Τα συνήθη προβλήματα του κλιματιστικού και οι λύσεις τους!

by K Admin

Τα κλιματιστικά συστήματα, χειμώνα – καλοκαίρι αναλαμβάνουν ρόλο-κλειδί στην εξασφάλιση μιας υγιούς και άνετης ατμόσφαιρας στον χώρο σου. Ωστόσο, με την αδιάκοπη λειτουργία τους, είναι αναμενόμενο να εμφανίζουν κάποια μικροπροβλήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν την απόδοσή τους.

Παρακάτω, θα ρίξουμε φως στα συνηθισμένα προβλήματα στα κλιματιστικά, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και αποδοτικές λύσεις για την αντιμετώπισή τους, εξασφαλίζοντας έτσι τη συνεχή και ομαλή λειτουργία τους.

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί. Τι μπορεί να φταίει;

Αν πατήσεις το ON/OFF στο τηλεχειριστήριο και η λυχνία λειτουργίας ανάβει, σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κανονική κατάσταση. Ωστόσο, η εκκίνηση της μονάδας πραγματοποιείται μετά από μια μικρή καθυστέρηση (συνήθως 2-3 λεπτών) για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα για ν’ αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συμπιεστή.

Σε διαφορετική περίπτωση -εφόσον δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή/ και έχεις ελέγξει ότι το καλώδιο του κλιματιστικού δεν έχει βγει από την πρίζα- έλεγξε αν το χειριστήριο έχει καινούριες μπαταρίες. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αν το κλιματιστικό υποστηρίζει λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης, έλεγξε αν ο χρονοδιακόπτης δεν είναι εσφαλμένα ρυθμισμένος.

 

Το κλιματιστικό δεν ψύχει, ούτε θερμαίνει ή έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει πρόβλημα;

Αυτό πολλές φορές συμβαίνει λόγω κακής χρήσης/συντήρησης του κλιματιστικού. Αρχικά έλεγξε τις ρυθμίσεις του κλιματιστικού, δηλαδή μήπως έχεις ρυθμίσει το κλιματιστικό σου σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χώρο, ή αν έχεις ξεχάσει τη λειτουργία θέρμανσης, ή του ανεμιστήρα. Σε περίπτωση που παρατηρείς χαμηλή απόδοση στη θέρμανση, ή στην ψύξη, έλεγξε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει διαρροή θερμότητας/ψύξης από το χώρο. Επίσης, οι εκπομπές θερμότητας μπορεί να επηρεάζουν την απόδοση του κλιματιστικού οπότε τσέκαρε αν χτυπάει ο ήλιος κατευθείαν στο δωμάτιο, ή αν στο χώρο λειτουργεί κάποια πηγή θερμότητας, π.χ. ηλεκτρική κουζίνα.

Τέλος, να θυμάσαι ότι πρέπει να καθαρίζεις τα φίλτρα αέρα κάθε 2 εβδομάδες. Εάν τα φίλτρα αέρα είναι καλυμμένα με σκόνη, η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα για ν’ αφαιρέσεις τις σκόνες από τα φίλτρα, ή πλύνε τα (αν είναι πλενόμενα) με νερό και στέγνωσέ τα σε σκιερό μέρος.

 

To κλιματιστικό αναβοσβήνει από μόνο του

Αντί το κλιματιστικό σου να ολοκληρώσει έναν πλήρη κύκλο ψύξης, ξεκινά ξανά και ξανά. Αυτό είναι ένα σοβαρό ζήτημα που μπορεί να βλάψει τον συμπιεστή. Μερικές φορές, το πρόβλημα είναι πολύ απλό, όπως τα βουλωμένα φίλτρα ή η χαμηλή στάθμη ψυκτικού υγρού. Είναι επίσης πιθανό το κλιματιστικό σου να είναι πολύ ισχυρό για τον χώρο σου. Για αυτό είναι καλή ιδέα να ζητήσεις από έναν ειδικό να σε βοηθήσει να μετρήσεις τις ανάγκες ψύξης του σπιτιού σου για να μπορείς να επιλέξεις ένα κλιματιστικό που βελτιστοποιεί την εξοικονόμηση ενέργειας σε συνδυασμό με την καλύτερη απόδοση.

Ο αέρας που εξέρχεται από το κλιματιστικό μυρίζει άσχημα

Αν ο αέρας που εξέρχεται από την εσωτερική μονάδα έχει μυρωδιά μούχλας ή υγρασίας είναι πιθανόν να έχει συσσωρευτεί υγρασία στις επιφάνειες της εσωτερικής μονάδας. Τα σύγχρονα κλιματιστικά διαθέτουν τεχνολογία αυτοκαθαρισμού αποτρέποντας αυτό το φαινόμενο. Αν ωστόσο το κλιματιστικό σου είναι παλαιότερο, θα πρέπει να προβείς σε προγραμματισμένη συντήρηση από επαγγελματία ψυκτικό, ο οποίος θα εκτελέσει τον απαραίτητο καθαρισμό.

