Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου, μετακινήσου στην πόλη με ασφάλεια

by Aggeliki Tsoukana

 

Τον Απρίλιο του 2018, ο οργανισμός Ηνωμένων Εθνών ανακήρυξε για πρώτη φορά την 3η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ποδηλάτου.

Το ποδήλατο έχει γίνει βασικό μέσο μεταφοράς για πολλούς. Αποτελεί μια οικονομική λύση για γρήγορες μετακινήσεις, χωρίς το άγχος της κίνησης ή της αναζήτησης θέσης πάρκινγκ. Παράλληλα, η ποδηλασία αποδεδειγμένα προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία.

Τα τελευταία 2 χρόνια, έχει θεσπιστεί ένας ειδικός Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ) για τους ποδηλάτες. Μπορείς κι εσύ να συμβάλεις στην προσπάθεια για ασφαλέστερες διαδρομές εντός και εκτός πόλης ακολουθώντας ορισμένους απλούς κανόνες οδηγικής συμπεριφοράς.

 

 

Προσοχή στις σημάνσεις

Οι πινακίδες θα σε ενημερώνουν (ή προειδοποιήσουν) για τη διασταύρωση με ποδηλατόδρομο. Όταν, δηλαδή, πρόκειται για αποκλειστική λωρίδα ποδηλατών και για την παρουσία – παράλληλων ή κοινών- διαβάσεων ποδηλάτων και πεζών.  Ή για την παρουσία κοινής λωρίδας κίνησης ποδηλατών – οχημάτων. Επιπρόσθετα, υπάρχει πλέον μία νέα σήμανση που ορίζει την παρουσία χώρων όπου επιτρέπεται η στάθμευση για ποδήλατα.

Με αυτό τον τρόπο καλύπτεται μια μεγάλη ανάγκη για διευκρίνηση του που πρέπει να κινείται ένας ποδηλάτης, ειδικά εντός πόλης. Παράλληλα, αναγνωρίζεται το δικαίωμα του ποδηλάτη να κινείται στο οδόστρωμα. Ωστόσο αυτό συνεπάγεται και υποχρεώσεις αλλά και ποινές σε περίπτωση παραβιάσεων του ΚΟΚ.

 

 

Όριο ταχύτητας και κανονισμοί

Οι ποδηλάτες πλέον αντιμετωπίζονται ως «κανονικοί» οδηγοί. Πράγμα που τους επιτρέπει να μετακινούνται στο οδόστρωμα εντός πόλης – σε τμήμα/οδός αποκλειστικής κυκλοφορίας ποδηλάτων. Αυτό παράλληλα σημαίνει πώς οφείλουν να φροντίζουν να κινούνται με ασφάλεια στο δρόμο και να σέβονται τον ΚΟΚ, όπως και οι άλλοι οδηγοί. Έτσι, το επιτρεπόμενο όριο ταχύτητας εντός πόλεων έχει οριστεί στα 25 χλμ./ώρα. Γι’ αυτό και τα ηλεκτρικά ποδήλατα διαθέτουν μέγιστη ταχύτητα 25 χλμ. Εξασφαλίζοντας έτσι ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια για τους αναβάτες.

Ο ποδηλάτης πρέπει να υπακούει στις υποδείξεις των τροχονόμων όπως και στις σημάνσεις του φωτεινού σηματοδότη. Επίσης, για την ασφάλεια όλων, απαγορεύεται η χρήση κινητού κατά την οδήγηση. Όπως επίσης η κίνηση υπό την επήρεια αλκοόλ. Συσκευές ήχου επιτρέπονται μόνο εάν είναι τοποθετημένα σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση. Μπορείς, για παράδειγμα, να χρησιμοποιείς φορητό ηχείο Bluetooth με λειτουργία hands free και ειδική βάση για ποδήλατο.

Όσο κι αν βιάζεσαι, δεν υπάρχει λόγος να κινείσαι αντίθετα σε ποδηλατόδρομο ή και σε οδό μονής κατεύθυνσης. Το ποδήλατο, άλλωστε, είναι ένας πολύ ευέλικτος τρόπος μετακίνησης, χωρίς να χρειάζεται να παρανομείς. Μάλιστα, αν είσαι κάτοχος ηλεκτρικού ποδήλατου δε θα χρειαστεί καν να ιδρώσεις για να φτάσεις στον προορισμό σου.

 

 

Ο απαραίτητος προστατευτικός εξοπλισμός

Η χρήση κράνους ή και άλλων προστατευτικών δεν είναι υποχρεωτική. Ωστόσο κάθε ποδηλάτης πρέπει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα προσωπικής ασφαλείας και να φοράει κράνος, ειδικές επιγονατίδες και μαξιλαράκια αγκώνων για να αποφύγει τραυματισμούς από τυχόν ατυχήματα.

Οι ανακλαστήρες στο ποδήλατο και τα ρούχα καθώς και τα φώτα είναι απαραίτητα κατά την κίνηση τις βραδινές ώρες. Προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται όλα τα σύγχρονα ηλεκτρικά ποδήλατα, με μοντέλα που φέρουν ειδικό ανακλαστήρα στο πίσω μέρος αλλά και στις ρόδες. Επιπλέον, θα συναντήσεις μοντέλα με εμπρόσθιο και οπίσθιο φωτισμό. Χαρακτηριστικά που τα καθιστούν ιδανικά για όλη τη διάρκεια της ημέρας και όλους τους δρόμους.

 

 

Επίλεξε σήμερα ηλεκτρικό ποδήλατο για όλες τις μετακινήσεις σου

Οι ιδιαίτερες καταστάσεις που βιώνει σχεδόν όλος ο πλανήτης τον τελευταίο 1.5 χρόνο, έφεραν στο προσκήνιο μία ακόμα εναλλακτική για γρήγορη και άνετη μετακίνηση μέσα στην πόλη. Ο λόγος, για το ηλεκτρικό ποδήλατο. Όπως και με το «κλασικό» ποδήλατο, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορούν να λειτουργήσουν κι ως ένα μέσο ανάπτυξης, άθλησης και αναψυχής.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα κινούνται με μεγαλύτερη ευχέρεια μέσα στα αστικά κέντρα, συγκριτικά με τα αυτοκίνητα ή ακόμη και τα λεωφορεία. Έτσι, αν και η τελική ταχύτητα των 25 χλμ./ώρα που μπορούν να αναπτύξουν μοιάζει μικρή, πολλές φορές ξεπερνά τη μέση ταχύτητα του Ι.Χ. ή του λεωφορείου στο κέντρο της πόλης.

Μάλιστα, αν κανείς επιλέξει κάποιο αναδιπλούμενο μοντέλο, τότε μπορεί να το συνδυάσει με τα μέσα μαζικής μεταφοράς (π.χ. το μετρό) ώστε να έχει μεγάλη ευελιξία στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να φτάσει στον προορισμό του. Παράλληλα, η υψηλότερη επιτάχυνση κατά την εκκίνηση και η μεγαλύτερη ταχύτητα σημαίνει και μεγαλύτερη ενεργητική ασφάλεια, σε σχέση με το συμβατικό ποδήλατο.

Απόλαυσε μία βόλτα στη φύση, ή χρησιμοποίησε το ποδήλατο για να πας στο σχολείο, τη σχολή, ή τη δουλειά. Ας κάνουμε όλοι όσο περισσότερο ποδήλατο μπορούμε, ηλεκτρικό ή μη, και πάντα με ασφάλεια.

Μπορείς να δεις ακόμη