|  |  |  |  | 

HOW TO Γραφείο Σαλόνι ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΟΥ

Τα συνήθη προβλήματα του κλιματιστικού και οι λύσεις τους!

 

Ένα κλιματιστικό όσο καινούριο, ή αξιόπιστο κι αν είναι, μπορεί κάποια στιγμή να παρουσιάσει διάφορες δυσλειτουργίες. Κάποιες απ’ αυτές ενδεχομένως να είναι ανησυχητικές και να απαιτείται παρέμβαση από εξειδικευμένο τεχνικό, και κάποιες άλλες όχι. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το καλύτερο που έχεις να κάνεις είναι να μην πανικοβληθείς και να μάθεις το λόγο για τον οποίο το κλιματιστικό σου δεν λειτουργεί σωστά. Ευτυχώς, σε αρκετές περιπτώσεις η λύση είναι πολύ απλή, ενώ σ’ άλλες δεν υπάρχει καν βλάβη.

Για να κάνεις, λοιπόν, λίγο πιο εύκολη την καθημερινότητά σου, παρακάτω παρατίθενται οι πιο κοινές δυσλειτουργίες κλιματιστικού και οι πιθανές αιτίες και η αντιμετώπισή τους:

Το κλιματιστικό δεν λειτουργεί. Τι μπορεί να φταίει;

Αν πατήσεις το ON/OFF στο τηλεχειριστήριο και η λυχνία λειτουργίας ανάβει, σημαίνει ότι το σύστημα βρίσκεται σε κανονική κατάσταση. Ωστόσο, η εκκίνηση της μονάδας πραγματοποιείται μετά από μια μικρή καθυστέρηση (συνήθως 2-3 λεπτών) για λόγους ασφαλείας και συγκεκριμένα για ν’ αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συμπιεστή.

Σε διαφορετική περίπτωση -εφόσον δεν υπάρχει διακοπή ρεύματος ή/ και έχεις ελέγξει ότι το καλώδιο του κλιματιστικού δεν έχει βγει από την πρίζα- έλεγξε αν το χειριστήριο έχει καινούριες μπαταρίες. Σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, αν το κλιματιστικό υποστηρίζει λειτουργία αυτόματης επανεκκίνησης, έλεγξε αν ο χρονοδιακόπτης δεν είναι εσφαλμένα ρυθμισμένος.

 

Το κλιματιστικό δεν ψύχει, ούτε θερμαίνει ή έχει μειωμένη απόδοση. Υπάρχει πρόβλημα;

Αυτό πολλές φορές συμβαίνει λόγω κακής χρήσης/συντήρησης του κλιματιστικού. Αρχικά έλεγξε τις ρυθμίσεις του κλιματιστικού, δηλαδή μήπως έχεις ρυθμίσει το κλιματιστικό σου σε θερμοκρασία μεγαλύτερη από τη θερμοκρασία που επικρατεί στο χώρο, ή αν έχεις ξεχάσει τη λειτουργία θέρμανσης, ή του ανεμιστήρα. Σε περίπτωση που παρατηρείς χαμηλή απόδοση στη θέρμανση, ή στην ψύξη, έλεγξε αν όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και δεν υπάρχει διαρροή θερμότητας/ψύξης από το χώρο. Επίσης, οι εκπομπές θερμότητας μπορεί να επηρεάζουν την απόδοση του κλιματιστικού οπότε τσέκαρε αν χτυπάει ο ήλιος κατευθείαν στο δωμάτιο, ή αν στο χώρο λειτουργεί κάποια πηγή θερμότητας, π.χ. ηλεκτρική κουζίνα.

Τέλος, να θυμάσαι ότι πρέπει να καθαρίζεις τα φίλτρα αέρα κάθε 2 εβδομάδες. Εάν τα φίλτρα αέρα είναι καλυμμένα με σκόνη, η απόδοση του κλιματιστικού θα μειωθεί. Χρησιμοποίησε μια ηλεκτρική σκούπα για ν’ αφαιρέσεις τις σκόνες από τα φίλτρα, ή πλύνε τα (αν είναι πλενόμενα) με νερό και στέγνωσέ τα σε σκιερό μέρος.