 

Δεν εξέρχεται αέρας κατά την έναρξη λειτουργίας θέρμανσης, αλλά ο εξωτερικός ανεμιστήρας λειτουργεί κανονικά. Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την αλλαγή από λειτουργία ψύξης σε λειτουργία θέρμανσης. Η ροή του αέρα σταματάει για να εμποδιστεί η εκροή ψυχρού αέρα μέχρις ότου να ζεσταθεί ο εναλλάκτης θερμότητας. Επομένως, θα πρέπει να περιμένεις λίγα λεπτά. Στη λειτουργία θέρμανσης ο εσωτερικός ανεμιστήρας θα ξεκινήσει μετά από 3 έως 5 λεπτά.

 

Το κλιματιστικό κάνει έναν περίεργο ήχο σαν δόνηση

Αν όταν θέτεις σε λειτουργία το κλιματιστικό σου ακούγεται ένας περίεργος ήχος σαν δόνηση, είναι πιθανόν να μην έχει κουμπώσει καλά το κάλυμμά του ή αν είναι καινούριο, να μην έχει γίνει σωστά η εγκατάστασή του. Στη δεύτερη περίπτωση χρειάζεται να επικοινωνήσεις άμεσα με τον εγκαταστάτη.

 

Βγαίνει λευκός ατμός από την εσωτερική μονάδα. Τι φταίει;

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου είναι πολύ υψηλές κι εξαφανίζεται όταν η θερμοκρασία και η υγρασία ελαττώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το εσωτερικό της μονάδας είναι πολύ βρώμικο, η αλλαγή της θερμοκρασίας στο χώρο γίνεται άνισα. Έτσι, είναι απαραίτητο να καθαριστεί η μονάδα από εξειδικευμένο τεχνικό.

 

Το κλιματιστικό παράγει ορισμένους «περίεργους» θορύβους. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Ορισμένοι θόρυβοι είναι φυσιολογικοί και δεν πρέπει ν’ ανησυχείς. Για παράδειγμα, ο γαργαριστός ήχος που ίσως ακούς κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού οφείλεται στο ψυκτικό υγρό που ρέει μέσα στη μονάδα. Άλλος συνηθισμένος ήχος είναι ένας σιγανός κρότος, ή κροτάλισμα μετά την παύση λειτουργίας του κλιματιστικού. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό συμβαίνει λόγω της θερμαντικής διαστολής, ή συστολής των πλαστικών μερών της μονάδας, ενώ το κροτάλισμα οφείλεται στην παύση, ή την αλλαγή κυκλοφορίας του ψυκτικού αερίου. Επίσης, όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη θέρμανση και ξαφνικά ακούσεις ένα θόρυβο σαν σκάσιμο, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι η εξωτερική μονάδα έκανε απόψυξη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

 

Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί το κλιματιστικό στάζει νερό η εσωτερική μονάδα μέσα στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω;

Το καλοκαίρι που αντιστρέφεται ο κύκλος θέρμανσης, η υγρασία της ατμόσφαιρας υγροποιείται στην εσωτερική μονάδα και τα σταγονίδια υγρασίας από το πίσω μέρος της μονάδας θα πρέπει ν’ αποστραγγίζονται αυτόματα. Αν η αποχέτευση του κλιματιστικού καταλήγει μέσα σε κάποιο δοχείο που έχει γεμίσει με νερό, θα πρέπει ν’ αδειάσεις το δοχείο. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχει βουλώσει το άκρο της αποχέτευσης, οπότε θα πρέπει να το καθαρίσεις. Να σημειωθεί ότι ο σωλήνας αποχέτευσης της εσωτερικής μονάδας καλό είναι να καταλήγει είτε σε σιφόνι μπαλκονιού, είτε σε σιφόνι δαπέδου που συνδέεται με το δίκτυο αποχέτευσης.

 

Το smart κλιματιστικό δεν ανταποκρίνεται στις εντολές που του δίνονται από το app

Η ασταθής ή διακοπτόμενη σύνδεση με το διαδίκτυο μπορεί να παρεμποδίσει την ομαλή λειτουργία του κλιματιστικού, δυσκολεύοντας την απομακρυσμένη πρόσβαση και τον έλεγχο.

 

 

Οι διάφορες δυσλειτουργίες που μπορεί να παρουσιάσει το κλιματιστικό σου – από την ανεπαρκή ψύξη και τους ανεξήγητους θορύβους έως τις προκλήσεις που εγείρουν οι έξυπνες λειτουργίες του έχουν λύση.

Σημαντικό είναι να αντιλαμβάνεσαι  πως η διατήρηση του κλιματιστικού σε καλή κατάσταση δεν είναι απλώς θέμα άνεσης, αλλά και θέμα οικονομίας και ασφάλειας. Η προληπτική συντήρηση και η έγκαιρη επιδιόρθωση τυχόν βλαβών εξασφαλίζουν τη μακροζωία του και τη διατήρηση της υψηλής απόδοσής του.

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν αν τύχει κάποιο μικρό πρόβλημα, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να κάνεις την τακτική συντήρηση των κλιματιστικών σου. Στον Κωτσόβολο θα βρεις άμεση εξυπηρέτηση από εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει στο χώρο σου για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και τα πλήρη πακέτα υποστήριξης κλιματιστικών.

Μπορείς να δεις ακόμη