Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές vs Αργής σύνθλιψης: Διάλεξε τη συσκευή που σου ταιριάζει

Μήπως μία από τις αποφάσεις που πήρες για το 2020 είναι να κάνεις πιο υγιεινή τη διατροφή σου; Ένα καλό βήμα για να το πετύχεις είναι να προσθέσεις φρεσκοστυμμένους χυμούς στο καθημερινό σου διαιτολόγιο. Με αυτόν τον τρόπο χαρίζεις ένα πραγματικά σημαντικό «όπλο» στον οργανισμό σου, για έξτρα ενέργεια και ζωτικότητα, χάρις στις πολύτιμες βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και μέταλλα που θα αναπληρώνεις με τον πιο φυσικό τρόπο.

Το επόμενο βήμα, βέβαια, είναι να διαλέξεις μία συσκευή που θα πάρει θέση στον πάγκο της κουζίνας, για να παρασκευάζεις τους χυμούς σου. Στην αγορά υπάρχουν δύο είδη αποχυμωτών, οι φυγοκεντρικοί και οι αργής σύνθλιψης και έχουν σημαντικές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας τους.

Επομένως, το πρώτο που θα χρειαστεί να κάνεις είναι να αποφασίσεις ποια κατηγορία σου ταιριάζει περισσότερο στα φρούτα και τα λαχανικά που θέλεις να φτάνουν στο ποτήρι σου, αλλά και στον χρόνο που θέλεις να αφιερώνεις γι’ αυτό τον σκοπό.

 

Φυγοκεντρικοί αποχυμωτές

Οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές βασίζονται σε ένα σύστημα λεπίδων που περιστρέφεται με πολύ μεγάλη ταχύτητα, ώστε να διαχωρίζουν τον χυμό των φρούτων και των λαχανικών, από τα στερεά συστατικά τους. Αυτό σημαίνει πρώτα από όλα ότι η παρασκευή του χυμού γίνεται σε λίγα δευτερόλεπτα.

Επομένως, ένα φυγοκεντρικό μοντέλο ταιριάζει περισσότερο στην περίπτωσή σου, αν κατά κανόνα δεν έχεις πολύ χρόνο. Επίσης, θα σου φανεί εξαιρετικά χρήσιμο στην περίπτωση που χρειάζεται να ετοιμάζεις μεγάλη ποσότητα χυμού, για παράδειγμα επειδή κάθε πρωί φτιάχνεις πρωινό για όλη την οικογένειά σου.

Η συγκεκριμένη κατηγορία συσκευών εξοικονομεί χρόνο και για έναν ακόμη λόγο, αφού τα υλικά σου δεν χρειάζονται καμία προετοιμασία, ούτε καν να τα κόψεις σε κομμάτια. Επίσης, οι φυγοκεντρικοί αποχυμωτές είναι πιο οικονομικοί.

 

Αργής σύνθλιψης

Οι συσκευές αυτής της  κατηγορίας εξάγουν τον χυμό περίπου όπως και ο χειροκίνητος αποχυμωτής, δηλαδή συνθλίβοντας αργά τα φρούτα και τα λαχανικά. Επομένως, η αποχύμωση γίνεται με πολύ μικρότερη ταχύτητα, επομένως χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Επίσης, ανάλογα με το μοντέλο, ενδεχομένως να χρειάζεται να κόβεις σε κομμάτια τα υλικά σου.

Αυτή η αργή διαδικασία δίνει ωστόσο σημαντικό «κέρδος» σε θρεπτικά συστατικά, κατ’ αρχάς γιατί εξάγει μεγαλύτερη ποσότητα χυμού. Επίσης, είναι ιδανική για πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όπως η λαχανίδα, τα οποία μόνο λίγα φυγοκεντρικά μοντέλα μπορούν να αποχυμώσουν ικανοποιητικά.

Ίσως ακόμη πιο σημαντικό είναι πως με την αργή σύνθλιψη διατηρείται μεγαλύτερη ποσότητα θρεπτικών συστατικών στους χυμούς. Στους φυγοκεντρικούς αποχυμωτές, εξαιτίας της θερμότητας που αναπτύσσεται και της οξείδωσης, τα ένζυμα και οι βιταμίνες διασπώνται πολύ πιο γρήγορα. Επομένως, οι χυμοί από ένα μοντέλο αργής σύνθλιψης κατά κανόνα έχουν μεγαλύτερη διατροφική αξία, την οποία θα διατηρήσουν και για περισσότερο χρόνο αφότου παρασκευαστούν.

Με την αργή σύνθλιψη, οι χυμοί είναι επίσης πιο ομογενοποιημένοι, αφού για παράδειγμα δεν σχηματίζεται αφρός στο πάνω μέρος τους, γεγονός που επηρεάζει και τη γεύση. Επίσης, προκαλούν λιγότερο θόρυβο.

 

 

Μπορείς να δεις ακόμη