 

Δεν εξέρχεται αέρας κατά την έναρξη λειτουργίας θέρμανσης, αλλά ο εξωτερικός ανεμιστήρας λειτουργεί κανονικά. Τι πρέπει να κάνω;

Αυτό συνήθως συμβαίνει κατά την αλλαγή από λειτουργία ψύξης σε λειτουργία θέρμανσης. Η ροή του αέρα σταματάει για να εμποδιστεί η εκροή ψυχρού αέρα μέχρις ότου να ζεσταθεί ο εναλλάκτης θερμότητας. Επομένως, θα πρέπει να περιμένεις λίγα λεπτά. Στη λειτουργία θέρμανσης ο εσωτερικός ανεμιστήρας θα ξεκινήσει μετά από 3 έως 5 λεπτά.

 

 

Βγαίνει λευκός ατμός από την εσωτερική μονάδα. Τι φταίει;

Αυτό μπορεί να συμβεί όταν η θερμοκρασία και η υγρασία του χώρου είναι πολύ υψηλές κι εξαφανίζεται όταν η θερμοκρασία και η υγρασία ελαττώνονται. Σε διαφορετική περίπτωση, αν το εσωτερικό της μονάδας είναι πολύ βρώμικο, η αλλαγή της θερμοκρασίας στο χώρο γίνεται άνισα. Σ’ αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητο να καθαριστεί η μονάδα από εξειδικευμένο τεχνικό.

 

Το κλιματιστικό παράγει ορισμένους «περίεργους» θορύβους. Είναι φυσιολογικό αυτό;

Ορισμένοι θόρυβοι είναι φυσιολογικοί και δεν πρέπει ν’ ανησυχείς. Για παράδειγμα, ο γαργαριστός ήχος που ίσως ακούς κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού οφείλεται στο ψυκτικό υγρό που ρέει μέσα στη μονάδα. Άλλος συνηθισμένος ήχος είναι ένας σιγανός κρότος, ή κροτάλισμα μετά την παύση λειτουργίας του κλιματιστικού. Στην πρώτη περίπτωση, αυτό συμβαίνει λόγω της θερμαντικής διαστολής, ή συστολής των πλαστικών μερών της μονάδας, ενώ το κροτάλισμα οφείλεται στην παύση, ή την αλλαγή κυκλοφορίας του ψυκτικού αερίου. Επίσης, όταν το κλιματιστικό λειτουργεί στη θέρμανση και ξαφνικά ακούσεις ένα θόρυβο σαν σκάσιμο, αυτό πιθανόν σημαίνει ότι η εξωτερική μονάδα έκανε απόψυξη λόγω της χαμηλής εξωτερικής θερμοκρασίας.

 

Το καλοκαίρι όταν λειτουργεί το κλιματιστικό στάζει νερό η εσωτερική μονάδα μέσα στο σπίτι. Τι πρέπει να κάνω;

Το καλοκαίρι που αντιστρέφεται ο κύκλος θέρμανσης, η υγρασία της ατμόσφαιρας υγροποιείται στην εσωτερική μονάδα και τα σταγονίδια υγρασίας από το πίσω μέρος της μονάδας θα πρέπει ν’ αποστραγγίζονται αυτόματα. Αν η αποχέτευση του κλιματιστικού καταλήγει μέσα σε κάποιο δοχείο που έχει γεμίσει με νερό, θα πρέπει ν’ αδειάσεις το δοχείο. Υπάρχει όμως περίπτωση να έχει βουλώσει το άκρο της αποχέτευσης, οπότε θα πρέπει να το καθαρίσεις. Να σημειωθεί ότι ο σωλήνας αποχέτευσης της εσωτερικής μονάδας καλό είναι να καταλήγει είτε σε σιφόνι μπαλκονιού, είτε σε σιφόνι δαπέδου που συνδέεται με το δίκτυο αποχέτευσης.

