Τα νέα πλυντήρια της Grundig συγκρατούν τα μικροπλαστικά μακριά από την τροφική αλυσίδα

by Aggeliki Tsoukana

Όλοι γνωρίζουμε πως ο πλανήτης χρειάζεται τη βοήθειά μας για να συνεχίσει να μας παρέχει ένα υγιές περιβάλλον για να ζούμε. Η πλειονότητα των ανθρώπων εκδηλώνει έμπρακτα την οικολογική της συνείδηση ανακυκλώνοντας καθημερινά τα οικιακά σκουπίδια και σπαταλώντας ολοένα και λιγότερο φαγητό και ενέργεια.

Ωστόσο, το σοβαρό πρόβλημα της μόλυνσης του νερού με μικροπλαστικά παραμένει. Η επιστημονική κοινότητα τα τελευταία χρόνια στρέφεται ολοένα και περισσότερο προς τη λύση του προβλήματος αυτού καταβάλλοντας προσπάθειες ανακοπής της αυξανόμενης μόλυνσης των νερών από μικροπλαστικά.

 

 

Γιατί ανησυχούμε τόσο για τη ρύπανση των νερών με μικροπλαστικά;

Τα μικροπλαστικά, λόγω του μικρού τους μεγέθους, καταλήγουν πολύ εύκολα μέσα στο σώμα των  θαλάσσιων οργανισμών προκαλώντας τους ποικίλα προβλήματα όπως αίσθημα κορεσμού που οδηγεί σε ασιτία, μόλυνση με χημικά που επηρεάζουν αρνητικά το ορμονικό τους σύστημα και τη φυσική τους κατάσταση, καθιστώντας τα ευάλωτα απέναντι στους εχθρούς τους. Τα πολύ μικρότερα σε μέγεθος μικροπλαστικά εισχωρούν στους ιστούς των ψαριών. Έτσι, καταλήγουν να εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα και να καταλήγουν στο ανθρώπινο σώμα. Υπολογίζεται ότι κάθε άνθρωπος καταναλώνει κατά μέσο όρο 250 γραμμάρια μικροπλαστικών τον χρόνο, ενώ μικροπλαστικά έχουν βρεθεί στα φαγητά, στα ποτά και στο πόσιμο νερό.

Εδώ, αξίζει να σημειωθεί ότι τα μικροπλαστικά όσο μένουν στον ωκεανό απορροφούν επιπλέον τοξικές ουσίες που βρίσκονται στο νερό και τις μεταφέρουν στην τροφική αλυσίδα.

 

Η μόνη λύση είναι η πρόληψη από τη μεριά των βιομηχανιών;

Η ΕΕ το 2018 ενέκρινε νέους κανόνες για την ανακύκλωση των πλαστικών και απαγόρευσε την προσθήκη μικροπλαστικών σε καλλυντικά και απορρυπαντικά ενώ το 2020 πήρε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της απελευθέρωσης μικροπλαστικών από τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα, τα ελαστικά, τα χρώματα και τα τσιγάρα. Φαίνεται πως τη μεγάλη ευθύνη για την πρόληψη της ρύπανσης των νερών από μικροπλαστικά την έχουν οι βιομηχανιές. Ωστόσο η Grundig αναλογίστηκε το πρόβλημα και από μια άλλη πλευρά.

 

 

Grundig: Η πρόληψη της ρύπανσης των νερών από μικροπλαστικά αρχίζει από το σπίτι

Οι βιομηχανίες δεν ευθύνονται σε απόλυτο βαθμό για τη ρύπανση των νερών με μικροπλαστικά. Ένα μερίδιο ευθύνης αναλογεί και στα νοικοκυριά.

Για παράδειγμα, κάθε φορά που πλένουμε τα ρούχα μας, μικροΐνες από τα υφάσματα καταλήγουν μέσω των αποχετεύσεων στη θάλασσα και εισχωρούν στην τροφική αλυσίδα. Υπάρχει τρόπος να το αποφύγουμε αυτό; Η Grundig, με τη νέα τεχνολογία FiberCatcher, δίνει λύση στο πρόβλημα.

 

 

Με ποιον τρόπο η τεχνολογία FiberCatcher της Grundig δεσμεύει τα μικροπλαστικά;

Τα νέα πλυντήρια της Grundig με τεχνολογία FiberCatcher διαθέτουν ένα ειδικό φίλτρο πίσω από το συρτάρι τοποθέτησης του απορρυπαντικού. Το νερό της πλύσης, πριν απομακρυνθεί από το πλυντήριο και καταλήξει στην αποχέτευση, περνά από το συγκεκριμένο σημείο και φιλτράρεται. Έτσι, το 90% των συνθετικών μικροϊνών συγκρατούνται στο φίλτρο και δεν καταλήγουν στον υδροφόρο ορίζοντα, προστατεύοντας τη θαλάσσια ζωή και κατά επέκταση τον άνθρωπο.

Το φιλτράρισμα του νερού που αποβάλλεται από κάθε πλύση ενεργοποιείται στα προγράμματα που αφορούν στο πλύσιμο των συνθετικών ρούχων (συνθετικά, αθλητικά, πουκάμισα).

Επιπρόσθετα, με την τεχνολογία WaterCare, η Grundig αντικατέστησε τις έντονες κινήσεις του κάδου κατά τη διάρκεια της πλύσης, με την τεχνολογία ψεκασμού νερού. Έτσι αποφεύγεται η φθορά των υφασμάτων, ενώ παράλληλα απελευθερώνονται στο νερό σημαντικά λιγότερες μικροΐνες.

Τα νέα πλυντήρια Grundig επίσης έχουν κάδους από ανακυκλωμένο υλικό. Κάθε πλυντήριο ενσωματώνει κάδο από έως και 60 ανακυκλωμένα πλαστικά μπουκάλια.

 

Όλα ξεκινούν από το σπίτι

Η Grundig στην καμπάνια της με κεντρικό πρόσωπο τον Massimo Bottura, έναν πολυβραβευμένο σεφ, γνωστό για τον ανθρωπισμό και την κοινωνική του ευαισθησία, τονίζει πως η περιβαλλοντική υπευθυνότητα ξεκινά μέσα από το σπίτι. Σύμφωνα με την Grundig το σπίτι δεν είναι απλά 4 τοίχοι, είναι μια δυναμική οντότητα συνδεδεμένη με τον έξω κόσμο, με αμέτρητους τρόπους. Ο δρόμος είναι μακρύς αλλά ξέρουμε από πού να ξεκινήσουμε. Ξεκινώντας από το σπίτι κάνουμε μικρά βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση για ένα βιώσιμο μέλλον.

Μπορείς να δεις ακόμη