Τι είναι τα AI PC και πώς θα συνδέονται με τα Windows 12

by Aggeliki Tsoukana

Η Τεχνητή Νοημοσύνη (Artificial Intelligence – AI) τον τελευταίο καιρό έχει μπει δυναμικά και με κάθε τρόπο στη ζωή μας, αλλάζοντας κυριολεκτικά τα πάντα. Για αυτό δεν είναι τυχαίο, ότι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας προσπαθούν με κάθε τρόπο να καινοτομήσουν και να προσαρμοστούν σε αυτή τη νέα εποχή. Προφανώς, η Microsoft είναι από αυτούς που θα έχουν ένα σημαντικό ρόλο και μερίδιο της αγοράς.

Έτσι, πληθαίνουν οι φήμες για τα λεγόμενα «AI PC» ή αλλιώς για υπολογιστές με έντονο προσανατολισμό στις νέες υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης, τόσο σε επίπεδο υλικού (hardware), όσο και λογισμικού (software).

Ειδικότερα, η Microsoft θέλει το νέο της λειτουργικό σύστημα (OS), που μάλλον θα έχει την ονομασία Windows 12, να κυριαρχήσει στην αγορά των προσωπικών υπολογιστών. Σε αυτή τη λογική, όχι μόνο θέλει ένα γρήγορο λανσάρισμα (ίσως και μέσα στον Ιούνιο του 2024), αλλά θέλει να προσφέρει εγγενώς και με τον καλύτερο τρόπο AI υπηρεσίες. Φυσικά, θα είναι πάντα σε συνεννόηση με μεγάλους προμηθευτές desktop και laptop (όπως είναι οι Dell, Acer, Asus, HP κτλ).

Άρα, σε επίπεδο μάρκετινγκ και ουσίας, θα υποστηρίξει ότι τα Windows 12 θα είναι το πρώτο λειτουργικό, το οποίο θα έχει σχεδιαστεί στην εποχή του παραγωγικού AI και με βάση αυτό.

Ήδη, η Microsoft κινείται δυναμικά προς αυτή την κατεύθυνση. Για παράδειγμα, το Copilot ενσωματώθηκε στα Windows 10 και 11, ενώ σχετικά app δημιουργούνται και για άλλα λειτουργικά και συσκευές (όπως π.χ. τα smartphone).

Και επειδή το software, καλό είναι να στηρίζεται στο κατάλληλο hardware, οι ειδικοί θεωρούν βέβαιο ότι τα Windows 12 θα στηρίζονται και θα συνεργάζονται με AI acceleration modules και δη επεξεργαστές. Άλλωστε, ήδη η νέα γενιά Intel CPU το υποστηρίζει αυτό.

Μένει να φανεί στην πορεία, αλλά φαίνεται ότι ίσως τα Windows 12, οι εξελίξεις στην Τεχνητή Νοημοσύνη και το νέο hardware που έρχεται, αποτελούν μία πρώτης τάξεως αφορμή και ευκαιρία για να επενδύσεις σε ένα νέο προσωπικό υπολογιστή. Μήπως λοιπόν ήρθε η ώρα να αναβαθμίσεις ή να αγοράσεις ένα καινούργιο σύστημα μέσα στο 2024; Για πολλούς θα είναι μία καλή χρονιά για αγορά PC.

Μπορείς να δεις ακόμη