Τα κορυφαία tips για το στέγνωμα των ρούχων

by Zikou Stella

Μήπως έχεις κι εσύ βιώσει τον πανικό της τελευταίας στιγμής όταν, μια ώρα πριν από το ραντεβού σου, ανακαλύπτεις ότι το αγαπημένο σου πουκάμισο είναι ακόμα υγρό, παρότι έχει ήδη περάσει μια ολόκληρη μέρα στην απλώστρα; Και ποιος δεν έχει εκπλαγεί όταν ανοίγοντας το στεγνωτήριο βρίσκει το αγαπημένο του μάλλινο πουλόβερ να μοιάζει με κάτι που θα μπορούσε να φορέσει μόνο η Barbie; Αυτά συμβαίνουν θα πεις, ωστόσο άνετα θα μπορούσες και να τα αποφύγεις, κάνοντας τη ζωή σου πιο εύκολη, ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές για το στέγνωμα των ρούχων σου.

Σε αυτό το άρθρο θα εστιάσουμε περισσότερο στη σωστή χρήση του στεγνωτηρίου και στο τέλος θα σου δώσουμε και μερικές έξτρα συμβουλές για το στέγνωμα σε απλώστρα.

 

 

Χρησιμοποίησε τις σωστές ρυθμίσεις. Κάθε σύγχρονο στεγνωτήριο διαθέτει μια πληθώρα προγραμμάτων κατάλληλα για κάθε είδος φορτίου. Το φορτίο συνήθως προέρχεται από μια ολοκληρωμένη πλύση στο πλυντήριο άρα τα ρούχα που το απαρτίζουν έχουν κοινά χαρακτηριστικά. Μπορεί να είναι βαμβακερά, ευαίσθητα, βρεφικά κ.λπ. Έτσι είναι σημαντικό να επιλέξεις και το ανάλογο πρόγραμμα στο στεγνωτήριο που θα τους χαρίσει το πιο αποτελεσματικό στέγνωμα και τη βέλτιστη φροντίδα.

Καθάριζε το φίλτρο με τα χνούδια μετά από κάθε κύκλο στεγνώματος. Είναι εντυπωσιακό το πόσο γρήγορα γεμίζει το φίλτρο για τα χνούδια. Ένα βουλωμένο φίλτρο περιορίζει τη ροή του αέρα και εμποδίζει το στέγνωμα. Για να εξασφαλίσεις αποτελεσματικό στέγνωμα, είναι απαραίτητο να καθαρίζεις το φίλτρο για το χνούδι κάθε φορά.

 

Μην υπερφορτώνεις το στεγνωτήριο. Το να βάζεις περισσότερα ρούχα στον κάδο του στεγνωτηρίου σου θα έχει ως αποτέλεσμα να μην στεγνώσουν καλά τα ρούχα αφού εμποδίζεται η ροή του αέρα αλλά και να αποκτήσουν τα ρούχα πολλές ζάρες αφού δεν θα έχουν χώρο να κινηθούν.

Χρησιμοποίησε μαλακτικό κατά την πλύση. Η χρήση μαλακτικού στο τελευταίο ξέβγαλμα της πλύσης συντελεί στο να μαλακώσουν οι ίνες και τα υφάσματα να γίνουν πιο απαλά και ελαστικά. Έτσι κατά το στέγνωμα τσαλακώνονται λιγότερο.

Βάλε ανάμεσα στα υγρά ρούχα μια στεγνή πετσέτα. Η πετσέτα θα απορροφήσει μέρος της υγρασίας και τα ρούχα θα στεγνώσουν πιο σύντομα και ομοιόμορφα. Αν θέλεις μπορείς να εμποτίσεις την πετσέτα με μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο για να δώσεις στα ρούχα το άρωμα που αγαπάς.

Μην γεμίζεις το στεγνωτήριο με υπερβολικά βρεγμένα ρούχα γιατί αυτό θα επηρεάσει το βάρος του φορτίου και δεν θα σου επιτρέψει να τοποθετήσεις παρά μόνο λίγα τεμάχια. Επίσης, θα αυξήσεις σημαντικά τον χρόνο του κύκλου στεγνώματος.

Πρόσεξε τις μεταλλικές λεπτομέρειες των ρούχων. Για να μην δημιουργηθούν φθορές από μεταλλικά κουμπιά, φερμουάρ κ.λπ. στα υφάσματα όταν έρχονται σε επαφή μεταξύ τους, φρόντισε να κλείσεις καλά τα κουμπιά και τα φερμουάρ και να γυρίσεις το ρούχο από την ανάποδη πριν το τοποθετήσεις στο στεγνωτήριο.

 

Αν στεγνώνεις τα ρούχα σου παραδοσιακά σε απλώστρα, απόφυγε να τα εκθέτεις απευθείας στο ηλιακό φως γιατί θα ξεραθούν και θα σκληρύνουν. Παράλληλα, αν η εξωτερική ατμόσφαιρα είναι επιβαρυμένη με υγρασία, σκόνη, καυσαέρια ή αιθαλομίχλη, είναι προτιμότερο να απλώσεις μέσα και να αξιοποιήσεις τη δύναμη του αφυγραντήρα ώστε να στεγνώσουν τα ρούχα γρήγορα χωρίς να γεμίσει ο χώρος υγρασία.

Θυμήσου ότι το σωστό στέγνωμα εξασφαλίζει τη μακροζωία των ρούχων σου και σε γλιτώνει από σπατάλη χρόνου και ενέργειας.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη