Τα συνήθη προβλήματα του κλιματιστικού και οι λύσεις τους!

by K Admin

 

Ένα κλιματιστικό όσο καινούριο, ή αξιόπιστο κι αν είναι, μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει διάφορες δυσλειτουργίες. Κάποιες απ’ αυτές ενδεχομένως να είναι ανησυχητικές και να απαιτείται παρέμβαση από εξειδικευμένο τεχνικό, και κάποιες άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην πανικοβληθείς και να μάθεις το λόγο για τον οποίο το κλιματιστικό σου δεν λειτουργεί σωστά. Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η λύση είναι πολύ απλή, ενώ σ’ άλλες δεν υπάρχει καν βλάβη.

Για να κάνεις, λοιπόν, λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά σου, παρακάτω παρατίθενται οι πιο κοινές δυσλειτουργίες κλιματιστικού και οι πιθανές αιτίες και η αντιμετώπισή τους:

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί. Τι μπορεί να φταίει;

Αν πατήσεις το ON/OFF στο τηλεχειριστήριο και η λυχνία λειτουργίας ανάβει, σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κανονική κατάσταση. Ωστόσο, η εκκίνηση της μονάδας πραγματοποιείται μετά από μια μικρή καθυστέρηση (συνήθως 2-3 λεπτών) για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα για ν’ αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συμπιεστή.

Σε διαφορετική περίπτωση -εφόσον δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή/ και έχεις ελέγξει ότι το καλώδιο του κλιματιστικού δεν έχει βγει από την πρίζα- έλεγξε αν το χειριστήριο έχει καινούριες μπαταρίες. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αν το κλιματιστικό υποστηρίζει λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης, έλεγξε αν ο χρονοδιακόπτης δεν είναι εσφαλμένα ρυθμισμένος.

 

Το κλιματιστικό δεν ψύχει, ούτε θερμαίνει ή έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει πρόβλημα;

Αυτό πολλές φορές συμβαίνει λόγω κακής χρήσης/συντήρησης του κλιματιστικού. Αρχικά έλεγξε τις ρυθμίσεις του κλιματιστικού, δηλαδή μήπως έχεις ρυθμίσει το κλιματιστικό σου σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χώρο, ή αν έχεις ξεχάσει τη λειτουργία θέρμανσης, ή του ανεμιστήρα. Σε περίπτωση που παρατηρείς χαμηλή απόδοση στη θέρμανση, ή στην ψύξη, έλεγξε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει διαρροή θερμότητας/ψύξης από το χώρο. Επίσης, οι εκπομπές θερμότητας μπορεί να επηρεάζουν την απόδοση του κλιματιστικού οπότε τσέκαρε αν χτυπάει ο ήλιος κατευθείαν στο δωμάτιο, ή αν στο χώρο λειτουργεί κάποια πηγή θερμότητας, π.χ. ηλεκτρική κουζίνα.

Τέλος, να θυμάσαι ότι πρέπει να καθαρίζεις τα φίλτρα αέρα κάθε 2 εβδομάδες. Εάν τα φίλτρα αέρα είναι καλυμμένα με σκόνη, η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα για ν’ αφαιρέσεις τις σκόνες από τα φίλτρα, ή πλύνε τα (αν είναι πλενόμενα) με νερό και στέγνωσέ τα σε σκιερό μέρος.

 

Δεν εξέρχεται αέρας κατά την έναρξη λειτουργίας θέρμανσης, αλλά ο εξωτερικός ανεμιστήρας λειτουργεί κανονικά. Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την αλλαγή από λειτουργία ψύξης σε λειτουργία θέρμανσης. Η ροή του αέρα σταματάει για να εμποδιστεί η εκροή ψυχρού αέρα μέχρις ότου να ζεσταθεί ο εναλλάκτης θερμότητας. Επομένως, θα πρέπει να περιμένεις λίγα λεπτά. Στη λειτουργία θέρμανσης ο εσωτερικός ανεμιστήρας θα ξεκινήσει μετά από 3 έως 5 λεπτά.

 

 

Βγαίνει λευκός ατμός από την εσωτερική μονάδα. Τι φταίει;

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου είναι πολύ υψηλές κι εξαφανίζεται όταν η θερμοκρασία και η υγρασία ελαττώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το εσωτερικό της μονάδας είναι πολύ βρώμικο, η αλλαγή της θερμοκρασίας στο χώρο γίνεται άνισα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να καθαριστεί η μονάδα από εξειδικευμένο τεχνικό.

 

Το κλιματιστικό παράγει ορισμένους «περίεργους» θορύβους. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Ορισμένοι θόρυβοι είναι φυσιολογικοί και δεν πρέπει ν’ ανησυχείς. Για παράδειγμα, ο γαργαριστός ήχος που ίσως ακούς κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού οφείλεται στο ψυκτικό υγρό που ρέει μέσα στη μονάδα. Άλλος συνηθισμένος ήχος είναι ένας σιγανός κρότος, ή κροτάλισμα μετά την παύση λειτουργίας του κλιματιστικού. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό συμβαίνει λόγω της θερμαντικής διαστολής, ή συστολής των πλαστικών μερών της μονάδας, ενώ το κροτάλισμα οφείλεται στην παύση, ή την αλλαγή κυκλοφορίας του ψυκτικού αερίου. Επίσης, όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη θέρμανση και ξαφνικά ακούσεις ένα θόρυβο σαν σκάσιμο, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι η εξωτερική μονάδα έκανε απόψυξη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

 

Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί το κλιματιστικό στάζει νερό η εσωτερική μονάδα μέσα στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω;

Το καλοκαίρι που αντιστρέφεται ο κύκλος θέρμανσης, η υγρασία της ατμόσφαιρας υγροποιείται στην εσωτερική μονάδα και τα σταγονίδια υγρασίας από το πίσω μέρος της μονάδας θα πρέπει ν’ αποστραγγίζονται αυτόματα. Αν η αποχέτευση του κλιματιστικού καταλήγει μέσα σε κάποιο δοχείο που έχει γεμίσει με νερό, θα πρέπει ν’ αδειάσεις το δοχείο. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχει βουλώσει το άκρο της αποχέτευσης, οπότε θα πρέπει να το καθαρίσεις. Να σημειωθεί ότι ο σωλήνας αποχέτευσης της εσωτερικής μονάδας καλό είναι να καταλήγει είτε σε σιφόνι μπαλκονιού, είτε σε σιφόνι δαπέδου που συνδέεται με το δίκτυο αποχέτευσης.

 

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν αν τύχει κάποιο μικρό πρόβλημα, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να κάνεις την τακτική συντήρηση των κλιματιστικών σου. Στον Κωτσόβολο θα βρεις άμεση εξυπηρέτηση από εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει στο χώρο σου για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και τα πλήρη πακέτα υποστήριξης κλιματιστικών.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη