Τάρτα με μαρμελάδα πορτοκάλι από τον Άκη Πετρετζίκη

by K Admin

ΥΛΙΚΑ

  • Για τη ζύμη

  • 80 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ανάλατο βούτυρο, κομμένο σε κύβους και chilled
  • 260 γρ. αλεύρι
  • 30 γρ. σκόνη κακάο
  • 1 μεγάλο αυγό
  • Για την κρέμα

  • 8 μεσαία αυγά
  • 75 γρ. ζάχαρη
  • 500 ml. κρέμα γάλακτος με 35% λιπαρά
  • ξύσμα από 1 πορτοκάλι
  • μαρμελάδα πορτοκάλι για το γαρνίρισμα

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ & ΕΚΤΕΛΕΣΗ

 

 

Βάζουμε στο πολυμηχάνημα με τα μαχαίρια τη ζάχαρη και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι το βούτυρο να διαλυθεί τελείως (περίπου 2-3 λεπτά). Ρίχνουμε μέσα το αλεύρι και το κακάο και χτυπάμε μέχρι το αλεύρι μας να μοιάζει με ψίχουλα ψωμιού. Χαμηλώνουμε την ένταση του μίξερ και ρίχνουμε μέσα τον κρόκο του αυγού και 2 κ.σ. κρύο νερό. Αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα παγωμένο νερό. Πρέπει η ζύμη μας να δέσει και να γίνει αρκετά μαλακή για να τη δουλέψουμε αλλά προσοχή να μη γίνει πολύ υγρή. Τυλίγουμε τη ζύμη με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για τουλάχιστον 1 ώρα. Κακαοβουτυρώνουμε μία ταρτιέρα 23 εκ. στρογγυλή κι αφήνουμε στην άκρη. Παίρνουμε 2 μεγάλες λαδόκολλες και βάζουμε το ζυμάρι ανάμεσα τους εφόσον έχουμε αλευρώσει καλά και το ζυμάρι και τις λαδόκολλες. Με τον πλάστη ανοίγουμε σιγά-σιγά το φύλλο ανάμεσα από τις λαδόκολλες . Εάν το φύλλο ανοίγει δύσκολα, αφήνουμε για 5 λεπτά σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, ώστε το ζυμάρι να μαλακώσει. Μόλις ανοίξει λίγο το ζυμάρι, σηκώνουμε την πάνω λαδόκολλα και προσθέτουμε λίγο ακόμα αλεύρι για να το βοηθήσουμε ν’ ανοίξει πιο εύκολα. Εάν κατά τη διαδικασία χρειαστεί επιπλέον αλεύρι, ξαναρίχνουμε. Ανοίγουμε καλά, μέχρι το φύλλο μας να γίνει λεπτό σαν ένα νόμισμα. Με τη βοήθεια του πλάστη μεταφέρουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα. Πατάμε απαλά με τα χέρια μας τη ζύμη έτσι ώστε να κολλήσει καλά στα τοιχώματα της ταρτιέρας. Μ’ ένα πιρούνι κάνουμε τρύπες στον πάτο της τάρτας. Απλώνουμε πάνω στη ζύμη 2 μεγάλα κομμάτια μεμβράνης σταυρωτά και προσθέτουμε βάρος (όσπρια). Σκεπάζουμε και το βάρος γυρίζοντας τη μεμβράνη. Ψήνουμε την τάρτα μαζί με το βάρος σε προθερμασμένο φούρνο στους 160ο C στον αέρα για μισή ώρα. Αφαιρούμε τη ζύμη από το φούρνο και ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C ενώ βγάζουμε το βάρος κι αλείφουμε μ’ ένα πινέλο με τον κρόκο αραιωμένο με νερό. Συνεχίζουμε το ψήσιμο για 5 λεπτά μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρυσαφί χρώμα.

 

Για την κρέμα

Χτυπάμε  με το σύρμα τους κρόκους από τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι η ζάχαρη να διαλυθεί και να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα. Ζεσταίνουμε λίγο την κρέμα γάλακτος σ’ ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και μόλις αρχίσει να βγάζει ατμούς τη ρίχνουμε σιγά- σιγά μέσα στους κρόκους ανακατεύοντας συνεχώς για να πάρουμε μία λεία γέμιση. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι πάνω από ένα μπολ. Μ’ ένα κουτάλι αφαιρούμε τις πιθανές φυσαλίδες και μετά ρίχνουμε και το ξύσμα από το πορτοκάλι. Ρίχνουμε τη γέμιση πάνω από τη βάση της τάρτας μας. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 150ο C και ψήνουμε για 30 λεπτά μέχρι η τάρτα να είναι σταθερή. Μόλις η τάρτα μας είναι έτοιμη την αφαιρούμε από το φούρνο και την αφήνουμε για 10 λεπτά να κρυώσει. Αμέσως μετά την ξεφορμάρουμε και την αφήνουμε για 1 ώρα να κρυώσει. Μόλις η τάρτα έχει κρυώσει τελείως, βάζουμε από πάνω της τη μαρμελάδα πορτοκάλι και σερβίρουμε!

 

Για περισσότερες συνταγές μπορείς να επισκεφτείς το www.akispetretzikis.com

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη