Τί είναι η 4Κ smart TV;

by Aggeliki Tsoukana

Οι τηλεοράσεις έχουν αποκτήσει νέες δυνατότητες εδώ και πολύ καιρό. Ο όρος “Smart TV” είναι πλέον ευρέως γνωστός και δεν χρειάζεται πολλές εξηγήσεις. Για τους χρήστες που δεν είναι μυημένοι στην τεχνολογία, θα μπορούσαμε να περιγράψουμε μια Smart TV ως μια τηλεόραση με δυνατότητα σύνδεσης στο ίντερνετ, αλλά και με άλλες smart συσκευές.

Οι σύγχρονες smart TVs φροντίζουν να έχεις πάντα πολλές επιλογές σε περιεχόμενο. Από υπηρεσίες video streaming όπως το Amazon prime και το Netflix, και πρόσβαση στο YouTube, μέχρι επιλογές για streaming μουσικής, όλα βρίσκονται στη διάθεσή σου με ένα κλικ στο τηλεκοντρόλ σου.

Τώρα που έχεις μια γενική εικόνα για το τι είναι smart TV, ήρθε η στιγμή να δώσεις βάση στην ανάλυση. Και ειδικότερα στην 4Κ ανάλυση.

 

 

Τι σημαίνει 4Κ

Μια 4K TV είναι μια τηλεόραση με ανάλυση 4K. Αυτό σημαίνει ότι η τηλεόραση έχει 3.840 οριζόντια pixel και 2.160 κατακόρυφα pixel, δηλαδή συνολικά περίπου 8,3 εκατομμύρια pixel. Στις προδιαγραφές προϊόντων τηλεόρασης, οι αναλύσεις εμφανίζονται συνήθως ως «3840 x 2160» για 4K TV.

Η ανάλυση είναι ένας όρος που υποδεικνύει πόσο πυκνά είναι αυτές οι μικροσκοπικές κουκκίδες, τα pixel, τοποθετημένα στην οθόνη. Τα μεμονωμένα pixel συνδυάζονται για να δημιουργήσουν την εικόνα που βλέπεις στην οθόνη, έτσι ώστε όσο υψηλότερα είναι τα pixel τόσο υψηλότερη είναι η ανάλυση. Το «K» σε 4K σημαίνει Kilo (1000), δηλαδή μια τηλεόραση που έχει επιτύχει οριζόντια ανάλυση περίπου 4.000 pixel.

 

Διαφορά ποιότητας με ανάλυση full HD

Οι 4Κ TVs έχουν τέσσερις φορές περισσότερα pixel από τις παραδοσιακές τηλεοράσεις Full HD (1920 x 1080). Ακόμη και στις οθόνες τηλεόρασης του ίδιου μεγέθους, η ποιότητα εικόνας 4K της τηλεόρασης καταλήγει να είναι πιο ζωντανή και λεπτομερής, χάρη στη μεγαλύτερη πυκνότητα των pixel. Αυτή η διαφορά είναι ιδιαίτερα εμφανής στις μεγάλες τηλεοράσεις, με διαγώνιο οθόνης από 55 ίντσες και άνω.

Για παράδειγμα, αν συγκρίνεις την ποιότητα μιας παραδοσιακής τηλεόρασης Full HD 65″ με αυτή μιας 4K UHD TV 65″, θα παρατηρήσεις μια διαφορά στα pixel που συνθέτουν την οθόνη. Για τηλεοράσεις υψηλής ανάλυσης, τα pixel είναι μικρότερα από ό, τι σε τηλεόραση χαμηλότερης ανάλυσης του ιδίου μεγέθους, ώστε να μπορείς να απολαύσεις μια πιο συναρπαστική εμπειρία, χωρίς περιορισμούς στην προβολή θέασης. Αλλά και να παρακολουθείς από κοντά, χωρίς να παρατηρήσεις τα μεμονωμένα pixel.

 

 

Διαθέσιμο περιεχόμενο 4Κ

Επί του παρόντος, υπάρχουν διάφορες μορφές περιεχομένου 4Κ από υπηρεσίες ροής 4K, συσκευές αναπαραγωγής Blu-ray και δίσκους 4K μέχρι βίντεο UGC. Δηλαδή, βίντεο που έχουν καταγραφεί με κάμερες 4K ή smartphones 4K. Επιπλέον, υπάρχουν και υπηρεσίες video streaming, όπως YouTube, Netflix, Amazon Prime και Disney Plus, που προσφέρουν επίσης ένα ευρύ φάσμα περιεχομένου, όπως ταινίες 4K και τηλεοπτικές σειρές. Επιπροσθέτως, αν είσαι gamer, μπορείς να αξιοποιήσεις στο έπακρο τις νέες κονσόλες PS5 και Xbox Series X|S, απολαμβάνοντας 4Κ gaming.

 

 

Απόλαυσε όλο το περιεχόμενό σου σε ποιότητα 4Κ

Θα ήταν ιδανικό αν όλο το περιεχόμενο ήταν δυνατό να κινηματογραφηθεί σε 4Κ, αλλά υπάρχει ακόμα πολύ περιεχόμενο χαμηλότερης ανάλυσης σε σχέση με το περιεχόμενο 4K. Ωστόσο, ευτυχώς αυτό δεν αποτελεί ανησυχία λόγω του upscaling.

Όταν παρακολουθείς περιεχόμενο FHD χαμηλότερης ποιότητας σε μια τηλεόραση 4K, το upscaling είναι η τεχνολογία που αυξάνει την ανάλυσή της, μετατρέπει και βελτιώνει την εμφάνισή της στην οθόνη της τηλεόρασης 4Κ. Με άλλα λόγια, δεν δημιουργεί απλά μια εκτεταμένη εικόνα, την αναβαθμίζει για την οθόνη 4K. Η αναβάθμιση αναλύει αυτόματα την ανάλυση για τη μείωση του θορύβου, τη βελτίωση των λεπτομερειών και παρέχει βέλτιστη αντίθεση και χρώμα, ώστε να μπορείς να προβάλεις αυτό το περιεχόμενο σε ποιότητα τύπου 4K.

 

Τι σημαίνει “UHD”

To UHD σημαίνει εξαιρετικά υψηλή ευκρίνεια (Ultra-High Definition) και η ευκρίνεια 4K είναι ένας τύπος ανάλυσης UHD. Πρακτικά, διαφορετικοί κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορες εκφράσεις για να πουν το ίδιο πράγμα, όπως Ultra HD, 4K TV, Ultra-High Definition TV και 4K UHD TV. Με την πάροδο του χρόνου, η βιομηχανία τηλεόρασης βρήκε τον όρο «4K» ευκολότερο και πιο εύληπτο για τους καταναλωτές και άρχισε να τον χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο. Σήμερα οι περισσότεροι κατασκευαστές και διανομείς χρησιμοποιούν πλέον τον όρο 4K TV ή 4K UHD TV.

Συμπερασματικά, λοιπόν, οι τηλεοράσεις υπερυψηλής ανάλυσης είναι κάτι που πρέπει να λάβεις σοβαρά υπόψη. Αν εξετάζεις την αγορά νέας τηλεόρασης, τότε κάνε ένα δώρο στον εαυτό σου και επίλεξε μία 4Κ TV.

Μπορείς να δεις ακόμη