Tips εξοικονόμησης ρεύματος στο πλύσιμο των ρούχων το καλοκαίρι

Το πλυντήριο ρούχων έχει την τιμητική του το καλοκαίρι, αφού λόγω της ζέστης ο κάδος με τα άπλυτα κυριολεκτικά δεν σταματά να γεμίζει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι για να έχεις πάντοτε καθαρά ρούχα, πετσέτες και σεντόνια, θα πρέπει να «χτυπήσουν κόκκινο» οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού σου. Αν ακολουθείς μερικούς απλούς κανόνες εξοικονόμησης, μπορείς να περιορίσεις σημαντικά την επιβάρυνση της συσκευής στο ρεύμα που θα «κάψει» το σπίτι σου το καλοκαίρι. Και μάλιστα, χωρίς να κάνεις την παραμικρή έκπτωση στην καθαριότητα των ρούχων και όλων των υπόλοιπων υφασμάτων που «περνούν» από το πλυντήριο.

 

Χρησιμοποίησε τα προγράμματα χαμηλών θερμοκρασιών

Η θερμοκρασία του νερού πλύσης είναι η σημαντικότερη παράμετρος για την ηλεκτρική ενέργεια που καταναλώνει το πλυντήριο. Πάνω από το 70% του ρεύματος που ξοδεύει η συσκευή σε κάθε κύκλο πλύσης αφορά τη θέρμανση του νερού στην επιλεγόμενη ρύθμιση. Επομένως, όσο πιο συχνά επιλέγεις ένα πρόγραμμα χαμηλής θερμοκρασίας, τόσο περισσότερο θα περιορίσεις τη «συμμετοχή» του πλυντηρίου στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού σου.

Αν και αυτός ο κανόνας ισχύει για όλες τις εποχές του χρόνου, έχει ακόμη μεγαλύτερη εφαρμογή το καλοκαίρι, που τα ρούχα καταλήγουν στα άπλυτα πολύ πιο γρήγορα και συνήθως είναι από μέτρια έως ελαφρώς λερωμένα. Επομένως, χρησιμοποιώντας ένα απορρυπαντικό ρούχων που ενδείκνυται για χαμηλές θερμοκρασίες και επιλέγοντας ένα πρόγραμμα 30 βαθμών Κελσίου, ή ακόμη και για πλύσιμο με εντελώς κρύο νερό, θα πετύχεις τέλεια αποτελέσματα.

Μεγαλύτερη θερμοκρασία πλύσης, δηλαδή 40 βαθμούς Κελσίου, χρειάζεσαι μόνο για τα υφάσματα που έρχονται σε άμεση και συνεχή επαφή με το δέρμα, όπως τα εσώρουχα, οι πετσέτες και τα σεντόνια.

 

Προτίμησε τα οικολογικά προγράμματα

Αν χρειάζεται να χρησιμοποιήσεις μεγαλύτερη θερμοκρασία από τους 30 βαθμούς Κελσίου, και το πλυντήριό σου διαθέτει οικολογικό πρόγραμμα, τότε καλό είναι να το διαλέγεις όσο το δυνατόν συχνότερα.

Τα οικολογικά προγράμματα εκτός από το περιβάλλον προστατεύουν και τους λογαριασμούς ρεύματος και νερού, αφού έχουν πολύ υψηλότερη απόδοση από τα υπόλοιπα προγράμματα. Το μοναδικό μειονέκτημα είναι πως τα οικολογικά προγράμματα έχουν μεγάλη διάρκεια, αφού για να εξοικονομηθεί ενέργεια και νερό πλένονται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε τα ρούχα να καθαριστούν στην εντέλεια.

 

Πλύνε την κατάλληλη ποσότητα ρούχων

Αν το πλυντήριό σου είναι αρκετά παλιό και δεν μπορεί να προσαρμόσει την κατανάλωσή του στην ποσότητα των ρούχων που κάθε φορά πλένει, τότε πρέπει να το χρησιμοποιείς πάντοτε με γεμάτο τον κάδο.

Ο λόγος είναι πως η συσκευή ξοδεύει την ίδια ποσότητα νερού και ρεύματος, ανεξάρτητα από το πόσα ρούχα πλένει. Επομένως, όταν ο κάδος είναι γεμάτος, τότε η κατανάλωση αυτή αξιοποιείται για την καθαριότητα της μεγαλύτερης δυνατής ποσότητας ρούχων.

Αν το πλυντήριό σου έχει επιλογή πλύσης μισού φορτίου, τότε μπορείς να τη χρησιμοποιείς και με μισογεμάτο τον κάδο, αφού θα περιορίσει στο 50% την κατανάλωσή της. Αν πάλι το μοντέλο σου είναι αρκετά σύγχρονο, και διαθέτει σύστημα αυτόματης ζύγισης, τότε δεν έχεις κανένα περιορισμό στο πόσα ρούχα θα πλένεις κάθε φορά. Χάρις σε αυτό το σύστημα, η συσκευή καταλαβαίνει πόσα είναι τα άπλυτα, αυξομειώνοντας τη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, για να πετύχει μέγιστη οικονομία.

 

 

Κράτα το πλυντήριο καθαρό

Η καθαριότητα που σου εξασφαλίζει η συσκευή «περνά» από το πόσο καθαρή είναι και η ίδια. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζεις να μην υπάρχουν  τυχόν υπολείμματα απορρυπαντικού και μαλακτικού στον κάδο, αλλά και στις σωληνώσεις.

Έτσι, ειδικά αν έχεις οικογένεια, τώρα το καλοκαίρι που βάζεις συχνά πλυντήριο, καλό είναι μια φορά τον μήνα να απολυμαίνεις τη συσκευή. Διάλεξε ένα πρόγραμμα υψηλών θερμοκρασιών, κατά προτίμηση 90 βαθμών Κελσίου, προσθέτοντας πολύ μικρή ποσότητα απορρυπαντικού και, βέβαια, χωρίς να βάλεις ρούχα στο πλυντήριο. Το καυτό νερό θα αναλάβει να καθαρίσει όλο το εσωτερικό της συσκευής.

Για ακόμη καλύτερη απολύμανση, μπορείς να χρησιμοποιείς κάποιο από τα ειδικά καθαριστικά πλυντηρίου ρούχων, που κυκλοφορούν αρκετοί κατασκευαστές. Επίσης, σημαντικό είναι να καθαρίζεις σε μηνιαία βάση το φίλτρο της συσκευής, ακολουθώντας τις οδηγίες που θα βρεις στο εγχειρίδιο χρήσης.

 

Στεγνωτήριο Ρούχων

Στις περιπτώσεις που οι καιρικές συνθήκες δεν επιτρέπουν το άπλωμα των ρούχων σε υπαίθριο χώρο μπορείς φυσικά να επιλέξεις το στεγνωτήριο. Όταν βάζεις τα ρούχα στο πλυντήριο ρύθμισε το στύψιμο σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερες στροφές – ανάλογα βέβαια με το είδος των υφασμάτων. Έτσι, το στεγνωτήριο θα χρειαστεί λιγότερο χρόνο, και ηλεκτρική ενέργεια, για να στεγνώσει την μπουγάδα σου.

 

Μπορείς να δεις ακόμη