 

Οι παραπάνω συμβουλές μπορούν να σε βοηθήσουν αν τύχει κάποιο μικρό πρόβλημα, ωστόσο το πιο σημαντικό είναι να μην ξεχνάς να κάνεις την τακτική συντήρηση των κλιματιστικών σου. Στον Κωτσόβολο θα βρεις άμεση εξυπηρέτηση από εξειδικευμένο προσωπικό που θα έρθει στο χώρο σου για όλες τις απαραίτητες ενέργειες, αλλά και τα πλήρη πακέτα υποστήριξης κλιματιστικών.

 

 

Δείτε ακόμη

 • E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

  E3 2021: Sea of Thieves a Pirates Life

      Μια απο τις εκπλήξεις της παρουσίασης της Microsoft στην Ε3 2021 ήταν η ανακοίνωση της  πρώτης συνεργασίας με

 • E3 2021: Halo Infinite

  E3 2021: Halo Infinite

      Ένα από τα μεγάλα χαρτιά της Microsoft για την Ε3 2021 ήταν το Halo Infinite. Μετά από την

 • E3 2021: Guardians Of The Galaxy

  E3 2021: Guardians Of The Galaxy

      Την παρουσίαση της Square Enix άνοιξε ένας νέος τίτλος στο σύμπαν της Marvel. Το Guardians of The Galaxy

 • E3 2021: Morza Horizon 5

  E3 2021: Morza Horizon 5

    Ένα ολοκαίνουριο Forza με άρωμα Λατινικής Αμερικής παρουσίασε η Microsoft στην Ε3 2021. Microsoft και Forza Horizon αποτελούν αναπόσπαστο

 • E3 2021: Redfall

  E3 2021: Redfall

    Η συνδυασμένη παρουσίαση Microsoft και Bethesda στο πλαίσιο της Ε3 2021 έκλεισε με μια έκπληξη. Η ομάδα ανάπτυξης Arkane

 • E3 2021: Contraband

  E3 2021: Contraband

    Το ολοκαίνουριο Contraband ανακοίνωσε η Microsoft σε συνεργασία με την Avalanche Studios στη φετινή παρουσίαση της Ε3 μεταξύ άλλων.

 • Ε3 2021: Outer Worlds 2

  Ε3 2021: Outer Worlds 2

    Microsoft και Obsidian ανακοίνωσαν το Outer Worlds 2 κατά τη διάρκεια της Ε3 2021. Όπως και ο πρώτος τίτλος,

 • E3 2021: Back 4 Blood

  E3 2021: Back 4 Blood

    Την άμεση κυκλοφορία του Back 4 Blood στο Xbox Game Pass, ανακοίνωσε στην παρουσίαση της Microsoft, η Turtle Rock

 • E3 2021: Starfield

  E3 2021: Starfield

    Με παρουσίαση ενός νέου τίτλο έκανε την εισαγωγή της η Microsoft με την Bethesda στα πλαίσια της φετινής Ε3.

 • E3 2021: Battlefield 2042

  E3 2021: Battlefield 2042

    Μπορεί το Battlefield 2042 να ανακοινώθηκε πριν από μερικές μέρες από την ΕΑ χωρίς gameplay βίντεο, η εταιρία όμως

 • E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

  E3 2021: S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chernobyl

    Με σημαντικό αριθμό ανακοινώσεων ξεκίνησε η παρουσίαση της Microsoft για την Ε3 2021. Μια απο τις ανακοινώσεις ήταν και

 • E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

  E3 2021: Shadow Warrior 3 trailer 2

    Το δεύτερο trailer για το επερχόμενο Shadow Warrior 3 έδωσε στη δημοσιότητα η Devolver Digital, publisher του παιχνιδιού. Η

 • E3 2021: Wizard with a Gun

  E3 2021: Wizard with a Gun

    Wizard with a Gun, ένα online co-op παιχνίδι από τη Galvanic Games και την Devolver Digital. Το Wizard with

 • E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

  E3 2021: Watch Dogs Legion Bloodline

    Η Ubisoft ανακοίνωσε το DLC του Watch Dogs Legion ονόματι Bloodline.  Πρόκειται για prequel του τρίτου παιχνιδιού της σειράς