Τέσσερα tips για να χρησιμοποιείς αποδοτικά το πλυντήριο-στεγνωτήριο

Αν διαθέτεις ένα πλυντήριο-στεγνωτήριο, τότε ξέρεις από πρώτο χέρι πως διευκολύνει εντυπωσιακά τη φροντίδα της γκαρνταρόμπας σου. Αρκεί το απλό πάτημα ενός κουμπιού για να καθαρίσει τα λερωμένα σου ρούχα και στη συνέχεια να τα στεγνώνει. Αναμφισβήτητα το μεγάλο πλεονέκτημα των συσκευών αυτής της κατηγορίας είναι η εξοικονόμηση χώρου, με δεδομένο ότι καταλαμβάνουν περίπου τα μισά τετραγωνικά στο μπάνιο ή την κουζίνα, σε σχέση με το να αποκτήσει κανείς ξεχωριστά ένα πλυντήριο και ένα στεγνωτήριο.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, τα πλυντήρια-στεγνωτήρια τελευταίας «γενιάς» διαθέτουν μια μεγάλη ποικιλία από λειτουργίες για την εξοικονόμηση ρεύματος και νερού. Έτσι, για παράδειγμα, θα βρεις συσκευές «2 σε 1» με δυνατότητα αυτόματου ζυγίσματος των ρούχων, ώστε να προσαρμόζουν την κατανάλωσή τους στην ποσότητα των ρούχων που καθαρίζουν. Επίσης, τα περισσότερα σύγχρονα μοντέλα «έρχονται» με αισθητήρες στεγνώματος, για να ελέγχουν απόλυτα τα επίπεδα υγρασίας στα ρούχα και έτσι να κάνουν οικονομία στο ρεύμα που «καίνε».

Βέβαια, όσο πιο αποδοτικά χρησιμοποιείς όλες αυτές τις λειτουργίες, τόσο μικρότερο θα είναι και το «αντίτιμο» της χρήσης της συσκευής σου στους λογαριασμούς του νερού και του ηλεκτρικού. Επομένως, ακολουθώντας μερικούς απλούς κανόνες, θα κρατήσεις χαμηλά τα έξοδά του νοικοκυριού σου.

 

Προτίμησε το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες

Τα περισσότερα ρούχα δεν χρειάζονται κάποιο εντατικό πρόγραμμα, αν έχουν φορεθεί λίγες φορές και δεν έχουν λερωθεί με επίμονους λεκέδες. Αυτός είναι ο λόγος που όλα τα πλυντήρια-στεγνωτήρια διαθέτουν πρόγραμμα πλύσης στους 30°C, ή ακόμη και με εντελώς κρύο νερό.

Σε συνδυασμό με ένα απορρυπαντικό που ενδείκνυται σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα άπλυτά σου θα βγαίνει ολοκάθαρα από τον κάδο, ενώ θα εξοικονομήσεις ενέργεια και επομένως χρήμα. Μάλιστα, ακόμη και σε σχέση με τους 40°C, το πλύσιμο στους 30°C, μειώνει έως και 50% την κατανάλωση ρεύματος από τη συσκευή σου.

 

 

Μην ξεχνάς το καθάρισμα του φίλτρου

Όταν ο καιρός είναι πιο κρύος, φοριούνται περισσότερο μάλλινα και φούτερ. Είναι σημαντικό να μην αμελείς το τακτικό καθάρισμα του φίλτρου, αφού τα συγκεκριμένα ρούχα αφήνουν περισσότερα χνούδια. Το καθαρό φίλτρο εξασφαλίζει πως τα ρούχα θα πλυθούν και θα στεγνώσουν στην εντέλεια, ενώ εγγυάται ότι η συσκευή δεν θα πάθει βλάβη. Αντίθετα, αν είναι γεμάτο με χνούδια εμποδίζεται η κυκλοφορία του θερμού αέρα και αυξάνεται η δαπάνη ηλεκτρικής ενέργειας στον «κύκλο» στεγνώματος.

 

Τήρησε τη χωρητικότητα πλύσης και στεγνώματος

Αν και μπορεί να μοιάζει δελεαστικό να παραγεμίσεις το πλυντήριο με όλο το… βουνό από άπλυτα που έχουν μαζευτεί, η πιο πιθανή εξέλιξη είναι να χρειαστεί να ξαναπλύνεις τα ρούχα σου. Αντίθετα, αν δεν ξεπερνάς τη χωρητικότητα της συσκευής σου, τότε είσαι σίγουρο πως το απορρυπαντικό θα απλωθεί ομοιόμορφα σε όλα τα ρούχα, καθαρίζοντας σε βάθος τα υφάσματα. Επίσης, θα αποτρέψεις και βλάβες στον μηχανισμό περιστροφής του κάδου.

Στην περίπτωση του πλυντήριου-στεγνωτήριου, η τήρηση της χωρητικότητας είναι ακόμη πιο σημαντική, αφού τα μέγιστα κιλά που μπορεί να πλύνει η συσκευή είναι λιγότερα από όσα μπορεί να στεγνώσει. Για παράδειγμα, ένα μοντέλο με χωρητικότητα πλύσης 8 κιλών, μπορεί να έχει χωρητικότητα για στέγνωμα 6 ή ακόμη και 5 κιλά. Επομένως, αν έχεις φτάσει το μέγιστο βάρος στο πλύσιμο, αν θέλεις στη συνέχεια να τα στεγνώσεις, θα πρέπει να αφαιρέσεις ορισμένα ρούχα από τον κάδο, «τρέχοντας» δύο φορές τον κύκλο στεγνώματος.

 

Χρησιμοποίησε υψηλές στροφές στο στύψιμο των ρούχων

Με τις υψηλές στροφές στο στύψιμο, θα αφαιρείς περισσότερο νερό από τα ρούχα. Επομένως, αν η συσκευή σου διαθέτει αισθητήρες υγρασίας, το στέγνωμά τους στη συνέχεια θα γίνεται με μικρότερη διάρκεια και με μικρότερη κατανάλωση ενέργειας.

 

Μπορείς να δεις ακόμη