Τι μπορεί να προσφέρει στο νοικοκυριό σου ένα σύστημα φωτοβολταϊκών;

by Zikou Stella

Σε μία εποχή που η Κλιματική Κρίση απασχολεί όσο ποτέ την ανθρωπότητα, σε μία χώρα όπου ο ήλιος τη φωτίζει από τη μία άκρη της έως την άλλη, τα φωτοβολταϊκά αποτελούν την πλέον ενδεδειγμένη λύση είτε πρόκειται για κατοικία είτε για επιχείρηση.

Η καύση των ορυκτών καυσίμων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας προκαλεί εκπομπές θερμοκηπικών αερίων τα οποία, ως γνωστόν, συμβάλουν στο φαινόμενο της Κλιματική Αλλαγής. Με τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως τα φωτοβολταϊκά, αυτή η επίπτωση εκμηδενίζεται.

Είναι η καλύτερη ώρα να σκεφτείς το περιβάλλον και όσα αυτό προσφέρει σε εσένα και στις επόμενες γενιές, αλλά και το budget σου, καθώς μία επένδυση σε φωτοβολταϊκά, αφού αποσβεστεί σε σύντομο χρόνο θα σου εξασφαλίσει σημαντικά οικονομικά οφέλη.

Τι είναι όμως τα φωτοβολταϊκά με απλά λόγια; Τι μπορούν να προσφέρουν στο νοικοκυριό; Πόσο κοστίζουν και ποια ταιριάζουν στις ανάγκες σου; Υπάρχει κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα εγκατάστασης;

Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα που περιστρέφονται στο μυαλό σου θα απαντηθούν, σύντομα, παρακάτω, ώστε να έχεις μία σφαιρική άποψη για αυτήν την τεχνολογία.

 

Τι είναι τα φωτοβολταϊκά συστήματα

Τα φωτοβολταϊκά είναι συστήματα που αξιοποιούν την ενέργεια του ήλιου μετατρέποντάς την σε ηλεκτρική ενέργεια. Επί της ουσίας, παράγουν ρεύμα από την ηλιακή ακτινοβολία και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές διαφορετικές εφαρμογές.

Ένα τέτοιο σύστημα αποτελείται από κάποια βασικά μέρη όπως το πάνελ, το ινβέρτερ, τους συσσωρευτές (μπαταρίες) και τους ρυθμιστές φόρτισης. Σε μορφή μοιάζουν με τα πάνελ των ηλιακών θερμοσίφωνων, συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε ηλεκτρική ενέργεια. Οι συσσωρευτές ή μπαταρίες είναι οι συσκευές όπου αποθηκεύεται το παραγόμενο ρεύμα.

Το ρεύμα που παράγεται (συνεχές) για να χρησιμοποιηθεί (είτε από συσκευές για ιδιοκατανάλωση είτε για πώληση) μετατρέπεται σε κατάλληλη μορφή (εναλλασσόμενο) με χρήση κατάλληλων διατάξεων (ινβέρτερ).

 

Ιδανικά για τα ελληνικά νοικοκυριά

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα αποτελούν εδώ και πολλά χρόνια μία έγκυρη τεχνολογία και ανήκουν στην κατηγορία των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Η απόδοσή τους σχετίζεται με τα μετεωρολογικά – κλιματικά στοιχεία μιας περιοχής (ηλιακή ακτινοβολία, θερμοκρασία, γεωγραφικό μήκος, πλάτος, υψόμετρο κτλ). Είναι σαφές ότι, όσο περισσότερη ώρα είναι τα πάνελ εκτεθειμένα στον ήλιο, θα παράγουν περισσότερο ηλεκτρισμό. Ωστόσο, τα σύγχρονα πάνελ είναι αρκετά αποδοτικά και παράγουν ενέργεια ακόμη και σε καταστάσεις χαμηλότερης ηλιοφάνειας. Η Ελλάδα αποτελεί την πιο ηλιόλουστη γωνιά της Ευρώπης και τις περισσότερες μέρες του χρόνου έχει ήλιο. Αυτό καθιστά τα φωτοβολταϊκά ιδανικά για κάθε περιοχή της χώρας μας, με τα νοικοκυριά να ωφελούνται στο ακέραιο από την ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, χωρίς να θορυβούνται κάθε φορά που έρχεται ο λογαριασμός του ηλεκτρικού ρεύματος για την κατανάλωση.

Η ενέργεια που παράγεται από τη χρήση των φωτοβολταϊκών συστημάτων είναι και στην πράξη ανεξάντλητη καθώς προέρχεται αποκλειστικά από τον ήλιο. Αποτελεί έναν απρόσκοπτο, ενεργειακό πόρο που παρέχει ανεξαρτησία και ασφάλεια στην ενεργειακή τροφοδοσία.

