Τα μυστικά για ζουμερά σπιτικά μπιφτέκια χωρίς ψωμί!

by K Admin

 

 

Από την Ιωάννα Σταμούλου


Αυτό είναι ένα από τα ζητούμενα κάθε νοικοκυράς και νοικοκύρη που θέλει να σερβίρει στους αγαπημένους του τα καλύτερα. Εγώ θα σου πω τα δικά μου μυστικά, εσύ αξιολόγησέ τα κι αξιοποίησέ τα αναλόγως περίστασης.

Τα μπιφτέκια στο φούρνο με πατάτες είναι σίγουρα ένα φαγητό που λύνει τα χέρια της μαμάς όταν έχει να χορτάσει μια ολόκληρη οικογένεια. Για να γίνουν αφράτα, όμως, χρειάζονται μπόλικο ψωμί κι άλλα πολλά. Κατά την ταπεινή μου γνώμη αυτά δεν είναι μπιφτέκια αλλά γιγάντιοι κεφτέδες σε μέγεθος μπιφτεκιού. Τα οποία αν δεν φαγωθούν επί τόπου και κρυώσουν δεν θα είναι καν αφράτα, αλλά σκληρά σαν πέτρες. Αν τολμήσει κανείς να τα ξαναζεστάνει το πρόβλημα θα επιδεινωθεί και δεν θα τρώγονται καν.

 

Γι’ αυτό κι εγώ θα σου δώσω τη δική μου εκδοχή γι’ αφράτα μπιφτέκια σε 8 βήματα που γίνονται εύκολα, γρήγορα και πετυχαίνουν πάντα:

1ον Το σωστό κομμάτι κρέατος είναι το άλφα και το ωμέγα

Λυπάμαι, αλλά ζουμερό μπιφτέκι μ’ άπαχο κιμά χωρίς τη βοήθεια της χημείας δεν γίνεται. Γι’ αυτό το λόγο επίλεξε ένα κομμάτι από μοσχαρίσιο κρέας με λιπάκι. Η λάπα, η ελιά, το στήθος και το καπάκι είναι τα πλέον κατάλληλα.

 

2ον Σοταρισμένο κι όχι ωμό κρεμμύδι

Πριν προσθέσεις το κρεμμύδι στον κιμά σόταρέ το μ’ ελάχιστο λάδι μέσα σε αντικολλητικό τηγάνι για να γίνει διάφανο. Αυτό θα δώσει καλύτερη γεύση στα μπιφτέκια σου.

 

3ον Τα αγαπημένα σου μυρωδικά με μέτρο

Η φρέσκια κι η ξερή ρίγανη, ο μαϊντανός, το εστραγκόν και η μαντζουράνα είναι μερικά από τα πιο ταιριαστά μυρωδικά. Ένα, το πολύ δύο είναι αρκετά, όχι όλα μαζί. Το σωστό είναι να καταλαβαίνει ο άλλος τι τρώει κι όχι να μπερδεύεται απ’ τα πολλά αρώματα.

 

4ον Νιφάδες βρώμης

4-5 κουταλιές της σούπας νιφάδες βρώμης ανά κιλό κιμά είναι αρκετές να κάνουν αφράτο τον κιμά.

 

5ον Κρύο νερό απαραίτητα

Πρόσθεσε λίγο κρύο νερό και ζύμωσε τον κιμά. Ίσως χρειαστεί να προσθέσεις λίγο κρύο νερό ακόμα. Πρέπει να νιώθεις τον κιμά αφράτο, κι όχι σφιχτό στο χέρι σου. Παράλληλα –όμως- ο κιμάς πρέπει να μπορεί να πλάθεται χωρίς να διαλύεται.

 

6ον Προσοχή στο αλατοπίπερο

Τα μπιφτέκια δεν είναι ανάγκη να είναι «λύσσα», αλλά ούτε κι ανάλατα. Όσο για το πιπέρι άλλοι τα θέλουν πικάντικα, άλλοι όχι. Το λίγο διορθώνεται, το πολύ όμως… όχι! Για να είσαι σίγουρος ότι έχουν το σωστό αλατοπίπερο τα μπιφτέκια σου, αφού τα πλάσεις, «κλέψε» ένα κομματάκι και ψήσε το σε αντικολλητικό τηγάνι. Αυτό θα σου πει όλη την αλήθεια.

 

7ον Λίγη ξεκούραση στο ψυγείο

Άφησε τον κιμά σκεπασμένο μέσα σε μπολ να «ξεκουραστεί» στο ψυγείο για μισή ώρα τουλάχιστον και ν’ ανακατευτούν τα αρώματά του πριν τον πλάσεις σε μπιφτέκια.

 

8ον Ψήσιμο σε αντικολλητικό σκεύος με καπάκι

Βάλε ένα αντικολλητικό σκεύος στη φωτιά να ζεσταθεί καλά. Το λάδι δεν είναι απαραίτητο, τα μπιφτέκια θα ψηθούν με το δικό τους λίπος. Μετά τοποθέτησε μέσα τα μπιφτέκια σε μικρή απόσταση μεταξύ τους. Όταν πάρουν χρώμα από τη μια γύρισέ τα με ξύλινη, ή πλαστική σπάτουλα να πάρουν χρώμα κι από την άλλη. Μετά από ένα λεπτό χαμήλωσε τη φωτιά και σκέπασε το σκεύος με καπάκι. Έτσι τα μπιφτέκια θα σιγοψηθούν μέχρι μέσα από τους ατμούς που θα δημιουργηθούν στο τηγάνι και θα γίνουν νόστιμα και ζουμερά.

 

Αν θες να φτιάξεις μπιφτέκια ψητά δες εδώ ψηστιέρες/γκριλιέρες.

 

Αν θες να φτιάξεις μπιφτέκια στα κάρβουνα δες εδώ ψησταριές κάρβουνου.

 

Αν θες να φτιάξεις μπιφτέκια στο BBQ δες εδώ ψησταριές υγραερίου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη