Tips για να διατηρείς καθαρό ένα σπίτι με κατοικίδιο

by Aggeliki Tsoukana

 

 

Η ύπαρξη κατοικίδιων στη ζωή μας είναι αποδεδειγμένο ότι μπορεί να μας προσφέρει πολλά οφέλη. Ωστόσο, η φροντίδα ενός κατοικίδιου απαιτεί χρόνο και υπομονή. Εάν πρόκειται για κάποιο μικρό κατοικίδιο που ζει σε γυάλα ή κλουβάκι τα πράγματα είναι αρκετά εύκολα. Εάν όμως το ζωάκι που επέλεξες κυκλοφορεί ελεύθερα στο σπίτι σου, τότε πολύ σύντομα θα ανακαλύψεις ότι δεν είναι όλα ρόδινα. Υπάρχουν δυσκολίες που έχουν να κάνουν με την καθημερινή του φροντίδα αλλά και την καθαριότητα του σπιτιού.

Μπορεί να αφήνει τρίχες στον χώρο και να σκορπίζει παντού τα παιχνίδια του. Ίσως πάλι αγαπάει τις γωνίες του σπιτιού και τις λερώνει συχνά γιατί επιζητά την προσοχή σου. Οι παρακάτω συμβουλές θα σε βοηθήσουν να διατηρείς το σπίτι καθαρό. Να απολαμβάνεις την παρέα, του πιο πιστού σου φίλου, χωρίς να κουράζεσαι και να σπαταλάς πολύτιμο χρόνο για να καθαρίζεις.

 

 

Όλα ξεκινούν από τη σωστή περιποίηση τριχώματος

Η τακτική περιποίηση του τριχώματος είναι σημαντική για την υγεία του κατοικίδιου. Παράλληλα, η διατήρηση ενός υγιούς τριχώματος μειώνει αισθητά την απώλεια τριχών. Πράγμα που σημαίνει ότι ο τετράποδος φίλος σου θα αφήνει λιγότερες τρίχες πίσω του. Επομένως, δε χρειάζεται να το κουρέψεις με την ψιλή.

Το ιδανικό θα ήταν να εξετάσεις την αγορά μιας βούρτσας ειδικής για κατοικίδια. Είναι σχεδιασμένες να αφαιρούν το επιπλέον τρίχωμα από την επιφάνεια του ζώου. Το τακτικό βούρτσισμα ενδείκνυται τόσο για σκύλους όσο και για γάτες. Επιπλέον, το βούρτσισμα σου δίνει την ευκαιρία να ελέγχεις το κατοικίδιό σου για παράσιτα, όπως ψύλλους και τσιμπούρια.

Εάν το ζώο σου έχει μακρύ και τραχύ τρίχωμα ίσως στην πορεία να χρειαστείς μια χτένα ξυράφι για τους κόμπους ή μια διπλής όψεως που χτενίζει και αφαιρεί τους κόμπους.

 

 

Απομάκρυνε εύκολα τις τρίχες των κατοικίδιών σου

Η περιποίηση του τριχώματος θα μειώσει σημαντικά την απώλεια τριχών αλλά θα εξακολουθούν να υπάρχουν «απώλειες». Οπότε το επόμενο που πρέπει να κάνεις για να διατηρείς τον χώρο σου καθαρό είναι το συχνό σκούπισμα. Μια ηλεκτρική σκούπα για κατοικίδια ή ένα αντίστοιχο ηλεκτρικό σκουπάκι θα σου λύσουν τα χέρια. Η δύναμη της σκούπας σε συνδυασμό με τα ειδικά εξαρτήματα που συνήθως έχουν, θα σε βοηθήσει να απομακρύνεις τις τρίχες άκοπα και γρήγορα από το πάτωμα, τους καναπέδες, τα χαλιά, τα ρούχα, ακόμα και από το κρεβατάκι του κατοικίδιου σου.

Ιδανικά μία σκούπα stick όπως η Black & Decker SVJ520BFSP Pet 2 σε 1 θα σου λύσει τα χέρια. Συνδυάζει σκουπάκι και σκούπα τύπου stick σε μία συσκευή. Όταν χρειάζεται να καθαρίσεις το σπίτι, μπορείς να χρησιμοποιείς τη σκούπα για να μην σκύβεις και για να φτάνεις τα πιο ψηλά σημεία. Όταν όμως χρειάζεται να καθαρίσεις πίσω και κάτω από έπιπλα ή σε χώρους εκτός σπιτιού, με το πάτημα ενός κουμπιού παίρνεις μόνο το σκουπάκι και γλιτώνεις από το περιττό βάρος.

 

Καθαριότητα και απολύμανση από ακαθαρσίες

Τους πρώτους μήνες, ειδικά όταν πρόκειται για κουτάβι, τα ατυχήματα της τουαλέτας είναι συχνά και με έντονη μυρωδιά. Η σφουγγαρίστρα γίνεται προέκταση του χεριού σου. Μέχρι να ρυθμιστεί το έντερο του ζώου και να συνηθίσει σε προγραμματισμένες κενώσεις τα ατυχήματα θα είναι συχνά. Θα πρέπει να καθαρίζεις αμέσως την περιοχή.

Απόφυγε τη χρήση χλωρίνης απευθείας πάνω στα ούρα γιατί κάνει χημική αντίδραση με την αμμωνία των ούρων και προκαλεί βλαβερές αναθυμιάσεις. Χρησιμοποίησε ήπια καθαριστικά με απολυμαντική δράση. Εναλλακτικά μπορείς να ετοιμάσεις ένα διάλυμα με νερό, σόδα και ξίδι και να καθαρίσεις την περιοχή. Με αυτό τον τρόπο καθαρίζεις και απολυμαίνεις. Αν και η πιο ιδανική λύση είναι η χρήση πλυντικής σκούπας, ειδικά όταν το σπίτι είναι στρωμένο με χαλιά και μοκέτες. Είναι ιδιαίτερα κατάλληλη για νοικοκυριά με μικρά παιδιά, άτομα που υποφέρουν από αλλεργίες και κατοικίδια ζώα, καθώς καθαρίζει βαθιά τις ίνες των χαλιών, τις ταπετσαρίες, τα στρώματα και τα ελαφριά έπιπλα.

Οργάνωσε το πρόγραμμά σου κατάλληλα ώστε να έχεις διαθέσιμο χρόνο για καθαριότητα. Ίσως χρειαστεί να αγοράσεις έναν ατμοκαθαριστή με τον οποίο θα καθαρίζεις και θα απολυμαίνεις όλες τις επιφάνειες γρήγορα, οικονομικά και χωρίς κόπο και φυσικά θα απαλλαγείς από επιβλαβή απορρυπαντικά. Έτσι θα ξεφορτωθείς μικροοργανισμούς και μικρόβια και το ζωάκι σου θα είναι πιο ασφαλές αφού δε θα κινδυνεύει να δηλητηριαστεί από τα «βαριά» απορρυπαντικά.

 

 

Απαλλάξου από τις δυσάρεστες οσμές

Όσο καθαρό κι αν είναι ένα κατοικίδιο, σίγουρα θα αφήνει μια μικρή μυρωδιά. Εάν θες το σπίτι σου να μην μυρίζει, πρέπει να καθαρίζεις καθημερινά και σχολαστικά. Βάλε μαγειρική σόδα στη λεκάνη της γάτα σου για να απορροφά τη μυρωδιά. Καλό θα ήταν μια φορά το μήνα να σκορπάς μαγειρική σόδα πάνω στα χαλιά σου. Άφηνε τη για μερικά λεπτά και σκούπιζε με την ηλεκτρική σκούπα. Έτσι οι μυρωδιές θα μειωθούν σημαντικά.

Επίσης να θυμάσαι ότι η τροφή του ζώου παίζει σημαντικό ρόλο. Όσο πιο ποιοτική είναι η τροφή που του δίνεις τόσο λιγότερο θα μυρίζει. Ακόμα πρέπει να χρησιμοποιείς σαμπουάν κατάλληλα για ζώα και να μην αμελείς το μπάνιο τους. Ενδιάμεσα μπορείς να χρησιμοποιείς ειδικά σκευάσματα για στεγνό καθάρισμα. Επίσης καλό θα ήταν κάθε φορά που γυρνάς από τη βόλτα σου να καθαρίζεις τις πατούσες του ζώου σου, ώστε να μην μεταφέρει στο σπίτι τις βρωμιές του δρόμου.

Συνδύασε όλα τα παραπάνω με ένα καθαριστή αέρα. Χάρη στα πολλαπλά φίλτρα που διαθέτουν, οι καθαριστές αέρα βοηθούν στη βελτιστοποίηση του περιβάλλοντος του σπιτιού για εσένα και τους αγαπημένους σου. Εκτός από τις δυσάρεστες οσμές, απομακρύνουν τους ανεπιθύμητους μικροοργανισμούς και τα σωματίδια σκόνης από τον χώρο σου, αφήνοντας την ατμόσφαιρα φρέσκια και ευχάριστη. Δε θα αγχωθείς ποτέ ξανά μήπως το σπίτι μυρίζει άσχημα, ειδικά τις ημέρες που θα έχεις επισκέψεις.

 

 

Καθαριότητα εξωτερικών χώρων

Mην ξεχνάς να καθαρίζεις και το μπαλκόνι, τη βεράντα ή την αυλή σου. Είναι σίγουρο πως το ζωάκι σου θα περνάει κάποιες ώρες εκεί και θα ανακουφίζεται όταν η φύση το καλεί, οπότε και ο εξωτερικός χώρος του σπιτιού θέλει εξίσου σχολαστικό καθάρισμα. Για άμεσα και οικονομικά αποτελέσματα θα σε διευκόλυνε ένα πλυστικό μηχάνημα. Με αυτό θα πλένεις γρήγορα και με ελάχιστο νερό και θα ξεφορτώνεσαι με ευκολία τους επίμονους λεκέδες. Η χρήση του ατμοκαθαριστή μπορεί και σε αυτήν την περίπτωση να σου εξοικονομήσει πολύτιμο χρόνο και κόπο.

Μπορείς να δεις ακόμη