 

 

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν γίνει πλέον πολύ προσιτά. Παράλληλα, είναι διαθέσιμα προγράμματα και επιδοτήσεις όπως το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη“, που με το κατάλληλο σύστημα που θα επιλέξεις, θα πετύχεις ενεργειακή αυτονομία του νοικοκυριού σου και εξοικονόμηση χρημάτων.

Η επιδότηση του φωτοβολταϊκού συστήματος ξεκινά από 45% και φτάνει ως το 75% για τα νοικοκυριά. Επιπλέον προβλέπεται ειδικό bonus 10% για άτομα με αναπηρία, συζύγους κι εξαρτώμενα μέλη ατόμων με αναπηρία, μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες.

Σύμφωνα με case studies που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εταιριών Φωτοβολταϊκών και παρουσιάστηκαν σε πρόσφατη ημερίδα:

Ένα νοικοκυριό με ετήσια κατανάλωση 4.500 κιλοβατώρες, με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 3 κιλοβάτ και μπαταρίας με χωρητικότητα 5 κιλοβατώρες, εξασφαλίζει την κάλυψη άνω του 90 % των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια (η ετήσια παραγωγή του φωτοβολταϊκού κυμαίνεται στις 1.400 κιλοβατώρες ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ).

 

 

Αναγκαία η στροφή στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Η χώρα μας, ως ενεργό κράτος μέλος της ΕΕ έχει δεσμευθεί, όπως οφείλει, να μειώσει το ανθρακικό της αποτύπωμα έως το 2030. Σύμφωνα με τη μακροχρόνια στρατηγική της το ηλεκτρικό σύστημα προβλέπεται να μειώσει σημαντικά το ανθρακικό αποτύπωμα λόγω της απόφασης απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και της σημαντικής διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Για τη μείωση των εκπομπών αερίων και τη συμβολή στη μείωση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής προέκυψε η ανάγκη σχεδιασμού νέων ενεργειακών στρατηγικών και υλοποίησης νέων προγραμμάτων με σκοπό την επίλυση των προβλημάτων.

 

 

Τι να επιλέξεις

Στην αγορά διατίθενται συστήματα που τοποθετούνται εύκολα, είναι οικονομικά και δίνουν ένα ενεργειακό boost στο νοικοκυριό σου. Το Huawei Solar τριφασικό Ιnverter SUN2000-5KTL-M1, του κορυφαίου Brand Huawei, με ονομαστική ισχύ 5KW και μέγιστη τάση εισόδου 1.100 V αποτελεί μία safe επιλογή. Μία ακόμα πιο οικονομική λύση, ιδανικό για το πρόγραμμα “Φωτοβολταϊκά στη στέγη”, το Huawei Solar τριφασικό Ιnverter SUN2000-3KTL-M1, φέρει ονομαστική ισχύ 3KW και μέγιστη τάση εισόδου 1.100 V. Πρόκειται για Μονοκρυσταλλικά Φωτοβολταϊκά πάνελ Jinko Solar Tiger Pro με ονομαστική ισχύ 550W, με μέγιστο βαθμό απόδοσης στο Inverter 98,2% και απόλυτη προστασία στη σκόνη, την άμμο και το νερό. Το Jinko/Huawei 6.6kW Τριφασικό με μπαταρία και ονομαστική ισχύ 6KW, μέγιστη τάση εισόδου 1.100 V, αποτελεί έναν ακόμα δυνατό σύμμαχο για την εξοικονόμηση πόρων για την κατανάλωση ρεύματος.

Το σπίτι σου γίνεται πιο “πράσινο” και φιλικό στο περιβάλλον μειώνοντας το ενεργειακό αποτύπωμά του, εξοικονομώντας ενέργεια. Μην έχεις κανέναν προβληματισμό για έξτρα κόστη, καθώς οι ανάγκες συντήρησης είναι μηδαμινές. Τα φωτοβολταϊκά έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και λειτουργίας και φυσικά είναι αθόρυβα.

Ο Κωτσόβολος διαθέτει την κορυφαία γκάμα προϊόντων και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις από τη μελέτη μέχρι και την εγκατάσταση. Μπορείς να επισκεφθείς το κοντινότερο στην περιοχή σου κατάστημα για να ενημερωθείς από το εξειδικευμένο προσωπικό και να σου προτείνουν τις κατάλληλες λύσεις.

Μπορείς να δεις ακόμη