Τί είναι η 8Κ smart TV;

by Aggeliki Tsoukana

Οι τηλεοράσεις 8Κ είναι το “next big thing” στην αγορά της οικιακής ψυχαγωγίας. Ασφαλώς, έρχονται με σύνδεση στο διαδίκτυο και με πολλές λειτουργίες “smart” για να εμπλουτίσουν τη διασκέδαση στο σπίτι. Αν ο όρος «8Κ» είναι κάτι εντελώς καινούργιο για σένα, σε αυτό το άρθρο θα αποκτήσεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι για τις 8Κ TVs.

 

 

Τι σημαίνει 8Κ

Μια τηλεόραση 8K είναι μια τηλεόραση που έχει μια οθόνη με 7.680 οριζόντια και 4.320 κατακόρυφα pixel με συνολικά περίπου 33 εκατομμύρια pixel. Το «K» στο 8K σημαίνει Kilo (1000), δηλαδή μια τηλεόραση που έχει επιτύχει οριζόντια ανάλυση περίπου 8.000 pixel.

Η τηλεόραση 8Κ είναι η τηλεόραση με την υψηλότερη ανάλυση που έχει κυκλοφορήσει πρόσφατα μεταξύ τηλεοράσεων UHD (εξαιρετικά υψηλής ευκρίνειας). Με τέσσερις φορές περισσότερα pixel από μια τηλεόραση, η 8K εμφανίζει μια πιο έντονη και λεπτομερή ποιότητα εικόνας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στις 8Κ TVs τα pixel είναι τόσο μικρά που δεν μπορούν να διακριθούν ακόμη και από κοντινή λήψη, καθιστώντας τις εικόνες με μεγάλη λεπτομέρεια πραγματικότητα.

 

 

Διαφορά ποιότητας με 4Κ και Full HD

Η ανάλυση στις 8Κ TVs είναι 4 φορές υψηλότερη από αυτή των 4K UHD TVs και 16 φορές υψηλότερη από τις Full HD TVs. Μεγαλύτερη ανάλυση σημαίνει ότι υπάρχουν περισσότερα pixel που συνθέτουν την οθόνη. Με άλλα λόγια, στις τηλεοράσεις ίδιου μεγέθους, τα pixel είναι πυκνότερα στην ίδια περιοχή, γεγονός που επιτρέπει μια πολύ πιο εξελιγμένη και ρεαλιστική απεικόνιση εικόνας. Αυτό παρέχει μια καθηλωτική εικόνα, όταν παρακολουθείτε τηλεόραση.

Ο όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει τον αριθμό των pixel σε μια δεδομένη περιοχή ονομάζεται PPI (Pixel ανά ίντσα) και φυσικά ένας υψηλότερος αριθμός PPI σημαίνει μεγαλύτερη πυκνότητα pixel. Συνήθως, το PPI θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50 ή περισσότερα για να απολαμβάνεις διάφορα είδη περιεχομένου βίντεο. Επομένως, σε μια 8K TV 75″ το PPI είναι 117, ενώ σε 4Κ TV και FHD TV είναι 59 PPI και 29 PPI αντίστοιχα.

 

 

Απόλαυσε όλο το περιεχόμενό σου σε ποιότητα 8Κ

Επί του παρόντος, το περιεχόμενο 8Κ δεν είναι ευρέως διαθέσιμο για παρακολούθηση. Δηλαδή σε βαθμό που να μπορείς να παρακολουθείς εκπομπές και ταινίες στο σπίτι. Ωστόσο το εγγενές περιεχόμενο 8Κ δεν είναι ο μοναδικός λόγος για να αποκτήσει κανείς μία τηλεόραση 8Κ.

Όλες οι τηλεοράσεις 8Κ έχουν τεχνολογία Upscaling, ωστόσο κάθε κατασκευαστής τηλεοράσεων εφαρμόζει τη δική του ειδική τεχνολογία για να παράγει οπτικά στοιχεία ποιότητας τύπου 8Κ. Για παράδειγμα, η Samsung διαθέτει τη δική της τεχνολογία AI Upscaling 8K.

Η τεχνολογία AI Upscaling χρησιμοποιεί μια μέθοδο που συλλέγει και μαθαίνει μια μεγάλη ποικιλία χαρακτηριστικών περιεχομένου ανά τύπο και στη συνέχεια τα αποθηκεύει σε μια βάση δεδομένων. Αργότερα χρησιμοποιεί αυτή τη βάση δεδομένων για να επεξεργαστεί ξανά παρόμοιους τύπους εικόνων, με αποτέλεσμα μια πολύ πιο εξελιγμένη διαδικασία Upscaling. Με το Upscaling να είναι τόσο σημαντικό και τόσες διαφορετικές επιλογές διαθέσιμες, το ιδανικό είναι να επισκεφτείς ένα κατάστημα Κωτσόβολος, ώστε να συγκρίνεις και να επιλέξεις το καλύτερο.

 

Οι νέες «ναυαρχίδες» είναι 8Κ

Οι τηλεοράσεις 8Κ είναι η πιο πρόσφατη εξέλιξη στον χώρο. Όλοι οι σημαντικοί κατασκευαστές τηλεοράσεων εφαρμόζουν πλέον ανάλυση 8Κ στα κορυφαία μοντέλα τηλεοράσεων τους. Όλες οι 8K TVs έρχονται με ακόμα πιο λεπτό panel και μοναδική εμφάνιση, η οποία συνδυάζεται με ανασχεδιασμένες τεχνολογίες εικόνας και ήχου που υπόσχονται ν’ αναβαθμίσουν την εμπειρία θέασης.

Μπορείς να δεις ακόμη