ακόμη