Tips για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία

by Aggeliki Tsoukana

 

Είναι γεγονός ότι η τάση των εταιρειών να σχεδιάζουν ολοένα και πιο λεπτές και καλαίσθητες τηλεοράσεις, έχει αντίκτυπο στην ποιότητα και τα χαρακτηριστικά των ηχείων τους. Παρ’ όλα αυτά, στις μέρες μας δεν χρειάζεται να ανησυχούμε ιδιαίτερα για τη χαμηλή ποιότητα και ισχύ των ηχείων της τηλεόρασης, καθώς η λύση για μια ολοκληρωμένη οπτικοακουστική εμπειρία βρίσκεται στα επιμέρους χαρακτηριστικά της σύγχρονης τηλεόρασης που αναδεικνύονται με την προσθήκη κάποιου ηχητικού συστήματος.

Όλες οι σύγχρονες τηλεοράσεις διαθέτουν θύρες εισόδου και εξόδου, που μας επιτρέπουν τη σύνδεσή τους με άλλες συσκευές. Οι συσκευές εισόδου μεταδίδουν ήχο στην τηλεόρασή μας, και περιλαμβάνουν συσκευές αναπαραγωγής όπως Blu-ray, κονσόλες παιχνιδιών και αποκωδικοποιητές. Οι συσκευές εξόδου λαμβάνουν ήχο από μία τηλεόραση. Αυτές περιλαμβάνουν ηχεία surround, ηχόμπαρες (Soundbars), και ακουστικά.

 

 

Ο πολυκάναλος-περιφερειακός ήχος (surround) εμπλουτίζει την ηχητική εμπειρία μας, χρησιμοποιώντας επιπλέον ηχεία εμπρός και πίσω από τη θέση ακρόασης. Οι δύο πιο διαδεδομένοι τύποι πολυκάναλου ήχου, είναι το πρότυπο 5.1 όπου χρησιμοποιούνται πέντε κανάλια όλων των συχνοτήτων και ένα κανάλι για τις χαμηλές συχνότητας (sub). Όλα τα συστήματα ήχου 5.1 χρησιμοποιούν την ίδια διαμόρφωση καναλιών, με τοποθέτηση αριστερά και δεξιά μπροστά, κέντρο, μπάσα (subwoofer) και δύο κανάλια surround. Το κανάλι διαλόγων είναι στο κεντρικό ηχείο. Για ακόμη πιο βελτιωμένη ηχητική εμπειρία υπάρχει ο ήχος surround 7.1 οκτώ καναλιών, όπου χρησιμοποιούνται δύο επιπλέον κανάλια ήχου με την προσθήκη δύο ηχείων πίσω. Κατα κανόνα,  στα συστήματα πολυκάναλου περιφερειακού ήχου υπάρχουν ένα ή δύο ηχεία subwoofer. Όταν υπάρχει μόνο ένα, καλό είναι να το τοποθετήσουμε  το κέντρο ακοής, κοντά στο κεντρικό ηχείο. Τα μπροστινά ηχεία ή τα πίσω και κεντρικά ηχεία surround θα πρέπει να τοποθετούνται στο ίδιο ύψος με το κεφάλι μας όταν είμαστε καθισμένοι. Το ιδανικό είναι να σχηματίζουν ένα νοητό τρίγωνο, όπου τα μπροστινά ηχεία (αριστερά και δεξιά) πρέπει να αποτελούν τις δύο γωνίες ενός ισοσκελούς τριγώνου, ενώ το σημείο ακρόασης θα πρέπει να είναι η τρίτη γωνία.

 

 

Οι τηλεοράσεις που υποστηρίζουν Dolby Atmos είναι σε θέση να μας δώσουν πιο πλούσιο και λεπτομερή ήχο μέσω μιας συμβατής μπάρας ήχου. Το Dolby Atmos έχει σαν στόχο την τρισδιάστατη απεικόνιση του ήχου, προσθέτοντας πληροφορία για το ύψος.  Τα Soundbars Dolby Atmos που βλέπουν προς τα πάνω παράγουν ακόμη πιο ρεαλιστικό και καθαρό ήχο σε σχέση με ένα σύστημα surround με πολλά ηχεία. Η κατάλληλη θέση για το soundbar είναι στο ύψος του αυτιού μας όταν είμαστε καθισμένοι, και χωρίς να υπάρχουν αντικείμενα ή έπιπλα μπροστά του έτσι ώστε να μην παρεμποδίζουν τη ροή του ήχου. Τα Soundbars συνδέονται στην τηλεόραση είτε ασύρματα, είτε μέσω ενός μόνο καλωδίου, και υποστηρίζουν τοποθέτηση σε βάση ή στον τοίχο, ώστε να ταιριάζουν με κάθε εσωτερική διακόσμηση.

Το πρότυπο σύνδεσης HDMI ARC (Audio Return Channel) είναι ένα άλλο χαρακτηριστικό  που μετατρέπει την τηλεόραση με τα υποδεέστερα ηχεία, σε κεντρικό κόμβο της οπτικοακουστικής εμπειρίας. Ο λόγος είναι ότι το ευέλικτο πρότυπο σύνδεσης σχεδιάστηκε με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των καλωδίων μεταξύ της τηλεόρασής μας και ενός εξωτερικού συστήματος οικιακού κινηματογράφου ή ενός Soundbar. Το σήμα του ήχου μεταδίδεται αμφίδρομα προς και από τα ηχεία, γεγονός που βελτιώνει την ποιότητα του ήχου και τον χρόνο καθυστέρησης του σήματος. Έτσι, εκτός από τη βελτίωση του ήχου, δεν χρειάζεται να συνδέσουμε  δεύτερο καλώδιο οπτικό/αναλογικό, σε ηχείο συμβατό με HDMI ARC, καθώς μας το κάνει με τον καλύτερο τρόπο το ίδιο καλώδιο HDMI που έχουμε ήδη συνδέσει στην τηλεόραση. Το HDMI ARC είναι ήδη  ενσωματωμένο σε πολλές σύγχρονες τηλεοράσεις, home theaters, ηχοσυστήματα, και δέκτες. Τα soundbar με έξοδο HDMI (ARC) ελέγχονται εύκολα με το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης.

Έχοντας υπόψη, λοιπόν, όλες αυτές τις προδιαγραφές προηγμένης τεχνολογίας που διαθέτουν πολλά μοντέλα σύγχρονων τηλεοράσεων, μπορούμε να βελτιώσουμε θεαματικά την οπτικοακουστική μας εμπειρία και να απολαύσουμε τα σπορ και τις αγαπημένες μας ταινίες με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μπορείς να δεις ακόμη