Τέλος εποχής για τον θρυλικό Internet Explorer των Windows

by Aggeliki Tsoukana

Κυκλοφόρησε για πρώτη φορά πριν από 27 χρόνια για να αντιμετωπίσει το θρυλικό Netscape Navigator και ήταν ο μοναδικός browser της Microsoft και των Windows επί 20 συναπτά έτη. Αναφερόμαστε φυσικά για το Internet Explorer που έγινε για πρώτη φορά διαθέσιμος στο κοινό, με το upgrade pack των Windows 95 Plus το 1995. Όπως όλα τα πράγματα στη ζωή, έτσι και για τον IE ήρθε η ώρα να ολοκληρώσει τον κύκλο του και όπως ανακοίνωσε η Microsoft στις 15 Ιουνίου του 2022, ο ΙΕ δεν θα υποστηρίζεται πια από τα Windows, παροτρύνοντας όλους τους χρήστες να υιοθετήσουν τον Microsoft Edge.

H απόσυρση του IE δεν θα μπορούσε φυσικά να περάσει απαρατήρητη από τα social media και πολλοί χρήστες εξέφρασαν τη νοσταλγία τους και την αγάπη τους για το πρόγραμμά που τους έβαλε στον κόσμο του Internet. Δεν έλειψαν όμως και οι χρήστες οι οποίοι χάρηκαν με την απόσυρση του IE και έκαναν διάφορα καυστικά σχόλια, με πιο χαρακτηριστική την περίπτωση ενός μηχανικού από τη Νότια Κορέα, ο οποίος ξόδεψε 430.000 γουόν (περί τα 330 δολάρια) από την τσέπη του, για να αφιερώσει μία κανονική ταφόπλακα στον IE, με την εξής επιγραφή”

“Internet Explorer

17/08/1995-15/06/2022

Ήταν ένα καλό εργαλείο για να κατεβάζεις άλλους browsers”

 

 

Να θυμίσουμε για την ιστορία πάντως, ότι μετά την κυκλοφορία του και αφού άρχισε να ωριμάζει και να εξελίσσεται, ο IE όχι μόνο κατάφερε να εκθρονίσει τον Netscape Navigator, αλλά έφτασε να κατέχει μέχρι και το 95% του ποσοστού χρήσης των browsers. Αυτή η τρομακτική επιτυχία του, ήταν που οδήγησε το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ και αργότερα και την ΕΕ, να κινήσουν νομικές διαδικασίες έναντι της Microsoft κατηγορώντας την για αντιμονοπωλιακές πρακτικές, καθώς ο IE ήταν ο προεπιλεγμένος browser των Windows και ένα από τα λίγα προγράμματα που εμφανίζονταν στην επιφάνεια εργασίας μετά την εγκατάσταση των Windows σε κάθε υπολογιστή. Στοιχεία που τον τοποθετούσαν σε θέση ισχύος έναντι των ανταγωνιστικών browsers, καθώς τα Windows ήταν με διαφορά το δημοφιλέστερο λειτουργικό σύστημα.

Μετά από αρκετά χρόνια δικαστικών διαμαχών και αφού η αρχική καταδικαστική απόφαση υποχρέωνε την εταιρεία να χωριστεί στα δύο – σε μία Microsoft που θα έβγαζε τα Windows και σε μία δεύτερη για όλα τα υπόλοιπα προγράμματα-, η εταιρεία συμβιβάστηκε με την Αμερικανική κυβέρνηση και υποχρεώθηκε να δώσει πρόσβαση στους ανταγωνιστές της στα APIs των Windows για τα επόμενα 5 χρόνια, και να σταματήσει να εγκαθιστά υποχρεωτικά τον IE στα Windows. Όσο για την Ευρώπη, η εταιρεία καταδικάστηκε και χρειάστηκε να πληρώσει ένα πρόστιμο μαμούθ, της τάξης των 730 εκατομμυρίων δολαρίων, καθώς και να προσθέσει οθόνη επιλογής browser κατά την εγκατάσταση των Windows.

Εσύ θυμάσαι ποια ήταν η πρώτη έκδοση του Internet Explorer που χρησιμοποίησες ποτέ και θα σου λείψει η παρουσία του ή μήπως συμφωνείς με την άποψη του μηχανικού από τη Νότια Κορέα;

 

Μπορείς να δεις ακόμη